Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć.
Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowsze, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego.
Zobacz także:
W jaki sposób warto przyrządzić kurczaka?
Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.
Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie.
Składniki na najszybszy obiad świata:
-
podwójna pierś z kurczaka,
-
1/2 średniej cebuli,
-
500 g makaronu (ewentualnie ryż),
-
sól,
-
pieprz,
-
papryka słodka,
-
curry,
-
olej albo masło do smażenia,
-
400 ml śmietanki 30%,
-
opcjonalnie: 200 g pieczarek.
Przygotowanie:
Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie macie czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wstawcie wodę na ryż, a resztę zrobicie bez najmniejszego problemu w tak zwanym międzyczasie.
- Ugotujcie ryż lub makaron. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu odstawcie garnek na palnik.
- Pierś z kurczaka opłuczecie, wyczyśćcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją w drobne piórka.
- Na rozgrzaną patelnię wlejcie tłuszcz, wrzućcie cebulę i zeszklijcie ją.
- Opcjonalnie, zeszkloną cebulę połączcie z cienko pokrojonymi pieczarkami. Mięso posypcie pieprzem, solą, papryką i curry. Dodajcie je na patelnię.
- Smażcie do momentu zrumienienia. Całość zalejcie śmietaną i duście aż sos lekko zgęstnieje. Gotowego kurczaka przełóżcie z patelni na ugotowany ryż. Ozdóbcie danie natką pietruszki!
Źródło: polki.pl