Obiad za 20 zł
Pixabay
Przepisy

Prosty przepis na obiad za 20 złotych. Wyjdzie rewelacyjny w smaku. Cała rodzina cię pochwali

Codzienna praca nad posiłkami to solidny etat. Wiedzą o tym nie tylko gospodynie domowe, ale i studenci! Co kupić i za ile kupić, oto jest pytanie?

 

Planowanie posiłków to jeden ze sposób na sprytne i ekonomiczne żywienie rodziny. Sposobów na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy jest znacznie więcej!

Określony budżet na posiłki to znacząca pomoc przy planowaniu domowych wydatków. Połączenie dobrej ceny i jakości, w tym przypadku wcale nie jest takie trudne. Jest kilka prostych sposobów, by planować posiłki z głową. 

Domowe gotowanie

Nic nie smakuje lepiej jak posiłki, które wychodzą w domowej kuchni. Gotując samemu, doskonale wiemy, co wkładamy na talerz. Pewność użytych produktów jest w tym przypadku uzasadniona, priorytetowa. 

Dodatkowym plusem jest możliwość dowolnej modyfikacji przepisów, ale i smaków. Domownicy rzadko kiedy miewają identyczne upodobania smakowe. Zdarza się przecież, że ktoś nie przepada za majerankiem, a ktoś inny za kolendrą.

W sezonie? Sezonowo

Ważnym czynnikiem doboru produktów jest branie pod uwagę sezonu, w którym są najsmaczniejsze i świeże. Wakacje to dobry czas na pomidory, ogórki. Jesienią sięgniemy za to po dynię i warzywa korzeniowe. 

Do jesiennej diety pasuje również papryka. Możemy z niej zrobić niezliczoną liczbę dań. Poza tym to bogate źródło witaminy C i produkt, który jesienią osiąga najniższą cenę. Papryka urozmaici pożywne leczo, czy jedną z niedzielnych sałatek. 

Lodówko otwórz się

Najłatwiej wykorzystać produkty, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy znaczną część pensji, jak również włączymy do kuchni kreatywność. Nie ma sensu wydawać na kolejne produkty, jeśli półki w naszej lodówce uginają się od jedzenia. 

Niskobudżetowo

Mały budżet wcale nie oznacza utraty jakości. Jeśli bierzemy pod uwagę wyżej opisaną sezonowość, zakupy na osiedlowym targu mogą skończyć się dla portfela całkiem pomyślnie. Czasem 20 złotych to kwota, która wystarczy na obiad.

Na zapiekanego kurczaka z warzywami, za 20 złotych, potrzebne będą:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr

  • Bakłażan

  • 200 g dyni

  • 2 marchewki

  • 500 g słodkich ziemniaków

  • 5 ząbków czosnku

  • Gałązka rozmarynu

  • Gałązka tymianku

  • 30 ml oliwy z oliwek

Na początek obieramy warzywa. Kroimy je wraz z kurczakiem w kawałki o podobnym kształcie i rozmiarze. Mięso i sól przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość obficie polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do kurczaka i drobno posiekanym czosnkiem. Tak doprawione danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Przed podaniem, warto posypać danie drobno krojonymi ziołami. 

 

Źródło: MediaKnorr.pl

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Gotuujmy.pl/Justyna92
Newsy
Pomidorowy sos do spaghetti, kaszy albo ryżu. Szybki i uniwersalny
Jeden dodatek, a tak wiele możliwości wykorzystania. Mowa oczywiście o pomidorowym sosie do spaghetti, który idealnie sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu.

W ciągu tygodnia, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na eksperymentowanie w kuchni i szukanie nowych przepisów, często wybiera się sprawdzone smaki. Wówczas jest pewność, iż danie jest smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Jednym z takich dań jest uniwersalny sos pomidorowy, który idealnie sprawdzi się w każdym połączeniu.  Dobre mięso do sosu  Do przyrządzenia sosu, warto wybrać dobrej jakości mięso . Wieprzowe, wołowe czy drobiowe to kwestia indywidualna, aczkolwiek dobrze by pochodziło ze sprawdzonego źródła. W takie produkty najlepiej jest zaopatrywać się bezpośrednio u rzeźnika bądź w lokalnym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest bez zbędnych dodatków. Taki też składnik idealnie podkreśli smak całego dania. Uniwersalny sos pomidorowy do makaronu Przygotowany sos pomidorowy z mięsem mielonym idealnie sprawdzi się zarówno z makaronem, ryżem czy kaszą. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników oraz przypraw jest odpowiednio aromatyczne. Większa ilość sosu wystarczy na kilka dni, wówczas wystarczy ugotować wybrany dodatek. Poprzez uniwersalność za każdym razem może to być coś innego. Bliscy z pewnością będą zachwyceni takim rozwiązaniem, a wy zaoszczędzicie czas w kuchni. Przepis na uniwersalny sos pomidorowy Składniki: 500 g mięsa mielonego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu pikantnego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej do smażenia bazylia sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupinek i drobno ją posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię dodajcie mięso. Dobrze je...

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Pixabay
Newsy
Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Kuchnia orientalna skrywa bardzo wiele szybkich w przygotowaniu i pysznych dań, a składniki możecie kupić w każdym supermarkecie!

Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.  Szybka kuchnia azjatycka Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować? Przepis na smażony makaron z warzywami Składniki: paczka makaronu ryżowego sos do potraw chińskich cebula 2 marchewki żółta papryka pół łyżeczki startego imbiru łyżka sezamu natka kolendry 1 mały brokuł ząbek czosnku łyżeczka płatków chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym) Przygotowanie: Makaron ugotujcie i przestudźcie. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich. Całość...

sałatka jarzynowa w galarecie
Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka jarzynowa w formie galarety to idealna przekąska na Wielkanoc. Goście będą się nią zajadać
Święta za pasem. To świetny moment, by zastanowić się nad tegorocznymi potrawami na Wielkanoc. Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie galarety? To idealna przekąska na zimno na wielkanocny stół.

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Nie ma bez niej świąt, ale równie chętnie jadana jest przez nas na co dzień. Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie jej przygotowania? Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie... galarety? Sałatka jarzynowa w formie galarety W naszej polskiej tradycji, bardzo ważne miejsce zajmuje sałatka jarzynowa z majonezem. To danie, które jadamy zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na to, żeby przygotować ją w formie galarety? Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania. Efekt smakowy i wizualny tego dania jest jednak wart tego wysiłku. Jak zrobić to oryginalne w smaku i niezwykle efektowne danie? Sprawdźcie i zaskoczcie nim gości w tegoroczne święta! Składniki: 500 ml majonezu Małe opak. żelatyny 1 łyżka musztardy 1 puszka groszku konserwowego Ogórki kiszone kilka szt. Ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt. Marchewka gotowana 2-3 szt. Seler 1/2 szt. Pietruszka 1 duża Jaja na twardo 4-5 szt. Przygotowanie: Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do spęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Do żelatyny dodajemy sól, pieprz i musztardę. Wymieszać i połączyć z majonezem. Warzywa ugotowane obrać i drobno pokroić. Podobnie pokroić jajka. Do warzyw dodać osączony groszek i pokrojone drobno kiszone ogórki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną. Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając. Odstawić do lodówki, aby całość dobrze stężała. Podawać z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub pieczywem.

Te produkty podrożały po Wielkanocy. Na 26 artykułów aż 9 kosztuje więcej niż przed świętami
AdobeStock
Newsy
Te produkty podrożały po Wielkanocy. Na 26 artykułów aż 9 kosztuje więcej niż przed świętami
Ceny produktów w sklepach są coraz wyższe, a będzie jeszcze gorzej przez rosnącą inflację. Sprawdźcie, o ile podrożały popularne produkty w zaledwie dwa tygodnie!

Trudno nie zauważyć, że od kilku miesięcy stale drożeją produkty spożywcze. Trzeba coraz więcej płacić za warzywa i owoce, a ceny niektórych z nich są już tak wysokie, że taniej wychodzi zrobić sobie na obiad kotlety niż leczo z papryką! Co więcej, sytuacja wcale się nie poprawia – po świętach wielkanocnych ceny niektórych produktów są jeszcze wyższe niż wcześniej. Sprawdźcie sami. Inflacja w Polsce Według oficjalnych danych Eurostatu inflacja w Polsce jest obecnie najwyższa spośród wszystkich krajów Unii Europejskiej. Co jest jej powodem? Jako przyczyny można wymienić rosnące ceny paliwa, prądu, wody oraz oczywiście koszt programów socjalnych jak 500+ czy dodatkowe emerytury. Naturalnie przekłada się to na wyższe ceny podstawowych produktów spożywczych. Droższe zakupy Przez inflację bardzo podrożały produkty w supermarketach. Dziennikarze jednego z portali internetowych postanowili porównać ceny przed i po świętach wielkanocnych. Sprawdźcie, za co teraz trzeba zapłacić więcej i o ile wzrosły ceny poszczególnych produktów po Wielkanocy! Największy skok cen widać w przypadku pomidorów, które i tak od dłuższego czasu są drogie. Jeszcze przed świętami wielkanocnymi kilogram tych warzyw kosztował 8,66 zł. Po świętach trzeba za nie zapłacić już prawie 11 złotych! Wzrost ceny o prawie 30% jest naprawdę niepokojący. Podrożało także mięso. Kilogram schabu bez kości jest teraz droższy o niemal 3 złote. Następny na liście jest chleb – cena z 2,16 zł za bochenek o wadze 500 g skoczyła do 2,40 zł. Nie wydaje się dużo, jednak jest to wzrost aż o 11% w ciągu dwóch tygodni! Droższa po świętach jest również kawa, przynajmniej ta marki Nescafe. Opakowanie o wadze 200 g kosztowało wcześniej 18,16 zł, a teraz 19,72 zł. Wzrosły też ceny...