Pomidory pod pierzynką
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy

Pomidory w zupełnie innym wydaniu niż znałaś! OBŁĘDNE połączenie smaków!

Monotonia w kuchni to najgorsze co może się przytrafić każdej pani domu. W takiej sytuacji nawet najmniejsza inspiracja wydaje się być bezcenna. Spieszymy więc z nowym pomysłem na pomidory!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Pomidory to klasyk. Mimo że są powszechnie dodawane do wielu mięs, zup oraz makaronów, tak naprawdę nigdy się nie nudzą. Kulinarnym wariacjom z ich udziałem nie ma końca. Więc jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się spróbować pomidorów pod pierzynką to koniecznie sięgnij po ten przepis. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 200 g sera żółtego (może być gouda)
  • Kwaśna śmietana 18 proc. (możesz ją zastąpić jogurtem greckim)
  • Majonez (sklepowy, bądź domowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę i przelej ją do odpornej na wysoką temperaturę miski.
  2. Do wrzątku włóż pomidory i odczekaj ok. 4 minuty, a następnie obierz je ze skórki (powinna zejść z łatwością).
  3. Tak przygotowane pomidory pokrój w średniej grubości plastry, a następnie ułóż je na dużym talerzu.
  4. W miseczce umieść kilka łyżek majonezu i śmietany (bądź jogurtu).
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do majonezu i śmietany. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowanym sosem polej wyłożone na talerz pomidory.
  7. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ulubiony ser żółty i posyp nim pomidory.
  8. Całość ozdób posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również szybką przekąskę. Możesz je też podawać jako dodatek do grillowanego mięsa. Twoi znajomi i rodzina będą zachwyceni!

Źródło: winiary.pl

Komentarze
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy Przepyszne pulpety z sosem pomidorowym. Pokocha je cała rodzina. Lepszych nie jedliście
Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać! Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobisz je w zaledwie 30 minut, a twoje dziecko będzie się nimi zajadać aż miło! Będziesz potrzebować 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml rosołu Passata pomidorowa 1 jajko Bułka tarta Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia Przygotowanie Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnie, dodaj soli oraz pieprzu i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszaj z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Całość dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie pulpeciki. Na rozgrzaną patelnie przełóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron aż do zarumienienia. Do pulpecików dolej gorący bulion. Całość gotuj pod przykrywką przez ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dolej passatę pomidorową i gotuj przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki. W międzyczasie sprawdź czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyj soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii. Gotowe! Tak przyrządzone pulpeciki możesz podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza cię tylko własna wyobraźnia! Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj