Planowanie posiłków to jeden ze sposób na sprytne i ekonomiczne żywienie rodziny. Sposobów na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy jest znacznie więcej!

Określony budżet na posiłki to znacząca pomoc przy planowaniu domowych wydatków. Połączenie dobrej ceny i jakości, w tym przypadku wcale nie jest takie trudne. Jest kilka prostych sposobów, by planować posiłki z głową. 

Zobacz także:

Domowe gotowanie

Nic nie smakuje lepiej jak posiłki, które wychodzą w domowej kuchni. Gotując samemu, doskonale wiemy, co wkładamy na talerz. Pewność użytych produktów jest w tym przypadku uzasadniona, priorytetowa. 

Dodatkowym plusem jest możliwość dowolnej modyfikacji przepisów, ale i smaków. Domownicy rzadko kiedy miewają identyczne upodobania smakowe. Zdarza się przecież, że ktoś nie przepada za majerankiem, a ktoś inny za kolendrą.

W sezonie? Sezonowo

Ważnym czynnikiem doboru produktów jest branie pod uwagę sezonu, w którym są najsmaczniejsze i świeże. Wakacje to dobry czas na pomidory, ogórki. Jesienią sięgniemy za to po dynię i warzywa korzeniowe. 

Do jesiennej diety pasuje również papryka. Możemy z niej zrobić niezliczoną liczbę dań. Poza tym to bogate źródło witaminy C i produkt, który jesienią osiąga najniższą cenę. Papryka urozmaici pożywne leczo, czy jedną z niedzielnych sałatek. 

Lodówko otwórz się

Najłatwiej wykorzystać produkty, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy znaczną część pensji, jak również włączymy do kuchni kreatywność. Nie ma sensu wydawać na kolejne produkty, jeśli półki w naszej lodówce uginają się od jedzenia. 

Niskobudżetowo

Mały budżet wcale nie oznacza utraty jakości. Jeśli bierzemy pod uwagę wyżej opisaną sezonowość, zakupy na osiedlowym targu mogą skończyć się dla portfela całkiem pomyślnie. Czasem 20 złotych to kwota, która wystarczy na obiad.

Na zapiekanego kurczaka z warzywami, za 20 złotych, potrzebne będą:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr

  • Bakłażan

  • 200 g dyni

  • 2 marchewki

  • 500 g słodkich ziemniaków

  • 5 ząbków czosnku

  • Gałązka rozmarynu

  • Gałązka tymianku

  • 30 ml oliwy z oliwek

Na początek obieramy warzywa. Kroimy je wraz z kurczakiem w kawałki o podobnym kształcie i rozmiarze. Mięso i sól przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość obficie polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do kurczaka i drobno posiekanym czosnkiem. Tak doprawione danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Przed podaniem, warto posypać danie drobno krojonymi ziołami. 

 

Źródło: MediaKnorr.pl