Całą kaczkę naciera się odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawia na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroi się jabłka, nadziewa nimi kaczkę, zaszywa. Układa w brytfance i rozpoczyna proces pieczenia. Proces na kilka godzin. Znamy znacznie łatwiejszy sposób na kaczkę!

Tylko kacze udka

Zamiast czasochłonnych przygotowań całej kaczki można wybrać równie pyszne, kacze udka. Szczególnie jeśli preferujecie przepisy szybkie, proste i tanie. Wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina czasu.

Mięso z rodziny ptaków

W kuchni i gastronomii znaleźć można zarówno w słodkiej i słonej wodzie. Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo. 

Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Kaczkę spożywamy podczas większych i ważniejszych uroczystości.

Zobacz także:

Jeśli jednak nie w głowie wam wytrawne przyjęcia, a macie na myśli szybki i pyszny obiad, proponujemy kacze udka z przepisu poniżej. Palce lizać!

Składniki na kacze udka z piekarnika: 

  • 4 udka z kaczki
  • sól,
  • pieprz,
  • główka czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • garść świeżej żurawiny.

Jak przyrządzić kaczkę wedle przepisu?

Kacze udka myjemy i delikatnie ususzamy. Następnie nacieramy je dokładnie solą i pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Po dobie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy obrany czosnek, gałązki rozmarynu i żurawinę.

Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 75 minut. Po tym czasie kacze udka powinny być aromatyczne i chrupiące. Możemy je podać na puree ziemniaczanym lub z dodatkiem marynowanych, sezonowych grzybków. 

Bon Appétit!