Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy

Po nim nie przytyjecie. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut

Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?

Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć.

Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowsze, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego.

W jaki sposób warto przyrządzić kurczaka?

Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka. 

Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie.

Składniki na najszybszy obiad świata:

  • podwójna pierś z kurczaka,

  • 1/2 średniej cebuli,

  • 500 g makaronu (ewentualnie ryż),

  • sól,

  • pieprz,

  • papryka słodka,

  • curry,

  • olej albo masło do smażenia,

  • 400 ml śmietanki 30%,

  • opcjonalnie: 200 g pieczarek.

Przygotowanie:

Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie macie czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wstawcie wodę na ryż, a resztę zrobicie bez najmniejszego problemu w tak zwanym międzyczasie. 

  1. Ugotujcie ryż lub makaron. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu odstawcie garnek na palnik.
  2. Pierś z kurczaka opłuczecie, wyczyśćcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją w drobne piórka. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wlejcie tłuszcz, wrzućcie cebulę i zeszklijcie ją.
  4. Opcjonalnie, zeszkloną cebulę połączcie z cienko pokrojonymi pieczarkami. Mięso posypcie pieprzem, solą, papryką i curry. Dodajcie je na patelnię.
  5. Smażcie do momentu zrumienienia. Całość zalejcie śmietaną i duście aż sos lekko zgęstnieje. Gotowego kurczaka przełóżcie z patelni na ugotowany ryż. Ozdóbcie danie natką pietruszki!

Źródło: polki.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na „potreningowego” kurczaka. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu
AdobeStock
Newsy
Co jeść po treningu? Przepis na kurczaka, który zrobicie w 10 minut
Poznajcie przepis na prosty potreningowy posiłek. Ten szybki pomysł na kurczaka jest bogaty w białko i idealny po treningu. Przygotowanie wysokobiałkowego posiłku potreningowego zajmie wam maksymalnie 10 minut.

Nie macie dobrego pomysłu na szybki, wysokobiałkowy posiłek, który możecie jeść po treningu? Tego szybkiego kurczaka z warzywami zrobicie dosłownie w 10 minut. Wystarczy podsmażyć cebulę, kurczaka, dynię i szpinak. Przepis jest prosty, zdrowy i smakuje naprawdę świetnie! Co powinno się jeść po treningu? Ważne, żeby po treningu zjeść posiłek zawierający porcję białka. To składnik, na który musicie najbardziej zwrócić uwagę wybierając potreningowy posiłek. W zależności od intensywności waszego treningu, tego jak trenujecie i jakie są wasze cele, po treningu warto zjeść posiłek dostarczający ok. 20-30 g białka. Najprostszym wyborem jest oczywiście kurczak . To mięso bogate w białko, a ubogie w tłuszcz. Dzięki temu danie z kurczakiem jest wysokobiałkowe, ale też niskokaloryczne. Jeśli nie chcecie jeść mięsa lub nie lubicie kurczaka, to inne produkty, które zapewnią wam wymaganą po treningu porcję białka (20g): Ok. 3 jajka kurze Ok. 400 g jogurtu naturalnego lub 150 g jogurtu wysokobiałkowego typu Skyr 100 g nieugotowanej ciecierzycy 200 g gotowanej soczewicy Ok. 200 g tofu Potreningowy przepis na kurczaka Składniki na kurczaka po treningu Łyżeczka oleju Cebula Pierś z kurczaka 200 g dyni Łyżka musztardy Łyżka przyprawy curry Garść szpinaku Sok z połówki cytryny Szklanka jogurtu Świeża kolendra Przygotowanie szybkiego potreningowego kurczaka Polejcie dynię oliwą z oliwek i wysmarujcie odrobinę musztardą. Pieczcie dynię w 180 stopniach do zarumienienia Pokrójcie kurczaka w kostkę i cebulę w piórka. Podsmażcie na oleju cebulę z kurczakiem. Dodajcie na patelnię pieczoną dynię i przyprawę curry. Doprawcie danie solą i pieprzem. Skropcie danie sokiem z cytryny. Wyłączcie patelnię. Dodajcie na...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni , upiec w cieście francuskim , zrobić z niej przepyszne kotlety , ugrillować,  a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie . Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka , zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka? Zdrowa pierś z kurczaka Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi. Mięso jest o wiele mniej wartościowe Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie. Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego,...

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Wikipedia Commons
Newsy
Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Dobrze dobrane i smaczne mięso to prawie połowa sukcesu, jeśli chodzi o gotowanie gołąbków. Jaki gatunek wybrać?

Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa. Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać? Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa. W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków. Jakie mięso można dodać do gołąbków? Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego. Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu. Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach. Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym Składniki: Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków 1 szklanka ryżu Niewielka główka kapusty Jajko Opcjonalnie – marchewka starta na tarce Opcjonalnie - cebula Sól Pieprz Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania. Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu. Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę...