kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy

Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Nie wyjdą wam, jeśli nie zrobicie tej 1 rzeczy

Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne mielone?

Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie!

  1. Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. 
  2. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle!
  3. Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków.
  4. Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 150 g tartej bułki
  • Wybrane zioła
  • Czosnek - kilka ząbków
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut.

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki.
  2. Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej.
  3. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.
  4. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Flickr
Newsy
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Skoro kotlet kotletowi nierówny, odpowiedź na pytanie postawione w tytule naszego artykułu nie może być oczywista. Lepiej jednak orientować się mniej więcej, ile da się przygotować kotletów z określonej ilości mięsa – choćby po to, by potem nikomu nie zabrakło mięsa na talerzu!

Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto. Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów , inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich  köfte .  Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego? Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku  lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie. Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony. Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 mała cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą. Doprawcie solą i pieprzem....

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.
Instagram/Tomasz Strzelczyk / Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze
Czy w mistrzostwach polski na tradycyjne kotlety mielone, te Tomasza Strzelczyka trafiłyby na podium? Sprawdźmy.

Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze. Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej. Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe) 3 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 80 g grubych płatków owsianych 100 ml mleka 1 pęczek natki pietruszki Szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka smalcu do smażenia Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę.  Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie...

mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście
Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę. Mielone z dodatkiem marchewki Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką. Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor. Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego!

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...