Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!
Panierowany kurczak z KFC – składniki
Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba:
- Dwie duże piersi z kurczaka
- Jogurt naturalny
- Czosnek granulowany
- Sól
- Pieprz
- Olej
Do ciasta:
- Pół szklanki mleka
- Dwa jaja
- ¾ szklanki mąki pszennej
- Łyżkę mąki ziemniaczanej
- Płaską łyżeczkę soli
Do panierki:
Zobacz także:
- Łyżkę słodkiej papryki
- Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli
- Pół łyżeczki soli
- Dwie szklanki mąki
Przygotowanie
- Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
- Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki.
- Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj.
- Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa.
- Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników.
Źródło: kulinarnapolska.pl
Źródło zdjęcia: VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl