Koreczki
Pexels
Przepisy

Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 

Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego.

Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów.

Koreczki na każdą uroczystość

Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie?

Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami:

  • 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar

  • ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami

  • 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek

  • sól morska do smaku

  • pieprz kolorowy do smaku

  • cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia

  • miks sałat do podania

  • wykałaczki

Jak przygotować koreczki:

Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki. 

Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą. 

Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości.

Proste, prawda?

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
ONS.pl
Newsy
Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
Sałatka z przepisu Kasi Skrzyneckiej to świetna propozycja dla wszystkich osób dbających o linię. Do tego wygląda przepysznie!

Kasia Skrzynecka dosłownie niknie w oczach. Gwiazda schudła już kilkanaście kilo i czuje się świetnie! Stosowała dietę wegańską, w trakcie której zabronione jest jedzenie mięsa, ryb,m a także serów, jajek i wszelkich produktów odzwierzęcych. Skrzynecka zarzeka się jednak, że w ogóle nie była na tej diecie głodna. Na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się przepisem na smaczną sałatkę z łososiem – wypróbujcie! Dieta Katarzyny Skrzyneckiej Kasia Skrzynecka zachwyca ostatnio szczupłą sylwetką. Gwiazda opowiedziała o diecie, którą stosowała. Brzmi dość rygorystycznie, choć gwiazda twierdzi, że wcale nie czuła się głodna! Kobiety w moim wieku, u których metabolizm zwalnia tempo, muszą postawić raczej na radykalną dietę. Wiele osób chwali sobie post doktor Dąbrowskiej, ale to dieta niesłychanie restrykcyjna i trwająca tylko 40 dni. Mój plan zakładał minimum trzy miesiące diety o podobnych, lecz zmodyfikowanych zasadach. Pod fachową kontrolą męża przeprowadziłam konsekwentny wegański detoks. Nie jadłam mięsa, ryb, produktów mącznych, kasz, ryżu, mleka, nabiału, jajek, warzyw strączkowych i oczywiście cukru. Choć taki jadłospis wygląda bardzo ubogo, Skrzynecka zwróciła uwagę na to, że w końcu główny składnik tej diety, czyli warzywa, praktycznie nie mają kalorii i można je jeść bez ograniczeń: Lekkie posiłki możesz jeść nawet pięć razy dziennie w sycącej ilości. Choćby kopiaste miski chrupkiej sałaty, rukoli, kiełków, z kompozycją wielu świeżych warzyw, np. pomidora, kalafiora i brokuła, cukinii, ogórków, rzodkiewek, oliwek czy buraka. Do tego w niedużej ilości orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz oleje z orzechów i pestek dyni oraz ocet balsamiczny. Przepis na sałatkę Katarzyny Skrzyneckiej Sałatka...

Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi
AdobeStock
Newsy
Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi
Ten przepis na pizzę to wybawienie, gdy nie macie dużo czasu na przygotowania. Przed wami pizza ekspresowa bez wyrastania w 20 minut.

Domowa pizza to jeden z lepszych pomysłów na posiłek, gdy jesteście bardzo głodni i nie macie ochoty na długie stanie przy garach. Sprawdza się też w trakcie imprez - w końcu pyszny placek z serem i innymi dodatkami robi się łatwo i szybko, a do tego syci i każdemu smakuje. Naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy! Jeśli czas goni, a wy chcecie szybko przyrządzić to danie, wykorzystajcie przepis na pizzę bez wyrastania. Przepis na pizzę bez wyrastania Do przygotowania takiej ekspresowej pizzy potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: ¾ kilograma mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody ¼ kostki świeżych drożdży (25 g) 2 łyżki oliwy pół płaskiej łyżeczki cukru szczypta soli Oraz ulubione dodatki, np: koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki, cebula, oliwki, oregano.  Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozkruszcie świeże drożdże i wsypcie pół płaskiej łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut.  Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zaczyn, sól i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie ciasto do połączenia składników i wyróbcie. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnijcie placek w kształt pizzy. Następnie posmarujcie pizzę sosem z pomidorów, połóżcie wybrane przez was dodatki, posypcie ziołami i wstawcie blachę z pizzą do piekarnika. Pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.  I gotowe! Tak przygotowana pizza będzie gotowa, zanim się obejrzycie. Szybkie przekąski na imprezę Jeżeli szykuje wam się przyjęcie i chcecie szybko przygotować smaczne przekąski dla gości, skorzystajcie z garści poniższych...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

sałatka makaronowa przepis
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Ta sałatka jest hitem na wszystkich spotkaniach. Goście ją uwielbiają, znika pierwsza ze stołu
Macie w planach przyjęcie ze znajomymi? Przygotujcie tę smaczną sałatkę z dodatkiem pysznych pierożków!

Niezobowiązujące spotkania ze znajomymi mimo swojego mało oficjalnego charakteru też stanowią wyzwanie kulinarne! Nie podaje się wtedy dwudaniowego obiadu, żeby nie wyszło zbyt poważnie. Lepiej sprawdzają się różne przekąski, jednak powstaje pytanie: Co właściwie przygotować? Jakie dania będą proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i smaczne? Dobrze w takich sytuacjach zaopatrzyć się w przepisy na różne imprezowe przysmaki, najlepiej takie podawane na zimno. Na przykład koreczki, tortille zawijane z łososiem i szpinakiem albo sałatki makaronowe. Nie wymagają dużo pracy, a są bardzo smaczne! Zwykle dodaje się do nich majonez, przez co stają się bardzo ciężkie i kaloryczne. Ale czy próbowaliście już zrobić lekką sałatkę makaronową, taką jak ta z poniższego przepisu? Zróbcie smaczną sałatkę tortellini z sałatą lodową, warzywami i dodatkiem pleśniowego sera. Palce lizać! Przepis na sałatkę z tortellini Na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi najlepiej sprawdzają się proste i smaczne potrawy. Ważne, by były sycące, ale niezbyt ciężkie! Właśnie taka jest świetna sałatka z dodatkiem tortellini – włoskiego makaronu.   By ją przygotować, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół opakowania makaronu tortellini 1 czerwona cebula 2 pomidory 100 g pleśniowego sera Kilka liści sałaty lodowej 2 łyżki oliwy Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie tortellini według instrukcji podanych na opakowaniu. Umyjcie pomidory i sałatę. Porwijcie liście na kawałki, włóżcie do miski. Dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Włóżcie wszystko do miski z sałatą. Skropcie sałatkę sokiem...