Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut!

Przepis na panierowanego dorsza

Będziesz potrzebować

  • 4 filety dorsza
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Płatki kukurydziane
  • Ok. 130 gramów żółtego sera
  • Sok z cytryny
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób.

Przygotowanie

  1. Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie.
  2. Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu.
  3. Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy.
  6. W małej misce rozkłóć jajka.
  7. W kolejnej misce umieść mąkę.
  8. Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych.
  9. Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem.
  10. Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż 8 minut.

Gotowe!

Panierowanego dorsza możesz serwować zarówno z gotowanymi, jak i pieczonymi ziemniaczkami. W tym zestawieniu znakomicie sprawdzą się również domowe frytki! Na tym jednak nie koniec. Dorsz wspaniale komponuje się również z wiosennymi sałatkami, surówkami, a nawet pieczonymi warzywami. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, na pewno zapamiętasz to danie na długo!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy