
Po nim nie przytyjesz. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut
Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć.
Trochę historii
Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowe, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego.
Szybko i dietetycznie
Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.
Indyjskie aromaty
Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie.
Składniki na najszybszy obiad świata:
-
podwójna pierś z kurczaka,
-
1/2 średniej cebuli,
-
500 g makaronu (ewentualnie ryż),
-
sól,
-
pieprz,
-
papryka słodka,
-
curry,
-
olej albo masło do smażenia,
-
400 ml śmietanki 30%,
-
opcjonalnie: 200 g pieczarek.
Przygotowanie:
Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wstawiasz wodę na ryż, a resztę robisz bez najmniejszego problemu w międzyczasie.
Na początek gotujemy ryż lub makaron. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu odstawiamy garnek na palnik. Pierś z kurczaka płuczemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i siekamy ją w drobne piórka.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i szklimy. Opcjonalnie, zeszkloną cebulę łączymy z cienko pokrojonymi pieczarkami. Mięso posypujemy pieprzem, solą, papryką i curry. Dodajemy je na patelnię.
Smażymy do momentu zrumienienia. Całość zalewamy śmietaną i dusimy aż sos lekko zgęstnieje. Gotowego kurczaka przekładamy z patelni na ugotowany ryż. Możemy ozdobić danie natką pietruszki!
Źródło: Polki.pl