Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego.

Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów.

Koreczki na każdą uroczystość

Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie?

Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami:

Zobacz także:

  • 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar

  • ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami

  • 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek

  • sól morska do smaku

  • pieprz kolorowy do smaku

  • cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia

  • miks sałat do podania

  • wykałaczki

Jak przygotować koreczki:

Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki. 

Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą. 

Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości.

Proste, prawda?

 

Źródło: Gotujmy.pl