Pomidory to klasyk. Mimo że są powszechnie dodawane do wielu mięs, zup oraz makaronów, tak naprawdę nigdy się nie nudzą. Kulinarnym wariacjom z ich udziałem nie ma końca. Więc jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się spróbować pomidorów pod pierzynką to koniecznie sięgnij po ten przepis. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut!

Będziesz potrzebować

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 200 g sera żółtego (może być gouda)
  • Kwaśna śmietana 18 proc. (możesz ją zastąpić jogurtem greckim)
  • Majonez (sklepowy, bądź domowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę i przelej ją do odpornej na wysoką temperaturę miski.
  2. Do wrzątku włóż pomidory i odczekaj ok. 4 minuty, a następnie obierz je ze skórki (powinna zejść z łatwością).
  3. Tak przygotowane pomidory pokrój w średniej grubości plastry, a następnie ułóż je na dużym talerzu.
  4. W miseczce umieść kilka łyżek majonezu i śmietany (bądź jogurtu).
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do majonezu i śmietany. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowanym sosem polej wyłożone na talerz pomidory.
  7. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ulubiony ser żółty i posyp nim pomidory.
  8. Całość ozdób posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również szybką przekąskę. Możesz je też podawać jako dodatek do grillowanego mięsa. Twoi znajomi i rodzina będą zachwyceni!

Źródło: winiary.pl