Magda Gessler to nie tylko polska restauratorka. Od wielu lat Gessler jest również właścicielką, jak i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Ponadto, pani Magda maluje, pisze. Przede wszystkim znamy ją jako osobowość telewizyjną z programów „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler".

Do przygotowania kurczaka w stylu Magdy Gessler potrzebujecie kilku aromatycznych składników, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku. Tajemnicą jest specjalna marynata, która sprawia, że zanurzony w niej kurczak będzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

Z czym podawać pieczonego kurczaka?

Danie będzie najlepiej smakować z opiekanymi lub gotowanymi ziemniakami. Podajcie go również w towarzystwie ulubionej surówki z białej kapusty, pora,  marchewki i jabłka, mizerii ze śmietanką albo liści sałaty. Do kurczaka pasuje niemal wszystko - jeśli jesteście na diecie, możecie zrezygnować z ziemniaków i podać do niego tylko warzywa.

Zobacz także:

Pieczony, rumiany kurczak z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 180g musztardy rosyjskiej
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Na początek musicie dobrze umyć pod bieżącą wodą podudzia i osuszyć je za pomocą ręcznika kuchennego.
  2. Następnie połączcie musztardę, sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszajcie.
  3. Tak przygotowana marynata posłuży do tego, aby dobrze natrzeć nią mięso.
  4. Kurczaka ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia pod przykryciem to około 1 godzina.
  5. Po tym czasie zdejmijcie przykrycie i pieczcie przez kolejne 20 minut, aż kurczak z zewnątrz się ładnie zarumieni.
  6. Smacznego!

Źródło: obzarciuch.pl