Magda Gessler to nie tylko polska restauratorka. Od wielu lat Gessler jest również właścicielką, jak i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Ponadto, pani Magda maluje, pisze. Przede wszystkim znamy ją jako osobowość telewizyjną z programów „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler".
Do przygotowania kurczaka w stylu Magdy Gessler potrzebujecie kilku aromatycznych składników, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku. Tajemnicą jest specjalna marynata, która sprawia, że zanurzony w niej kurczak będzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.
Z czym podawać pieczonego kurczaka?
Danie będzie najlepiej smakować z opiekanymi lub gotowanymi ziemniakami. Podajcie go również w towarzystwie ulubionej surówki z białej kapusty, pora, marchewki i jabłka, mizerii ze śmietanką albo liści sałaty. Do kurczaka pasuje niemal wszystko - jeśli jesteście na diecie, możecie zrezygnować z ziemniaków i podać do niego tylko warzywa.
Zobacz także:
Pieczony, rumiany kurczak z przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka
- 180g musztardy rosyjskiej
- sok z 1 cytryny
- 2/3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Na początek musicie dobrze umyć pod bieżącą wodą podudzia i osuszyć je za pomocą ręcznika kuchennego.
- Następnie połączcie musztardę, sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszajcie.
- Tak przygotowana marynata posłuży do tego, aby dobrze natrzeć nią mięso.
- Kurczaka ułóżcie w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia pod przykryciem to około 1 godzina.
- Po tym czasie zdejmijcie przykrycie i pieczcie przez kolejne 20 minut, aż kurczak z zewnątrz się ładnie zarumieni.
- Smacznego!
Źródło: obzarciuch.pl