Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy

Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia

Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze.

Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież.

Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy.

Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku.

Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem. A teraz do dzieła!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 25-30 dag cukru waniliowego
  • 3 żółtka jaj
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 5 dag masła
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag żelatyny

Przygotowanie:

  • Na dwie blaszki piekarnika wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy je widelcem, tak by po upieczeniu było w miarę płaskie. Płaty ciasta powinny mieć wymiary formy 21x32 cm.
  • Pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem przez około 20 min.
  • Przygotowujemy najpierw masę budyniową. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Do reszty mleka dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka w garnku.
  • Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Schładzamy krem.
  • Następnie przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
  • Zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Następnie ją podgrzewamy i rozpuszczamy. Studzimy nasz roztwór.
  • Ubijamy kremówkę, powoli dodajemy cukier.

Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, tak by krem nam nie opadł.

Ciasto francuskie najpierw przekładamy kremem budyniowym, a po upływie pewnego czasu wykładamy na wierzch krem śmietankowy.

Przekładamy drugim płatem ciasta francuskiego i posypujemy całość cukrem pudrem.

Źródło: ciasta.net, gotujmy.pl

Komentarze
Pierogi ruskie
Babeczka 35/gotujmy.pl
Triki kulinarne Nie potrafisz lepić pierogów? Tę sztuczkę znają tylko nieliczni. Zawsze działa!
Pierogi kochają i duzi i mali. Jak zadowolić domowników pysznymi pierogami? W tym artykule postaramy się udzielić kilku cennych wskazówek
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Wbrew wyobrażeniom co niektórych osób, pierogi nie są specjałem tylko i wyłącznie kuchni polskiej. Kwestia nazewnictwa naszego pierogowego dania nr 1 to jedno. Pierogi ruskie jak można się domyślać swoje korzenie mają poza etniczną Polską. Jednak prawda o nadziewanym wszelkiego rodzaju cieście jest nieco bardziej skomplikowana. Historia pieroga Jako pierwsi na pomysł lepienia pierogów wpadli Chińczycy. Cóż, Azjaci mają widocznie głowę do wynalazków. Na koncie mają więc nie tylko proch strzelniczy, papier czy kompas, ale także wiele osiągnięć na polu kulinariów. Za Wielkim Murem kucharze lepili pierogi już w XIII wieku! Pierogi i różne wariacje na ich temat szybko rozsiały się potem po całym świecie. Hindusi mają swoje samosa, Meksykanie gustują w empanadas, Włosi ubóstwiają ravioli, a Rosjanie daliby się pokroić za talerz smacznych pielmieni. Taką wyliczankę można ciągnąć w nieskończoność. Tak, wiemy, że nie są to zbyt miłe wieści dla zagorzałych obrońców wyjątkowości „naszych” pierogów ruskich, ale nic na to już nie poradzimy. Zamiast dyskutować o pierogach, warto szlifować umiejętność ich przygotowywania! Pieróg nie jedno ma imię Ogólnoświatowe różnice w przygotowaniu pierogów zazwyczaj ograniczają się do trzech kryteriów. Po pierwsze pierożki mogą różnić się rodzajem wykorzystanej do nich mąki. Przeważają te pszenne, ale znane są także pierogi ryżowe, kukurydziane, a nawet żytnie. Pod różnymi szerokościami geograficznymi gotują swoje pierogi na różne sposoby – jedne narody wrzucają je na wrzącą wodę, inne smażą w głębokim tłuszczu, a jeszcze inne nacje wolą gotowanie na parze bądź smażenie. Na wyróżnienie w tym zakresie zasługują pieczone pierogi,...

Przeczytaj