Kurczak Magdy Gessler
Pixabay/Zozz
Przepisy

Pieczony kurczak z przepisu Magdy Gessler. Jego smak będzie śnił się wam po nocach

Znana restauratorka zdradziła, jak przygotować soczysty obiad z kurczakiem w roli głównej. Zachwyca smakiem!

Magda Gessler to nie tylko polska restauratorka. Od wielu lat Gessler jest również właścicielką, jak i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Ponadto, pani Magda maluje, pisze. Przede wszystkim znamy ją jako osobowość telewizyjną z programów „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler".

Do przygotowania kurczaka w stylu Magdy Gessler potrzebujecie kilku aromatycznych składników, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku. Tajemnicą jest specjalna marynata, która sprawia, że zanurzony w niej kurczak będzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

Z czym podawać pieczonego kurczaka?

Danie będzie najlepiej smakować z opiekanymi lub gotowanymi ziemniakami. Podajcie go również w towarzystwie ulubionej surówki z białej kapusty, pora,  marchewki i jabłka, mizerii ze śmietanką albo liści sałaty. Do kurczaka pasuje niemal wszystko - jeśli jesteście na diecie, możecie zrezygnować z ziemniaków i podać do niego tylko warzywa.

Zobacz także
Macie ochotę na kurczaka na piwie? Żeby wyszedł soczysty z chrupiącą skórką, trzeba zrobić 1 rzecz

Macie ochotę na kurczaka na piwie? Żeby wyszedł soczysty z chrupiącą skórką, trzeba zrobić 1 rzecz

Kurczak w mandarynkach

Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!

Pieczony, rumiany kurczak z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 180g musztardy rosyjskiej
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowanie:

  1. Na początek musicie dobrze umyć pod bieżącą wodą podudzia i osuszyć je za pomocą ręcznika kuchennego.
  2. Następnie połączcie musztardę, sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszajcie.
  3. Tak przygotowana marynata posłuży do tego, aby dobrze natrzeć nią mięso.
  4. Kurczaka ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia pod przykryciem to około 1 godzina.
  5. Po tym czasie zdejmijcie przykrycie i pieczcie przez kolejne 20 minut, aż kurczak z zewnątrz się ładnie zarumieni.
  6. Smacznego!

Źródło: obzarciuch.pl

Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku
Doskonały kurczak pieczony w całości w specjalnej marynacie, która nadaje my niesamowitego smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Nie ma nic lepszego na rodzinny obiad albo wyjątkową uroczystość niż kurczak upieczony w całości. Chrupiąca, przyrumieniona skóra, miękkie i soczyste mięso, pełnia smaku i aromatu – aż ślinka cieknie na samą myśl. Kurczak z przepisu BozenyMatuszczyk, użytkowniczki gotujmy.pl, z pewnością skradnie wasze serca i trafi do kuchennego notesu. Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki 1 kurczak o wadze około 1,7kg 200ml bulionu Składniki na marynatę 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżka suszonego majeranku Sok z połówki cytryny Sól Przygotowanie Kurczaka oczyśćcie i umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie. Przygotujcie marynatę: w miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie kurczaka marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, tak żeby równomiernie pokrył się marynata. Odstawcie do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni. Kurczaka przełóżcie do brytfanny albo naczynia żaroodpornego i na dno wlejcie bulion. Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie do miękkości, co jakiś czas podlewając sosem. Jeśli kurczak rumieni się zbyt szybko, można przykryć go folią aluminiową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co do obiadu z pieczonym kurczakiem? Im proście, tym lepiej! Kurczak doskonale smakuje z klasycznymi dodatkami: gotowanymi ziemniakami, ale jeśli lubicie te pieczone to śmiało dodajcie je do tego dania. Zamiast wymyślnych surówek i sałatek podajcie pieczonego kurczaka z mizerią, sałatą lodową ze śmietaną albo sosem miodowo-musztardowym. Dobrze sprawdza się również świeże...

ONS/Pixabay
Newsy
Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!
Magda Gessler jest prawdziwą mistrzynią w gotowaniu a o kuchni wie niemal wszystko. Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie jest ulubione danie polskiej królowej gastronomii? My już wiemy!

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gotowaniu. To nie tylko jej ogromna pasja, ale i zawód. Magda prowadzi kilka luksusowych restauracji, a programy z jej udziałem jak "Kuchenne rewolucje" czy "Masterchef" to prawdziwe telewizyjne hity. Czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest ulubiona potrawa Magdy Gessler? Okazuje się, że to... Ulubione danie Magdy Gessler Magda Gessler gotuje z ogromną pasją i wkłada w to całe swoje serce. W jej domu bardzo często gości meksykańskie ceviche, które bazuje na wykorzystaniu surowych ryb. Co to za danie? Ceviche – przysmak kuchni meksykańskiej i peruwiańskiej Ceviche jest to danie z owoców morza, które pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawę tę bardzo często przygotowuje się w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Jak powstaje tradycyjne ceviche? Przyrządza się je zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli, a następnie pozostawiając do krótkiego zamarynowania. Przepis na ceviche z łososia na tapenadzie z groszku Jeśli chcecie przetestować ulubione danie Magdy Gessler, sprawdźcie nasz przepis na niecodzienną przystawkę z łososia w stylu meksykańskim, podkręconą Tequilą. Składniki na ceviche z łososia: 250g filetu z łososia sok z 1 limonki + skórka sok z ½ pomarańczy + skórka sok z 1 cytryny + skórka ½ szalotki 50ml Tequili ½ czerwonej papryczki chili kilka listków świeżej mięty 6 owoców liczi sól Składniki na tapenadę z zielonego groszku: 1 szklanka mrożonego groszku zielonego HORTEX kilka listków świeżej mięty 6 łyżek oliwy ½ zielonej papryczki chili sok z ½ limonki sól...

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?
Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos. Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach” Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić. Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 200 ml ciepłej wody Składniki na farsz litewski 1 szklanka białego sera 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Składniki na zielony sos do pierogów: 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 ml jogurtu 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sok z cytryny do smaku Cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju. Do twarogu...