Koreczki
Pexels
Przepisy

Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 

Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego.

Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów.

Koreczki na każdą uroczystość

Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie?

Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami:

  • 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar

  • ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami

  • 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek

  • sól morska do smaku

  • pieprz kolorowy do smaku

  • cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia

  • miks sałat do podania

  • wykałaczki

Jak przygotować koreczki:

Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki. 

Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą. 

Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości.

Proste, prawda?

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Komentarze
Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Przeczytaj