Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka.
Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso.
Składniki:
- 400 g schabu karkowego
- 400 g schabu środkowego
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 6 - 8 łyżek bułki tartej
- 2 cebule
- 4 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyj i oczyść z błon.
- Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem.
- Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne!
- Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość.
- Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko).
- Na gorącej patelni rozpuść smalec.
- Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor.
- Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego.
Sposób podania schabowego Magdy Gessler
Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna konfitura lub dowolna sałatka zielona z winegretem, ale również mizeria!
Źródło: gotowanie.onet.pl