Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne!

Przepis na żeberka duszone w cydrze

Będziesz potrzebować

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry)
  • 250 ml cydru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek
  • Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie

  1. Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni).
  2. Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem.
  3. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju.
  4. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron, aż do zarumienienia.
  5. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem.
  6. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż.
  7. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje.
  8. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut.
  9. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty.
  10. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut.
  11. Po upływie tego czasu przełóż mięso wraz z sosem do dowolnego naczynia żaroodpornego.
  12. Piecz je przez ok. 30 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  13. Następnie zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C i przykryj naczynie. W ten sposób duś je przez kolejną godzinę, aż do miękkości.
  14. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć przez ok. 15 minut.
  15. Całość możesz przyozdobić świeżą natką pietruszki.

Gotowe!

Źródło: foodandwine.com