Kurczak Magdy Gessler
Pixabay/Zozz
Przepisy

Pieczony kurczak przepisu Magdy Gessler! Jego smak będzie ci się śnić po nocach!

Znana restauratorka zdradziła jak przygotować soczysty obiad z kurczakiem w roli głównej
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

 

Magda Gessler to nie tylko polska restauratorka. Od wielu lat Gessler jest również właścicielką, jak i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Ponadto, pani Magda maluje, pisze. Przede wszystkim znamy ją jako osobowość telewizyjną z programów "Kuchenne rewolucje Magdy Gessler".

Do przygotowania kurczaka w stylu Magdy Gessler potrzebujemy kilka aromatycznych składników. Tajemnicą jest marynata, która sprawia, że zanurzony w niej kurczak będzie chrupiący i soczysty!

Czego potrzebujemy:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 180g musztardy rosyjskiej
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli

 

Na początek należy umyć i osuszyć podudzia. Następnie łączymy musztardę sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Tak przygotowana marynata posłuży do obtoczenia mięsa. Kurczak ułożony w naczyniu żaroodpornym powinien wylądować w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia pod przykryciem to około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 20 minut, aż kurczak się zarumieni. Danie będzie najlepiej smakować z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Źródło: Obzarciuch.pl

 

Komentarze
magda gessler
ONS
Gwiazdy Placek po węgiersku rozzłościł Magdę Gessler do czerwoności. Posypały się skandaliczne słowa. Tak zła jeszcze nie była
W najnowszym sezonie "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Częstochowę. Jej pomocy potrzebowali przyjaciele Piotr i Przemek, właściciele lokalu o nazwie "Diavolo". Serwowane tam potrawy przyprawiły znaną restauratorkę o zawrót głowy!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Magda Gessler od lat pomaga stawiać na nogi restauracje w całej Polsce. Tym razem na prośbę Piotra i Przemka odwiedziła lokal "Diavolo" w Częstochowie. Z pierwszymi problemami spotkała się już na samym początku. Felerny posiłek Nie grało tam wszystko - od wystroju, po menu. W karcie dań znajdowały się bowiem potrawy z kuchni włoskiej, meksykańskiej, a nawet polskiej. Nie wiedząc na co się zdecydować, restauratorka postanowiła spróbować wszystkiego! Wydawane dania były dalekie od ideałów – tłuste, niewłaściwie pachnące i zwyczajnie niedobre. Popisowa potrawa miała to wynagrodzić, ale… coś poszło nie tak. Placek po węgiersku rozzłościł Magdę Gessler. - Wygląda jak narzygane. Przypalone mięso… chce wam się to jeść?! Bo mnie nie. Restauratorka nie wytrzymała. Placek wylądował na barze! To nie koniec Okazało się jednak, że to dopiero wierzchołek góry lodowej. Kucharze nie znali odpowiedzi na podstawowe pytania z zakresu kulinariów, a stan kuchni pozostawiał wiele do życzenia. W zamrażalnikach standardowo nie brakowało też źle przechowywanej żywności. - To grozi zamknięciem knajpy! Finalnie rewolucja okazała się jednak udana. "Diavolo" w Częstochowie przekształciło się w argentyńską restaurację "Chimichurri". Źródło: teleshow.wp.pl

Przeczytaj