Tarty sernik
Pixabay/RitaE
Przepisy

Pierwszej klasy przepis na tarty sernik. 30 minut i gotowe! Smakuje niemożliwie obłędnie

Jak wskazuje nazwa, głównym składnikiem sernika jest biały ser. Ten z pozoru zwyczajny deser może was jednak zaskoczyć. Przedstawiamy pyszny i lekki sernik do kawy.
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Ciasto wykonane z sera ma długą historię. Znane było już w Starożytnej Grecji. 

Sernik po polsku

Jest kilka ciast, które wpisują się na stałe w wyobrażenie o polskiej kuchni. Jednym z nich jest sernik na bazie białego sera. Co prawda przez lata przechodził on zadziwiające modyfikacje, jednak im przepis tradycji bliższy, tym smakosze sernika szczęśliwsi.

Kreatywność w sprawie sernika ma za to sens, jeśli mówimy o sposobie podawania tego deseru. Ser pasuje do owoców. Wiśnie, maliny, aronia, na pewno złamią jego słodycz. Sernik przed podaniem najlepiej również schłodzić.

Z rodzynkami czy bez?

Jedną z najbardziej dyskusyjnych kwestii sernika jest obecność rodzynek w jego składzie. Znajdziemy tu zarówno zwolenników rozwiązania, jak i jego zdecydowanych przeciwników, momentami wręcz prześmiewców.

Co do samego sernika, jedno jest pewne. Delikatna serowa konsystencja i kruche, tarte ciasto. W takim połączeniu nie sposób się nie zakochać. Poniżej znajdziecie przepis, na którego myśl kąciki ust same unoszą się do góry!

Składniki na bezbłędny sernik z tartym ciastem:

  • 400 g mąki pszennej

  • 10 łyżek śmietany 18%

  • 140 g masła

  • 2 średniej wielkości jajka

  • 400 g sera na sernik z wiaderka

  • 150 g cukru

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie deseru

Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru, dodajemy jedno jajko, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na jedną masę.

Z ulepionego ciasta formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki w celu schłodzenia. To najlepszy czas na przygotowanie masy serowej. Twaróg łączymy z 4 łyżkami śmietany i 50 g cukru.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na dwie równe części. Pierwszą ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do blaszki. Tak powstanie nasz spód pod sernik.

Na tartą podstawę wylewamy masę serową. Wyrównujemy ją nożem lub łyżką. Na wierzch ścieramy drugą kulkę ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Włączamy tryb bez termoobiegu i pieczemy ciasto około pół godziny.

Sernik po takim czasie powinien być lekko rumiany na wierzchu. Dla chętnych i lubiących minimalizm z odrobiną słodyczy polecamy cukier puder. Sernik nim posypany nie tylko wygląda, ale i smakuje!

 

Źródło: KrysiaGotuje.pl

 

Komentarze
Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania! Już po kilku dniach...
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty, jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nienajlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się jednak...

Przeczytaj