Panierowany dorsz
Adobe Stock
Przepisy

Przepis na panierowanego dorsza. Nie wymaga specjalnych marynat. Wystarczą 2 proste dodatki!

Ryby to iście nadmorski przysmak, który nie mógłby istnieć bez… idealnej panierki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko płatków kukurydzianych i żółtego sera. Ta w połączeniu z dorszem smakuje wybornie!

Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na panierowanego dorsza

Będziesz potrzebować

  • 4 filety dorsza
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Płatki kukurydziane
  • Ok. 130 gramów żółtego sera
  • Sok z cytryny
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy

Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób.

Przygotowanie

  1. Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie.
  2. Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu.
  3. Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy.
  6. W małej misce rozkłóć jajka.
  7. W kolejnej misce umieść mąkę.
  8. Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych.
  9. Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem.
  10. Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż 8 minut.

Gotowe!

Panierowanego dorsza możesz serwować zarówno z gotowanymi, jak i pieczonymi ziemniaczkami. W tym zestawieniu znakomicie sprawdzą się również domowe frytki! Na tym jednak nie koniec. Dorsz wspaniale komponuje się również z wiosennymi sałatkami, surówkami, a nawet pieczonymi warzywami. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, na pewno zapamiętasz to danie na długo!

Źródło: gotujmy

Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący
Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia.  A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych. Jakie ryby panierować? Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt. Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia. Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka. Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia. Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli. Sposób na perfekcyjnego dorsza Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz? Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby. Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie. Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami. Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej. Dorsz w panierce Składniki: 2 płaty dorsza 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta...

dorsz
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Najlepsza panierka do białej ryby. Podczas gryzienia cudownie chrupie, a smakuje tak, że ślinka cieknie
Dobra panierka do ryby to już połowa sukcesu! Dzięki jednemu dodatkowi, mięso będzie chrupiące z wierzchu, a delikatne i soczyste w środku. Obok takiej wersji nikt nie przejdzie obojętnie, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nie jak kiedyś od święta czy tylko w piątek. Zdobywają coraz większą popularność, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej propozycji przygotowania tego produktu.  Co zawiera ryba? Jednym ze słynniejszych i bardziej dostępnych gatunków ryb na rynku jest dorsz. Jest delikatny w smaku, a przede wszystkim zawiera szereg właściwości, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Głównie jest on dobrym źródłem białka i kwasów z rodziny omega-3, mającymi dobry wpływ na pracę serca. Ponadto dorsz jest bogaty w witaminy oraz różne mikroelementy, które mają wpływ na układ odpornościowy. Warto dodać, że jest rybą niskokaloryczną i zawiera znikomą ilość cholesterolu, z tego też powodu jest zalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Dorsz w chrupiącej piwnej panierce - przepis Sama panierka to połowa sukcesu w dobrze przygotowanym daniu, dlatego też musi być odpowiednio przyrządzona by była chrupiąca, a mięso w środku delikatne i soczyste. Sekretnym składnikiem, który spowoduje, że panierka będzie aromatyczna jest piwo. Tak, dobrze przeczytaliście. Dzięki niemu sama ryba nabierze wyjątkowego smaku. Przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa, ale i innym gościom. Z pewnością nikt obok niej nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ szklanki piwa 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz cytrynowy sok z cytryny olej do smażenia Wykonanie: Rybę opłuczcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawcie solą, pieprzem oraz delikatnie skropcie sokiem z cytryny. Do większej miski wlejcie piwo, wbijcie...

Świetny przepis na lekki, letni, zdrowy obiad. Zapiekana ryba z pesto z… bobu SEO: Dorsz zapiekany z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy letni obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Przepis na dorsza zapiekanego z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy, letni obiad
Nie wiecie co zrobić latem na obiad? Chcecie przygotować coś zdrowego, ale jednocześnie smacznego i sezonowego? Zróbcie rybę w pesto z bobu. Pycha!

Czasami trudno znaleźć pomysł na zdrowe danie, które jednocześnie będzie pyszne i niskokaloryczne. Warto w tym celu wykorzystywać sezonowe produkty. Szparagi , bób , fasolka szparagowa, młoda kapusta . To wszystko produkty, które powinny teraz gościć często na waszych talerzach. Mamy świetny pomysł na obiad z bobem i rybą w roli głównej. Tak jeszcze jej nie jedliście. Przygotujcie dorsza z piekarnika. To świetne źródło zdrowego białka, które nasyci was i wzmocni. Podajcie dorsza w pesto z bobu. Zachwycicie domowników tym przepisem. Przepis na dorsza zapiekanego w pesto z bobu Składniki: 2 płaty dorsza ze skórą 5 gałązek koperku 1 cebula Sól i pieprz 1 łyżeczka majeranku 1/2 cytryny przyprawa do ryb 500 g bobu 2/3 szklanki koperku siekanego 1 łyżka słonecznika  sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 marchewka 1 łyżka tartego twardego sera żółtego Przygotowanie dorsza w pesto z bobu Rybę opłuczcie i osuszcie. Przełóżcie ją do pojemnika. Dodajcie przyprawy do ryby: sól i pierz oraz przyprawę do ryb. Obsypcie dorsza posiekanym koperkiem. Cebulę drobno pokrójcie. Dodajecie ją do dorsza i wymieszajcie wszystko. Odłóżcie rybę do lodówki na noc. Bób umyjcie i wrzućcie do wrzącej wody. Gotujcie go ok. 5 minut, aż będzie miękki w środku. Przejecie bób zimną wodą. Obierzcie bób z łupinek. Przełóżcie bób do pojemnika blendera, dodajcie do niego rozgnieciony czosnek, tarty żółty ser, siekany koperek, słonecznik, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksujcie bób z dodatkami na gładką pastę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie ją w plastry. Ugotujcie marchewkę al dente. Rybę...

Dorsz w cieście piwnym
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Zróbcie dorsza w takiej panierce, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Wyjątkowo chrupki i aromatyczny
Ryba wysmażona w panierce to doskonały sposób na zatrzymanie wilgotności i smaku mięsa w środku. Wypróbujcie nietypową piwną panierkę.

Dorsz był niegdyś niezwykle popularną rybą na Zachodzie Europy. Co ciekawe, stanowił posiłek ludzi niezbyt zamożnych. Obecnie ze względu na przełowienie, dorsz stał się nieco droższy. Na szczęście jednak coraz mocniej konkuruje na naszych stołach z mało wartościową pangą czy tilapią. Białe mięso dorsza Warto zainwestować kilka złotych więcej, by cieszyć się smakiem atlantyckiej ryby, niezmąconym przez okropny muł z rybnych stawów. Mięso dorsza jest białe, smakuje dość neutralnie. Dobrym sposobem, by podkreślić jego walory, jest obtoczenie go w piwnej panierce. Do jej przygotowania potrzebne będzie, a jakże, piwo. Samo w sobie będzie przypominało typowe, naleśnikowe ciasto. Przepis na dorsza w piwnej panierce Składniki: 40-50 dag fileta ze świeżego dorsza 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko ¾ szklanki piwa jasnego Sok z cytryny Sól i pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej Przygotowanie: Rybę pokrójcie na kawałki. Skropcie kawałki ryby cytryną. Do miski wsypcie obydwie mąki, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlejcie do środka piwo. Składniki wymieszajcie ręcznie lub za pomocą miksera – powinno powstać dość gęste, ciasto przypominające ciasto naleśnikowe. Rybę tuż przed smażeniem doprawcie solą i pieprzem i natychmiast panierujcie, zanurzając w cieście. Potem od razu nakładajcie kawałki ryby na rozgrzaną patelnię. Smażcie w dość głębokim oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawajcie z frytkami, ziemniakami i surówką. Do ryby warto podawać także pokrojoną cytrynę dla pokropienia gotowych, wysmażonych kawałków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl