Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy

Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!

Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na żeberka duszone w cydrze

Będziesz potrzebować

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry)
  • 250 ml cydru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek
  • Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie

  1. Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni).
  2. Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem.
  3. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju.
  4. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron, aż do zarumienienia.
  5. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem.
  6. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż.
  7. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje.
  8. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut.
  9. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty.
  10. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut.
  11. Po upływie tego czasu przełóż mięso wraz z sosem do dowolnego naczynia żaroodpornego.
  12. Piecz je przez ok. 30 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  13. Następnie zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C i przykryj naczynie. W ten sposób duś je przez kolejną godzinę, aż do miękkości.
  14. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć przez ok. 15 minut.
  15. Całość możesz przyozdobić świeżą natką pietruszki.

Gotowe!

Źródło: foodandwine.com

Komentarze
przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

Przeczytaj