Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone!

Jak zrobić idealne mielone?

Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie!

  1. Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. 
  2. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle!
  3. Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków.
  4. Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 150 g tartej bułki
  • Wybrane zioła
  • Czosnek - kilka ząbków
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut.

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki.
  2. Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej.
  3. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.
  4. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.