Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut!
Przepis na panierowanego dorsza
Będziesz potrzebować
- 4 filety dorsza
- 2 jajka
- Mąka
- Płatki kukurydziane
- Ok. 130 gramów żółtego sera
- Sok z cytryny
- Olej
- Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy
Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób.
Przygotowanie
- Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie.
- Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu.
- Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy.
- W małej misce rozkłóć jajka.
- W kolejnej misce umieść mąkę.
- Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych.
- Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem.
- Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż 8 minut.
Gotowe!
Panierowanego dorsza możesz serwować zarówno z gotowanymi, jak i pieczonymi ziemniaczkami. W tym zestawieniu znakomicie sprawdzą się również domowe frytki! Na tym jednak nie koniec. Dorsz wspaniale komponuje się również z wiosennymi sałatkami, surówkami, a nawet pieczonymi warzywami. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, na pewno zapamiętasz to danie na długo!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy