Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki!

Historia ziemniaka

Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa!

Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata!

Jak dawniej przyrządzano ziemniaki?

Od lat w polskich domach rządzi oczywiście wersja ziemniaków gotowanych w zwykłej, osolonej wodzie. Wiele osób pamięta jednak z dzieciństwa jeszcze jeden przepis na ziemniaki do obiadu. Chodzi oczywiście o nasze talarki z patelni. 

Zobacz także:

Tego rodzaju danie przygotowuje się bardzo prosto. Do jego przyrządzenia potrzebna jest oczywiście solidna patelnia wyposażona w pokrywkę - dzięki temu ziemniaki będą mogły odpowiednio się wysmażyć i ugotować w środku dzięki działaniu pary wodnej.

Talarki, czyli ziemniaki w smażone w plasterkach na patelni znają szczególnie osoby z wschodniej Polski. Do dzisiaj jest to znane danie kuchni kresowej. W ten sposób kartofle często jada się do dzisiaj także za naszą wschodnią granicą - na Ukrainie, w Białorusi czy w Rosji. Gdzieniegdzie w Polsce danie to nazywane jest także kraszanką.

Przepis na talarki - ziemniaki smażone z patelni

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Opcjonalnie - cebula
  • Tłuszcz do smażenia - olej, smalec lub masło (najlepiej klarowane)
  • Sól
  • Pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w niezbyt grube plastry (ok. 0,5 cm).
  2. Na patelni rozgrzejcie solidną dawkę tłuszczu (np. 3-4 łyżki oleju).
  3. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, ostrożnie włóżcie ziemniaczane talarki na patelnię. 
  4. Posólcie ziemniaki.
  5. Duście ziemniaki pod szczelnym przykryciem przez ok. 20-25 min.
  6. Pamiętajcie o tym, by regularnie mieszać ziemniaki w celu uniknięcia przypalenia. To również ważne, by ziemniaki dosmażyły się równomiernie.
  7. Obserwujcie smażące się ziemniaki - w razie potrzebny dodajcie na patelnię odrobinę oleju lub innego tłuszczu.
  8. Gotowe ziemniaki wyłóżcie na talerze i według uznania doprawcie pieprzem.
  9. Smacznego!