Koreczki
Pexels
Przepisy

Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 

Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego.

Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów.

Koreczki na każdą uroczystość

Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie?

Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami:

  • 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar

  • ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami

  • 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek

  • sól morska do smaku

  • pieprz kolorowy do smaku

  • cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia

  • miks sałat do podania

  • wykałaczki

Jak przygotować koreczki:

Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki. 

Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą. 

Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości.

Proste, prawda?

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Komentarze
ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy 5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.
Magda Borucińska
listopad 28, 2020

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Przeczytaj
kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie
Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki. Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze. Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską. Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości. Kanapki na imprezę – przepis Składniki Kilka plasterków sera żółtego Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej 1 ogórek Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Kilka oliwek czarnych Sałata zielona Kilka małych kukurydz konserwowych 1-2 bułki paryskie Masło do smarowania Przygotowanie Bułkę kroimy na małe plasterki. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

Przeczytaj
anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy Fit sałatka z jajkiem i awokado od Ani Lewandowskiej! Banalny przepis i tanie składniki!
Jeśli chcecie poznać sekretny sposób Ani Lewandowskiej na boską figurę i energię przez cały dzień, koniecznie wypróbujcie jej przepis na zdrową sałatkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Ania Lewandowska to prawdziwe guru w temacie treningu i zdrowego odżywiania. Może nie wszyscy wiedzą, że poza byciem żoną znanego sportowca, Ania sama ma na swoim koncie wielkie sportowe sukcesy! Na swoim koncie ma aż 38 medali mistrzostw Polski, Europy i świata w karate. Dziś sportsmenka zajmuje się rozwijaniem swojej marki – doradza kobietom jak ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Wypróbujcie ten przepis Ani na sałatkę z jajkiem – palce lizać! Fit sałatka z jajkiem Ani Lewandowskiej – przepis Do przygotowania tej pysznej i zdrowej sałatki potrzebujecie: Kilka dużych liści sałaty masłowej lub paczkę mixu sałat 1 jajko Pół awokado Pół papryki Rzodkiew Cytrynę Oliwę z oliwek Sezam Sól Pieprz Przygotowanie W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Do dużej miski wrzuć liście sałaty, pokrojone awokado, paprykę i rzodkiew. Polej dressingiem i wymieszaj. Przekrój jajko na pół i dodaj do sałatki, a całość posyp ziarnami sezamu. Smacznego! Źródło: hpba.pl

Przeczytaj