Obiad za 20 zł
Pixabay
Przepisy

Prosty przepis na obiad za 20 złotych. Wyjdzie rewelacyjny w smaku. Cała rodzina cię pochwali

Codzienna praca nad posiłkami to solidny etat. Wiedzą o tym nie tylko gospodynie domowe, ale i studenci! Co kupić i za ile kupić, oto jest pytanie?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

 

Planowanie posiłków to jeden ze sposób na sprytne i ekonomiczne żywienie rodziny. Sposobów na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy jest znacznie więcej!

Określony budżet na posiłki to znacząca pomoc przy planowaniu domowych wydatków. Połączenie dobrej ceny i jakości, w tym przypadku wcale nie jest takie trudne. Jest kilka prostych sposobów, by planować posiłki z głową. 

Domowe gotowanie

Nic nie smakuje lepiej jak posiłki, które wychodzą w domowej kuchni. Gotując samemu, doskonale wiemy, co wkładamy na talerz. Pewność użytych produktów jest w tym przypadku uzasadniona, priorytetowa. 

Dodatkowym plusem jest możliwość dowolnej modyfikacji przepisów, ale i smaków. Domownicy rzadko kiedy miewają identyczne upodobania smakowe. Zdarza się przecież, że ktoś nie przepada za majerankiem, a ktoś inny za kolendrą.

W sezonie? Sezonowo

Ważnym czynnikiem doboru produktów jest branie pod uwagę sezonu, w którym są najsmaczniejsze i świeże. Wakacje to dobry czas na pomidory, ogórki. Jesienią sięgniemy za to po dynię i warzywa korzeniowe. 

Do jesiennej diety pasuje również papryka. Możemy z niej zrobić niezliczoną liczbę dań. Poza tym to bogate źródło witaminy C i produkt, który jesienią osiąga najniższą cenę. Papryka urozmaici pożywne leczo, czy jedną z niedzielnych sałatek. 

Lodówko otwórz się

Najłatwiej wykorzystać produkty, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy znaczną część pensji, jak również włączymy do kuchni kreatywność. Nie ma sensu wydawać na kolejne produkty, jeśli półki w naszej lodówce uginają się od jedzenia. 

Niskobudżetowo

Mały budżet wcale nie oznacza utraty jakości. Jeśli bierzemy pod uwagę wyżej opisaną sezonowość, zakupy na osiedlowym targu mogą skończyć się dla portfela całkiem pomyślnie. Czasem 20 złotych to kwota, która wystarczy na obiad.

Na zapiekanego kurczaka z warzywami, za 20 złotych, potrzebne będą:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr

  • Bakłażan

  • 200 g dyni

  • 2 marchewki

  • 500 g słodkich ziemniaków

  • 5 ząbków czosnku

  • Gałązka rozmarynu

  • Gałązka tymianku

  • 30 ml oliwy z oliwek

Na początek obieramy warzywa. Kroimy je wraz z kurczakiem w kawałki o podobnym kształcie i rozmiarze. Mięso i sól przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość obficie polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do kurczaka i drobno posiekanym czosnkiem. Tak doprawione danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Przed podaniem, warto posypać danie drobno krojonymi ziołami. 

 

Źródło: MediaKnorr.pl

 

Komentarze
Witamina C i koronawirus
Liliya Trott, iunewind/Adobe Stock
Zdrowie Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości
Nasza wiedza na temat koronawirusa jest coraz większa. Jednak wciąż słyszymy kolejne plotki, które prowadzą jedynie do nieporozumień. Jedna z nich dotyczy witaminy C.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Polacy starają się walczyć z zagrożeniem epidemiologicznych jak tylko mogą. Oprócz tradycyjnego zabezpieczenia się przed zakażeniem, wszyscy chcemy wzmacniać swoją odporność. Najchętniej wybieramy tradycyjne, domowe metody. Witaminy a koronawirus W obiegu panuje jednak plotka, jakoby wirus COVID-19 źle znosił zderzenie z dużą dawką witaminy C w naszym organizmie. Czy w ten sposób możemy zwiększyć swoje szansę na ochronę przed zakażeniem i ciężki przebieg ewentualnej choroby? Nie od dziś wiemy, że odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, to podstawa w walce z bakteriami, infekcjami i wszelkiego rodzaju wirusami. Jest tak zwłaszcza w okresie chorobowym, czyli na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną. Spożywanie produktów zawierających wspomnianą witaminę jest więc niezbędne w staraniu o mocny system odpornościowy. Pomarańcze, cytryny, ale także papryka, pietruszka i brukselka to doskonałe źródła kwasu askorbinowego, jak czasami nazywamy także witaminę C. Ich spożywanie jest nieodzowne bez względu na to, czy znajdujemy się w okresie pandemii, czy poza nim. Co jeść? Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że witamina C i jej poziom w naszym organizmie odpowiadają za to, jak znosimy kontakt z niebezpiecznymi wirusami. Nie inaczej jest w starciu z owianym złą sławą koronawirusem. Jednak czy zjedzenie jeszcze większych ilości produktów bogatych w witaminę C pozwoli nam na szczególnie mocną ochronę? Jak powiedziała na łamach portalu abczdrowie.pl dr Lidia Stopyra: - Witamina C pomaga organizmowi w walce z infekcjami, ale nie chroni przed zakażeniem. Odpowiedź na nasze rozterki być więc tylko jedna. Ponadto, jak wynika z obecnej wiedzy w zakresie obrony przed wirusami i bakteriami, zwiększanie poziomo witaminy C w naszym organizmie ponad zalecaną normę jest pozbawione sensu. Co to oznacza? Jeżeli...

Przeczytaj