ciastka, ciasteczka, babcine ciasteczka, słodycze, wypieki
Aga-25/gotujmy.pl
Przepisy

Błyskawiczny przepis na ciasteczka z 5 składników. Efekt jest powalający 

Czasami dopada nas nostalgiczna potrzeba powrotu przeszłości. Dom babci i dziadka, stół przykryty tradycyjnym białym obrusem, a na nim aromatyczne i klasyczne babcine ciasteczka własnej roboty. Jeżeli chodzi wam po głowie taki łakoć, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu! Nie ma nic prostszego - 5 składników i dosłownie kilkanaście minut pracy.

To doprawdy niesamowite, ale babcine wypieki łączyły w sobie wszystkie cechy naszych babć.
Po pierwsze były niezwykle oszczędne - kiedyś gospodynie radziły sobie tylko i wyłącznie z podstawowymi składnikami. Nie było mowy o drogich dodatkach z krajów orientu czy o wymyślnych owocach tropikalnych sprowadzanych z dalekiej zagranicy.
Ciasta i ciasteczka naszych babć były także dość skromne, ale niezwykle dobre - do ich wypieku panie wkładały kiedyś całe swoje serce. Tak wypieczone specjały pozwalały zapomnieć o wymyślnych i często niedostępnych słodyczach ze sklepu.
Smakołyki naszych babć były także proste i nieskomplikowane w przygotowaniu. Do zrealizowania takiego kuchennego zadania potrzeba było tylko trochę czasu, jakże potrzebnego w pracy w domowym gospodarstwie - ta cecha świadczy z kolei o zaradności naszych babuń. 

Powrót do przeszłości

Jeżeli marzy wam się taka kulinarna wycieczka do babcinego domu, musicie koniecznie wypróbować jeden z przepisów na babcine ciasteczka z 5 składników. Nie będzie to skomplikowane zadanie, wystarczy wam to, co macie w kuchni pod ręką. W zamian dostaniecie skromny, ale przepyszny wypiek, który w towarzystwie świeżo zaparzonej czarnej herbaty stanie się dla was delikatesem sprzed lat. Poniżej przedstawiamy jeden z wariantów przepisu na szybkie, "awaryjne" babcine ciasteczka. Do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • Szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - łyżeczka sody)
  • Cukier do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

  • Miękką margarynę (należy odpowiednio wcześniej wyjąć ją z lodówki) zagniatamy z mąką.
  • Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę.
  • Wyrabiamy dość miękkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około pół centymetra.
  • Z tak przygotowanego ciasta wykrajamy ciasteczka nożem bądź szklanką (można wykorzystać również foremkę).
  • Obficie oprószamy ciasteczka cukrem. Uwaga! Do naszego ciasta nie dodawaliśmy wcześniej cukru, dlatego należy koniecznie osłodzić je z zewnątrz.
  • Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Temperaturę należy dostosować do parametrów urządzenia. Jeżeli posiadacie opcję termoobiegu, warto obniżyć temperaturę pieczenia o około 10 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wyniesie ok. 20-30 min. 
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne
Ricette arabe facili/YouTube
Newsy
Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne
Na widok takich ciasteczek aż ślinka cieknie. Sprawdźcie, jak niewiele trzeba, by wykonać tak piękny deser.

Macie ochotę na szybką i słodką przekąskę? Polecamy wam przepis na smaczne, kruche ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale też wspaniale wyglądają! Takie ciasteczka to świetny pomysł na prezent, gdy idziecie w gości. Do ich przygotowania w ogóle nie potrzebujecie masła. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.  Przepis na kruche ciastka bez masła Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 100 g cukru 10 g kakao 8 g cukru waniliowego 80 ml oleju 50 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Opcjonalnie: kropelki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę. Wbijcie do niej jajko, wsypcie 8 g cukru waniliowego, szczyptę soli i 100 g cukru. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Następnie wlejcie 50 ml mleka, wymieszajcie. Dodajcie 80 ml oleju. Po zamieszaniu składników wsypcie nieco ponad szklankę przesypanej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszajcie szpatułką do połączenia składników.  Uformujcie z ciasta kulę i podzielcie ją na dwie równe części. Jedną z nich odstawcie a do tej, która została w misce, wsypcie 10 g kakao i ponownie zamieszajcie szpatułką.  Powstały dwie kule ciasta - jasna i ciemna. Do jasnej kuli wsypcie 1 łyżkę mąki i wyróbcie ciasto.  Następnie z każdej kuli odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujcie je w mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkujcie palcami jak plastelinę na cienkie, podłużne walce.  Teraz czas na najlepszą zabawę, czyli zaplatanie! Należy łączyć ze sobą kawałek jasnego i ciemnego ciasta. Połóżcie obok...

piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

pizza
Pixabay
Newsy
Chrupiąca domowa pizza, jak za dawnych lat. To danie to prawdziwa klasyka gatunku
Uwielbiają ją mali i duzi smakosze. Pizza – bo o niej mowa – to danie, które znają wszyscy, niemal w każdym zakątku świata. Jak ją przygotować, żeby była pyszna i miała chrupiące, lekko przypieczone brzegi? To proste!

Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski. Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju sól starta gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 25 dag pieczarek 2 pomidory  1 cebula 20 dag sera żółtego 1 łyżka masła sól Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jak długo należy piec pizzę? Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min. W jakiej temperaturze należy...