Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić!

Panierowany kurczak z KFC – składniki

Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba:

  • Dwie duże piersi z kurczaka
  • Jogurt naturalny
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Do ciasta:

  • Pół szklanki mleka
  • Dwa jaja
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • Łyżkę mąki ziemniaczanej
  • Płaską łyżeczkę soli

Do panierki:

Zobacz także:

  • Łyżkę słodkiej papryki
  • Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli
  • Pół łyżeczki soli
  • Dwie szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  2. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki.
  3. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj.
  4. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa.
  5. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników.

Źródło: kulinarnapolska.pl

Źródło zdjęcia:  VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl