kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy

Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Nie wyjdą wam, jeśli nie zrobicie tej 1 rzeczy

Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne mielone?

Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie!

  1. Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. 
  2. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle!
  3. Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków.
  4. Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 150 g tartej bułki
  • Wybrane zioła
  • Czosnek - kilka ząbków
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut.

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki.
  2. Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej.
  3. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.
  4. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Flickr
Newsy
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Skoro kotlet kotletowi nierówny, odpowiedź na pytanie postawione w tytule naszego artykułu nie może być oczywista. Lepiej jednak orientować się mniej więcej, ile da się przygotować kotletów z określonej ilości mięsa – choćby po to, by potem nikomu nie zabrakło mięsa na talerzu!

Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto. Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów , inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich  köfte .  Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego? Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku  lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie. Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony. Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 mała cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą. Doprawcie solą i pieprzem....

mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście
Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę. Mielone z dodatkiem marchewki Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką. Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor. Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego!

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.
Instagram/Tomasz Strzelczyk / Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze
Czy w mistrzostwach polski na tradycyjne kotlety mielone, te Tomasza Strzelczyka trafiłyby na podium? Sprawdźmy.

Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze. Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej. Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe) 3 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 80 g grubych płatków owsianych 100 ml mleka 1 pęczek natki pietruszki Szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka smalcu do smażenia Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę.  Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie...

kotlety mielone faszerowane
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy
We wnętrzu tych mielonych kryje się pyszny farsz. Zróbcie raz, a pożałujecie, że nie znaliście przepisu wcześniej
Kotlety mielone są przepyszne - to wiedzą wszyscy. A co powiecie na mielone z farszem? Wypróbujcie ten przepis!

Kto chce zachwycić swoich domowników, ten koniecznie na niedzielny obiad powinien przygotować kotlety mielone z tego przepisu! Dzięki ich pysznej zawartości na pewno wszystkim posmakują i jeszcze będą prosić o dokładkę. Wypróbujcie ten genialny przepis! Przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami Mielone same w sobie są już bardzo smaczne. A jak doda się do nich ciekawe dodatki, to po prostu palce lizać! W tym przepisie do środka kotletów należy dodać pieczarki. Prosty przepis, a wychodzi z niego doskonały obiad! Do przygotowania tych kotletów będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe, według uznania) 400 g pieczarek 1 duża cebula 2 jajka rozmiar M Pęczek świeżego koperku Czosnek granulowany Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie dwa jajka, dodajcie cebulę i przyprawy. Wsypcie 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie zamieszajcie. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie, a następnie pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie pieczarki. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażcie i odstawcie, by się ostudziły. Z masy na kotlety formujcie kulki. Każdą z nich rozpłaszczcie, na środku połóżcie łyżkę usmażonych pieczarek i przykryjcie drugą warstwą mięsa. Formujcie tak dalej resztę kotletów. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone będą doskonale smakowały z ziemniakami i ogórkami kiszonymi/konserwowymi lub buraczkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl