To doprawdy niesamowite, ale babcine wypieki łączyły w sobie wszystkie cechy naszych babć.
Po pierwsze były niezwykle oszczędne - kiedyś gospodynie radziły sobie tylko i wyłącznie z podstawowymi składnikami. Nie było mowy o drogich dodatkach z krajów orientu czy o wymyślnych owocach tropikalnych sprowadzanych z dalekiej zagranicy.
Ciasta i ciasteczka naszych babć były także dość skromne, ale niezwykle dobre - do ich wypieku panie wkładały kiedyś całe swoje serce. Tak wypieczone specjały pozwalały zapomnieć o wymyślnych i często niedostępnych słodyczach ze sklepu.
Smakołyki naszych babć były także proste i nieskomplikowane w przygotowaniu. Do zrealizowania takiego kuchennego zadania potrzeba było tylko trochę czasu, jakże potrzebnego w pracy w domowym gospodarstwie - ta cecha świadczy z kolei o zaradności naszych babuń. 

Powrót do przeszłości

Jeżeli marzy wam się taka kulinarna wycieczka do babcinego domu, musicie koniecznie wypróbować jeden z przepisów na babcine ciasteczka z 5 składników. Nie będzie to skomplikowane zadanie, wystarczy wam to, co macie w kuchni pod ręką. W zamian dostaniecie skromny, ale przepyszny wypiek, który w towarzystwie świeżo zaparzonej czarnej herbaty stanie się dla was delikatesem sprzed lat. Poniżej przedstawiamy jeden z wariantów przepisu na szybkie, "awaryjne" babcine ciasteczka. Do dzieła!

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • Szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - łyżeczka sody)
  • Cukier do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

  • Miękką margarynę (należy odpowiednio wcześniej wyjąć ją z lodówki) zagniatamy z mąką.
  • Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę.
  • Wyrabiamy dość miękkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około pół centymetra.
  • Z tak przygotowanego ciasta wykrajamy ciasteczka nożem bądź szklanką (można wykorzystać również foremkę).
  • Obficie oprószamy ciasteczka cukrem. Uwaga! Do naszego ciasta nie dodawaliśmy wcześniej cukru, dlatego należy koniecznie osłodzić je z zewnątrz.
  • Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Temperaturę należy dostosować do parametrów urządzenia. Jeżeli posiadacie opcję termoobiegu, warto obniżyć temperaturę pieczenia o około 10 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wyniesie ok. 20-30 min.