Przepis na podwójny schabowy Magdy Gessler
Facebook/Magda Gessler
Przepisy

Podwójny schabowy Magdy Gessler! W czym tkwi jego sekret? Wyjaśniamy!

Magda Gessler to znany w całym kraju autorytet kulinarny. Od lat przygotowuje potrawy, które pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni. Podwójnego schabowego według jej przepisu musi spróbować każdy!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka.

Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 - 8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Schab umyj i oczyść z błon.
  2. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem.
  3. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne!
  4. Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
  5. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość.
  6. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko).
  7. Na gorącej patelni rozpuść smalec.
  8. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor.
  9. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego.

Sposób podania

Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna konfitura lub dowolna sałatka zielona z winegretem, ale również mizeria!

Źródło: gotowanie.onet.pl

Komentarze
Zdrowie Magda Gessler odpowiada na pytania
Piotr Król
październik 05, 2020

Przeczytaj