
Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze.
Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież.
Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy.
Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku.
Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem. A teraz do dzieła!
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 3 szklanki mleka
- 10 dag cukru pudru
- 25-30 dag cukru waniliowego
- 3 żółtka jaj
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 5 dag masła
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag żelatyny
Przygotowanie:
- Na dwie blaszki piekarnika wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy je widelcem, tak by po upieczeniu było w miarę płaskie. Płaty ciasta powinny mieć wymiary formy 21x32 cm.
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem przez około 20 min.
- Przygotowujemy najpierw masę budyniową. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do reszty mleka dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka w garnku.
- Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Schładzamy krem.
- Następnie przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
- Zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Następnie ją podgrzewamy i rozpuszczamy. Studzimy nasz roztwór.
- Ubijamy kremówkę, powoli dodajemy cukier.
Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, tak by krem nam nie opadł.
Ciasto francuskie najpierw przekładamy kremem budyniowym, a po upływie pewnego czasu wykładamy na wierzch krem śmietankowy.
Przekładamy drugim płatem ciasta francuskiego i posypujemy całość cukrem pudrem.
Źródło: ciasta.net, gotujmy.pl