szaszłyk
pixabay
Przepisy

Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!

Wracasz do domu, jesteś głodny a w lodówce są tylko warzywa i kawałek piersi z kurczaka? To świetnie! Do przygotowania tego obiadu będziesz potrzebować maksymalnie 30 minut.
Magdalena Kieblesz
listopad 05, 2020

Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki.  Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Skąd wziął się szaszłyk?

Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje.  Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.  

Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm.

Nasze składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona
  • Cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • Łyżeczkę ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone.

I gotowe! Smacznego J

Komentarze
batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj