Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone!
Jak zrobić idealne mielone?
Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie!
- Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki.
- Cebula – koniecznie zeszklona na maśle!
- Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków.
- Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami.
Przepis na kotlety mielone
Składniki:
- 600 g wieprzowiny bez kości
- 1 cebula
- 1 jajko
- 150 g tartej bułki
- Wybrane zioła
- Czosnek - kilka ząbków
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut.
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki.
- Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej.
- Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy.
- Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.