Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy

Po nim nie przytyjesz. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut

Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

 

Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć.

Trochę historii

Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowe, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego.

Szybko i dietetycznie

Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka. 

Indyjskie aromaty

Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie.

Składniki na najszybszy obiad świata:

  • podwójna pierś z kurczaka,

  • 1/2 średniej cebuli,

  • 500 g makaronu (ewentualnie ryż),

  • sól,

  • pieprz,

  • papryka słodka,

  • curry,

  • olej albo masło do smażenia,

  • 400 ml śmietanki 30%,

  • opcjonalnie: 200 g pieczarek.

Przygotowanie:

Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wstawiasz wodę na ryż, a resztę robisz bez najmniejszego problemu w międzyczasie. 

Na początek gotujemy ryż lub makaron. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu odstawiamy garnek na palnik. Pierś z kurczaka płuczemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i siekamy ją w drobne piórka. 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i szklimy. Opcjonalnie, zeszkloną cebulę łączymy z cienko pokrojonymi pieczarkami. Mięso posypujemy pieprzem, solą, papryką i curry. Dodajemy je na patelnię.

Smażymy do momentu zrumienienia. Całość zalewamy śmietaną i dusimy aż sos lekko zgęstnieje. Gotowego kurczaka przekładamy z patelni na ugotowany ryż. Możemy ozdobić danie natką pietruszki!

 

Źródło: Polki.pl

 

Komentarze
Polędwiczka wieprzowa
Gotujmy.pl/renatka1
Triki kulinarne Doskonały sposób na przygotowanie delikatnej i soczystej polędwiczki wieprzowej. Pół godziny i gotowe!
Wieprzowina to popularne mięso, po które często sięgają Polacy. Dania z wieprzowiny często uzupełniamy ryżem, opiekanymi ziemniakami lub buraczkami. Mięso jest łatwe do przyrządzenia, o ile znamy kilka kulinarnych sztuczek. Ciekawi was jakich?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

  Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń. Wieprzowina dla wszystkich Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach.  Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie.  Mięso spod lady Aktualnie wieprzowina gości  na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane. Idealne na weekend  Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację. Składniki na soczyste polędwiczki: 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/4 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach 1 łyżka oleju...

Przeczytaj