Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa
Adobe Stock
Przepisy

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Jeżeli macie ochotę na pyszne smażone ziemniaczki, to wypróbujcie koniecznie ten stary i sprawdzony przepis na talarki z patelni! Palce lizać!

Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia ziemniaka

Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa!

Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata!

Jak dawniej przyrządzano ziemniaki?

Od lat w polskich domach rządzi oczywiście wersja ziemniaków gotowanych w zwykłej, osolonej wodzie. Wiele osób pamięta jednak z dzieciństwa jeszcze jeden przepis na ziemniaki do obiadu. Chodzi oczywiście o nasze talarki z patelni. 

Tego rodzaju danie przygotowuje się bardzo prosto. Do jego przyrządzenia potrzebna jest oczywiście solidna patelnia wyposażona w pokrywkę - dzięki temu ziemniaki będą mogły odpowiednio się wysmażyć i ugotować w środku dzięki działaniu pary wodnej.

Talarki, czyli ziemniaki w smażone w plasterkach na patelni znają szczególnie osoby z wschodniej Polski. Do dzisiaj jest to znane danie kuchni kresowej. W ten sposób kartofle często jada się do dzisiaj także za naszą wschodnią granicą - na Ukrainie, w Białorusi czy w Rosji. Gdzieniegdzie w Polsce danie to nazywane jest także kraszanką.

Zobacz także
Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Potrzebujecie na to 15 minut

Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10-15 minut

Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Przepis na talarki - ziemniaki smażone z patelni

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Opcjonalnie - cebula
  • Tłuszcz do smażenia - olej, smalec lub masło (najlepiej klarowane)
  • Sól
  • Pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w niezbyt grube plastry (ok. 0,5 cm).
  2. Na patelni rozgrzejcie solidną dawkę tłuszczu (np. 3-4 łyżki oleju).
  3. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, ostrożnie włóżcie ziemniaczane talarki na patelnię. 
  4. Posólcie ziemniaki.
  5. Duście ziemniaki pod szczelnym przykryciem przez ok. 20-25 min.
  6. Pamiętajcie o tym, by regularnie mieszać ziemniaki w celu uniknięcia przypalenia. To również ważne, by ziemniaki dosmażyły się równomiernie.
  7. Obserwujcie smażące się ziemniaki - w razie potrzebny dodajcie na patelnię odrobinę oleju lub innego tłuszczu.
  8. Gotowe ziemniaki wyłóżcie na talerze i według uznania doprawcie pieprzem.
  9. Smacznego!
stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy
Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe
Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę. Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy. Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach. W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano. Dania jednogarnkowe współcześnie Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód. Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania . My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila! Składniki: 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego Ok. 1,5-2 kg ziemniaków Łyżka oleju roślinnego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku Papryka czerwona Ok. 10 dag sera żółtego Oregano Pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem,...

czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy
Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?
Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne! Olej olejowi nierówny W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: olej słonecznikowy olej z pestek winogron olej lniany olej kokosowy oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy wy też popełniacie ten błąd? Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego? Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Gotujmy.pl
Newsy
Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z obiadu? Przyrządźcie z nich przepyszne placki ziemniaczane w 10 minut
To szybki i prosty przepis w sam raz na początek tygodnia. Czyli czas, w którym w lodówce zalegają jeszcze ziemniaki z niedzielnego obiadu. Przed wami placki z gotowanych ziemniaków!

Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób. Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę. Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego! Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków? Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną. Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu. Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze! Przepis na placki z gotowanych ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych 1-2 jajka Szczypta soli Ok. 25 dag mąki pszennej Opcjonalnie: mąka ziemniaczana Opcjonalnie: podsmażona cebulka Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree. Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy. Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk. Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego...