Pasztetowa
Gotujmy.pl
Przepisy

Obowiązkowa pozycja menu podczas rodzinnych zjazdów. Niezapomniana pasztetowa. Przepis kulinarnej perełki cieszy się niezwykłą popularnością

Polacy jak nikt inny lubią biesiadować. Suto zastawione stoły to jeden z elementów tej biesiady. Szynka, bekon, schab ze śliwką, co jeszcze postawić na stół?
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Mięsożerna część osób najchętniej podczas biesiad sięga po półmisek wędlin. Poszukując czegoś pysznego, warto zawiesić oko na pasztecie, którego lata chwały zdają się nie mieć końca. 

Pasztet znamy wszyscy. Jako popularna, polska potrawa, doczekał się rozmaitych przeróbek, w tym wersji wegetariańskich. W postaci tradycyjnej przyrządza się go z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa. 

Masę można piec, można włożyć ją do kąpieli wodnej, podać w cieście lub bez. Pasztet ma obszerną i długą historię, Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Francuscy pasztetnicy pracowali także na dworach królewskich oraz szlacheckich w Polsce. 

Domowo, pasztetowo

Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Tak samo, jak trudno podrobić przepisy, które powstają w zaciszu naszej własnej kuchni. Jednym z nich jest pomysł na pasztet, który podaje się w osłonce jako pasztetową lub jako gotową masę zagotowaną w szklanych słoiczkach.

Będzie wam potrzebne:

  • 2,5 kg surowego podgardla wieprzowego

  • 60 dag wątróbki wieprzowej 

  • 0,5 kg słoniny

  • pół cebuli

  • 40 dag boczku wędzonego lub surowego(u mnie pół na pół)

  • 5 łyżek kaszy manny

  • 4 łyżki majeranku

  • 15 kulek ziela angielskiego (ja zmieliłam w młynku)

  • 2 łyżki soli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Jak przygotować pasztetową?

Podgardle, słoninę i boczek, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Mięso powinno być przykryte. Parzymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Następnie wrzucamy wątróbkę. Na ogniu pozostawiamy przez 15 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Odlewamy do garnka 0,5 l wywaru z parzenia. Zagotowujemy i wsypujemy kaszę mannę.

Gotujemy kilka minut, do zgęstnienia. Podgardle, boczek, słoninę, wątróbkę i cebulę, kroimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Ostudzoną kaszę również.

Do miski dodajemy wszystkie nasze przyprawy i mięso z kaszą. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa może wymagać ponownego doprawienia.

Gotową masę można albo nałożyć do słoiczków. Wystarczy pasteryzować ją w garnku jak przetwory przez ok. 45 min. Drugim pomysłem jest nadzianie nią osłonek, które związujemy z obu stron i parzymy w gorącej wodzie około 45 minut.

Jedna i gruda metoda wymaga lodówki. W ten sposób nasza jedna i druga pasztetowa odpowiednio stężeje i voilà!

 

Źródło: SwojskieJedzono.com

 

Komentarze
Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...

Przeczytaj
pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

Przeczytaj
Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Przeczytaj
gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

Przeczytaj