Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka.

Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso.

Składniki:

  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 - 8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i oczyść z błon.
  2. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem.
  3. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne!
  4. Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
  5. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość.
  6. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko).
  7. Na gorącej patelni rozpuść smalec.
  8. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor.
  9. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego.

Sposób podania schabowego Magdy Gessler

Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna konfitura lub dowolna sałatka zielona z winegretem, ale również mizeria!

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zobacz także: