kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy

Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Panierowany kurczak z KFC – składniki

Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba:

  • Dwie duże piersi z kurczaka
  • Jogurt naturalny
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Do ciasta:

  • Pół szklanki mleka
  • Dwa jaja
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • Łyżkę mąki ziemniaczanej
  • Płaską łyżeczkę soli

Do panierki:

  • Łyżkę słodkiej papryki
  • Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli
  • Pół łyżeczki soli
  • Dwie szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  2. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki.
  3. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj.
  4. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa.
  5. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników.

Źródło: kulinarnapolska.pl

Źródło zdjęcia:  VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl

kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy
Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!
Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi! Amerykański klasyk Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować! Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie: Do kurczaka: Uda z kurczaka bez kości Sól Chilli Słodką paprykę Do ciasta: 2 jaja Sól Chilli Słodką paprykę Mleko Do panierki: Mąkę pszenną Chilli Olej rzepakowy Oraz: Świeże, chrupiące bułeczki Ogórki kiszone Sałatę Pomidory Majonez Przygotowanie Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli. Do...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy
Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!
Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto! Szybkie i naturalne ciasto? Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje! Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze) 2 szklanki mąki Jedną saszetkę cukru wanilinowego Pół szklanki cukru 3 jaja Łyżeczkę proszku do pieczenia Pół szklanki oleju Pół łyżeczki sody do pieczenia Odsączone brzoskwinie z puszki Cukier puder Oraz średniej wielkości tortownicę Przygotowanie: Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.   Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez...

skrzydełka na ostro w wodzie gazowanej marynowaen
Flickr
Newsy
Trik na idealnie miękkie i soczyste mięso kurczaka. Zamarynujcie go w... gazowanej wodzie
Marzą wam się skrzydełka albo udka w amerykańskim stylu jak ze znanej restauracji? Nic prostszego. Wystarczy, że kupicie butelkę wody gazowanej.

Sekret miękkości i soczystość smażonego mięsa z kurczaka tkwi w wodzie gazowanej. Tak niecodzienna marynata zaskoczy nawet doświadczone panie domu. Nie ma się jednak czego obawiać. Kąpiel w wodzie gazowanej z dodatkiem przypraw odmieni strukturę drobiowego mięsa. Mięso, które zostało zanurzone na około godzinę w bąbelkowej wodzie, stanie się o wiele bardziej miękkie, niż przygotowane w tradycyjny sposób. Potem wystarczy postarać się o przygotowanie specjalnej panierki. Jeżeli nie dysponujecie mąką kukurydzianą, bez obaw – wystarczy sama mąka ziemniaczana. Jak sprawić, by mięso było miękkie w środku i miało chrupiącą skórkę? Na koniec jeszcze jedna tajemnica charakterystycznej panierki znanej z KFC czy innych amerykańskich barów. Chodzi o podwójne smażenie. Po wysmażeniu jednej partii mięsa odstawcie ją na papierowy ręcznik do wystygnięcia, a potem włóżcie ją na rozgrzany olej raz jeszcze. Takie smażenie sprawi, że udka czy skrzydełka będą z zewnątrz chrupiące. W środku miękkość zapewnia woda gazowana. Przepis na skrzydełka z kurczaka w ostrej panierce Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka lub innego mięsa drobiowego (np. udka) 750 ml wody gazowanej Łyżka soli, Łyżeczka ostrej papryki, Łyżka suszonego tymianku 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki, 2 łyżki granulowanego czosnku Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski włóżcie oczyszczone skrzydełka, zalejcie wodą gazowaną. Dodajcie do skrzydełek sól, ostrą paprykę i tymianek. Odstawcie do zamarynowania na ok. 1 godzinę w zimne miejsce. Wymieszajcie mąkę ziemniaczaną z mąką kukurydzianą, a także z dodatkiem obydwu rodzajów papryki, odrobiny soli i pieprzu....