Koreczki
Pexels
Przepisy

Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 

Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego.

Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów.

Koreczki na każdą uroczystość

Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie?

Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami:

  • 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar

  • ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami

  • 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek

  • sól morska do smaku

  • pieprz kolorowy do smaku

  • cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia

  • miks sałat do podania

  • wykałaczki

Jak przygotować koreczki:

Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki. 

Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą. 

Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości.

Proste, prawda?

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
ONS.pl
Newsy
Katarzyna Skrzynecka zdradziła przepis na sałatkę. Dodaje do niej nieoczekiwany składnik
Sałatka z przepisu Kasi Skrzyneckiej to świetna propozycja dla wszystkich osób dbających o linię. Do tego wygląda przepysznie!

Kasia Skrzynecka dosłownie niknie w oczach. Gwiazda schudła już kilkanaście kilo i czuje się świetnie! Stosowała dietę wegańską, w trakcie której zabronione jest jedzenie mięsa, ryb,m a także serów, jajek i wszelkich produktów odzwierzęcych. Skrzynecka zarzeka się jednak, że w ogóle nie była na tej diecie głodna. Na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się przepisem na smaczną sałatkę z łososiem – wypróbujcie! Dieta Katarzyny Skrzyneckiej Kasia Skrzynecka zachwyca ostatnio szczupłą sylwetką. Gwiazda opowiedziała o diecie, którą stosowała. Brzmi dość rygorystycznie, choć gwiazda twierdzi, że wcale nie czuła się głodna! Kobiety w moim wieku, u których metabolizm zwalnia tempo, muszą postawić raczej na radykalną dietę. Wiele osób chwali sobie post doktor Dąbrowskiej, ale to dieta niesłychanie restrykcyjna i trwająca tylko 40 dni. Mój plan zakładał minimum trzy miesiące diety o podobnych, lecz zmodyfikowanych zasadach. Pod fachową kontrolą męża przeprowadziłam konsekwentny wegański detoks. Nie jadłam mięsa, ryb, produktów mącznych, kasz, ryżu, mleka, nabiału, jajek, warzyw strączkowych i oczywiście cukru. Choć taki jadłospis wygląda bardzo ubogo, Skrzynecka zwróciła uwagę na to, że w końcu główny składnik tej diety, czyli warzywa, praktycznie nie mają kalorii i można je jeść bez ograniczeń: Lekkie posiłki możesz jeść nawet pięć razy dziennie w sycącej ilości. Choćby kopiaste miski chrupkiej sałaty, rukoli, kiełków, z kompozycją wielu świeżych warzyw, np. pomidora, kalafiora i brokuła, cukinii, ogórków, rzodkiewek, oliwek czy buraka. Do tego w niedużej ilości orzechy, pestki dyni, słonecznika oraz oleje z orzechów i pestek dyni oraz ocet balsamiczny. Przepis na sałatkę Katarzyny Skrzyneckiej Sałatka...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

sałatka makaronowa przepis
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Ta sałatka jest hitem na wszystkich spotkaniach. Goście ją uwielbiają, znika pierwsza ze stołu
Macie w planach przyjęcie ze znajomymi? Przygotujcie tę smaczną sałatkę z dodatkiem pysznych pierożków!

Niezobowiązujące spotkania ze znajomymi mimo swojego mało oficjalnego charakteru też stanowią wyzwanie kulinarne! Nie podaje się wtedy dwudaniowego obiadu, żeby nie wyszło zbyt poważnie. Lepiej sprawdzają się różne przekąski, jednak powstaje pytanie: Co właściwie przygotować? Jakie dania będą proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i smaczne? Dobrze w takich sytuacjach zaopatrzyć się w przepisy na różne imprezowe przysmaki, najlepiej takie podawane na zimno. Na przykład koreczki, tortille zawijane z łososiem i szpinakiem albo sałatki makaronowe. Nie wymagają dużo pracy, a są bardzo smaczne! Zwykle dodaje się do nich majonez, przez co stają się bardzo ciężkie i kaloryczne. Ale czy próbowaliście już zrobić lekką sałatkę makaronową, taką jak ta z poniższego przepisu? Zróbcie smaczną sałatkę tortellini z sałatą lodową, warzywami i dodatkiem pleśniowego sera. Palce lizać! Przepis na sałatkę z tortellini Na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi najlepiej sprawdzają się proste i smaczne potrawy. Ważne, by były sycące, ale niezbyt ciężkie! Właśnie taka jest świetna sałatka z dodatkiem tortellini – włoskiego makaronu.   By ją przygotować, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół opakowania makaronu tortellini 1 czerwona cebula 2 pomidory 100 g pleśniowego sera Kilka liści sałaty lodowej 2 łyżki oliwy Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i ugotujcie tortellini według instrukcji podanych na opakowaniu. Umyjcie pomidory i sałatę. Porwijcie liście na kawałki, włóżcie do miski. Dodajcie pokrojone w ćwiartki pomidory. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a ser pleśniowy w kostkę. Włóżcie wszystko do miski z sałatą. Skropcie sałatkę sokiem...

kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy
Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie
Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki. Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze. Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską. Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości. Kanapki na imprezę – przepis Składniki Kilka plasterków sera żółtego Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej 1 ogórek Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Kilka oliwek czarnych Sałata zielona Kilka małych kukurydz konserwowych 1-2 bułki paryskie Masło do smarowania Przygotowanie Bułkę kroimy na małe plasterki. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami Źródło: gotujmy.pl