
Przepis na genialne ziemniaczki, jak u babci. Wszystko dzięki jednej przyprawie!
Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki!
Niezastąpione w kuchni
Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa! Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata!
Pyszne ziemniaczki jak u babci – przepis
Czy istnieje coś pyszniejszego niż ziemniaki prosto z patelni? Do ich przygotowania potrzeba:
- Pół kilo ziemniaków
- 2 łyżki masła
- Rozmaryn (koniecznie świeży!)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut – tak, aby lekko zmiękły.
- Następnie pokrój je w plastry.
- Na patelni rozpuść masło. Gdy już będzie dobrze rozgrzane, wrzuć ziemniaki i dopraw pieprzem.
- Gotowe ziemniaczki posyp świeżym rozmarynem. Smacznego!