Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji. 

Przepis na pieczone pierogi z mięsem

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypty soli

Do przygotowania farszu będziesz potrzebować

  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu)
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek

Przygotowanie

  1. W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  3. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij.
  4. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi.
  6. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  7. W niewielkiej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto.
  8. Pierogi piecz przez ok. 20 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Gotowe!