Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne!
Przepis na żeberka duszone w cydrze
Będziesz potrzebować
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry)
- 250 ml cydru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek
- Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie
- Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni).
- Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem.
- Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju.
- Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron, aż do zarumienienia.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem.
- Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż.
- Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje.
- Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut.
- Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty.
- Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut.
- Po upływie tego czasu przełóż mięso wraz z sosem do dowolnego naczynia żaroodpornego.
- Piecz je przez ok. 30 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Następnie zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C i przykryj naczynie. W ten sposób duś je przez kolejną godzinę, aż do miękkości.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć przez ok. 15 minut.
- Całość możesz przyozdobić świeżą natką pietruszki.
Gotowe!
Źródło: foodandwine.com