Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy

Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia

Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze.

Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież.

Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy.

Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku.

Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem. A teraz do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka
  • 10 dag cukru pudru
  • 25-30 dag cukru waniliowego
  • 3 żółtka jaj
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 5 dag masła
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag żelatyny

Przygotowanie:

  • Na dwie blaszki piekarnika wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy je widelcem, tak by po upieczeniu było w miarę płaskie. Płaty ciasta powinny mieć wymiary formy 21x32 cm.
  • Pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem przez około 20 min.
  • Przygotowujemy najpierw masę budyniową. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Do reszty mleka dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka w garnku.
  • Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Schładzamy krem.
  • Następnie przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
  • Zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Następnie ją podgrzewamy i rozpuszczamy. Studzimy nasz roztwór.
  • Ubijamy kremówkę, powoli dodajemy cukier.

Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, tak by krem nam nie opadł.

Ciasto francuskie najpierw przekładamy kremem budyniowym, a po upływie pewnego czasu wykładamy na wierzch krem śmietankowy.

Przekładamy drugim płatem ciasta francuskiego i posypujemy całość cukrem pudrem.

Źródło: ciasta.net, gotujmy.pl

jaka jest różnica między napoleonka a kremówka
Flickr/Wikipedia Commons
Newsy
Czy napoleonka i kremówka to to samo ciasto? Większość Polaków żyje w błędzie i uważa, że…
Czym różni się napoleonka od kremówki? To zagadka na miarę tego, co było pierwsze – jajko czy kura. Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię.

Jedno jest pewne. W naszym kraju popularne są dwa podobne do siebie ciasta. Różni je obecność bitej śmietany w jednym z nich. Pozostaje pytanie, które to które. Na dzień dobry winni jesteśmy wam jedno zastrzeżenie. Być może nieco was rozczarujemy, bo nie ma ostatecznego werdyktu w tej sprawie. Wszystko za sprawą regionalnych różnic w nazewnictwie obu ciast. W południowej Polsce na jeden i drugi wariant ciastka mówi się zwykle „kremówka”. Czym różni się napoleonka od kremówki? Swoje trzy grosze do tego pomieszania z poplątaniem dorzucił Jan Paweł II. Papież Polak zareklamował wadowickie kremówki i od tamtej pory cukiernicy mają poważny ból głowy. Kremówka papieska, kremówka wadowicka, napoleonka – wariantów nazwy jest sporo, ale ostatecznie można przyjąć jedną wersję. Wiele cukierni dla rozróżnienia tych podobnych ciast wprowadziło następujące rozróżnienie, do którego powoli przekonuje się większość Polaków. Według niego kremówka to ciasto z obydwoma kremami (masa budyniowa, bita śmietana). Z kolei napoleonka to ciasto wyłącznie z masą budyniową. Ostatecznie trzeba sobie jasno powiedzieć. To nie nazwa decyduje o tym, czy ciasto jest smaczne i udanie wypieczone! Poniżej podajemy wam przepis na prostszą i szybszą w wykonaniu napoleonkę. Potem spróbujcie kremówki i sami zdecydujcie, co smakuje lepiej. Przepis na napoleonkę Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na masę: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniećcie ciasto z mąki, masła i śmietany. Odstawcie...

szybka napoleonka
Gotujmy.pl/kasiunia.1981
Newsy
Oto napoleonka idealna. Zróbcie ją na cieście francuskim, a goście padną z wrażenia
Niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego słodkiego do kawy? Napoleonka przygotowana na cieście francuskim to doskonały pomysł na deser. Bliscy będą zachwyceni.

Napoleonka to delikatne, kremowe ciasto. Niektórzy nazywają ją również kremówką. Jest szybka w przygotowaniu, a smak jest nie do podrobienia. Zachwycają się nią mniejsi, jak i ci więksi, gdyż każdy jej kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. To doskonały pomysł na deser do kawy czy popołudniowy słodki podwieczorek. Z czego zrobić napoleonkę Napoleonka charakteryzuje się półkruchym, delikatnym ciastem i kremem, najczęściej budyniowym. Przygotowanie domowych spodów jest czasochłonne, dlatego też można wykorzystać do jego przyrządzenia wiele zamienników. Najlepiej sprawdzi się w tej roli ciasto francuskie, które można zakupić praktycznie w każdym sklepie. Oprócz niego dobrą alternatywą są również herbatniki lub krakersy. Jednak to ciasto francuskie będzie najbardziej zbliżone do oryginału. Jego wykorzystanie także przyspieszy cały proces deseru.  Ekspresowa napoleonka z gruszkami To ciasto idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź w momencie ochoty na coś słodkiego. Przygotowanie napoleonki jest bardzo szybkie, gdyż jako spody wykorzystuje się ciasto francuskie. Podczas jego pieczenia można przyrządzić krem, a później tylko przełożyć gotowe spody. Urozmaiceniem napoleonki, które dodadzą jej dodatkowego smaku, są gruszki. Ciasto jest tak pyszne, że nim się obejrzycie, zniknie z talerza. Przepis na napoleonkę na cieście francuskim Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 3 duże gruszki 1 krem do karpatki szczypta cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie: Gruszki umyjcie, obierzcie, pokrójcie je w ćwiartki i wydrążcie gniazda nasienne. Rozwińcie jeden płat ciasta francuskiego na przygotowanej blaszce. Na cieście ułóżcie przygotowane ćwiartki gruszki. Posypcie je cynamonem. Tak przygotowane...

szybka i łatwa napoleonka na krakersach
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu
Ta napoleonka jest dziecinnie prosta i do jej przygotowania potrzebujecie tylko 5 składników.

Ta napoleonka to naprawdę prosty deser. Smakuje perfekcyjnie i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyjdzie nawet osobie, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Zobaczcie, jakie to dziecinnie proste... Przepis na szybką napoleonkę bez pieczenia Składniki: Ok. 20 dag krakersów (1 opakowanie), zamiennie – 20 dag herbatników 3 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 2 szklanki mleka 15 dag masła (ok. ¾ kostki) cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie formę o wymiarach 25x30 cm. W przygotowanej blaszce wyłóżcie pierwszą warstwę krakersów lub herbatników, jeden ściśle obok drugiego. Rozpuście budynie wraz z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotujcie wraz z masłem i wlejcie do niego rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odstawcie do ostygnięcia na kilkanaście minut. Kiedy budyń będzie jeszcze lekko ciepły, wyłóżcie go na krakersowy spód. Przykryjcie budyniową masę drugą warstwą krakersów. Przed podaniem oprószcie napoleonkę cukrem pudrem. Podawajcie do kawy lub do herbaty. Smacznego! Czym różni się napoleonka od kremówki? Z jego nazewnictwem nie byłoby problemu, gdyby nie… św. Jan Paweł II. Tak, to właśnie papież-Polak jest sprawcą zagmatwania kwestii napoleonki. Kiedy tylko Karol Wojtyła wspomniał o kremówkach podczas spotkania z wiernymi na wadowickim rynku, cała polska oszalała na ich punkcie. Ból głowy mieli za to cukiernicy. Nikt tak na dobrą sprawę nie wiedział, jakie ciasto kryło się pod nazwą „kremówka”. Ostatecznie w większości przypadków, dla odróżnienia kremówki i napolenki przyjęto pewne zmiany w przepisie. Napoleonka pozostała klasycznym ciastem francuskim przekładanym masą budyniową, a...

Mus czekoladowo-truskawkowy. Przyrządźcie go, a dzieciaki oszaleją ze szczęścia
Gotujmy.pl
Newsy
Mus czekoladowo-truskawkowy. Przyrządźcie go, a dzieciaki oszaleją ze szczęścia
Zbliża się sezon na pyszne, polskie truskawki – zanotujcie więc ten sprytny przepis w swoich notatnikach i kajecikach, a potem przyrządźcie go dla swoich najbliższych. Sukces i zadowolenie domowników – gwarantowane.

Nasi użytkownicy nie przestają zadziwiać nas przesłanych przez siebie przepisami. Kiedy tylko zobaczyliśmy przepis na mus czekoladowo-truskawkowy wysłany przez użytkowniczkę iskierka.ag, od razu nabraliśmy ochoty na taki właśnie słodki i efektowny deser. Przepis na mus czekoladowo-truskawkowy Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady Ok. pół litra śmietany kremówki 20 dag świeżych truskawek 1 łyżka żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 3 białka Przygotowanie: Za pomocą miksera ubijcie śmietanę kremówkę wraz z cukrem. Czekoladę pokruszcie, włóżcie do małego garnka i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub ostrożnie w mikrofalówce. Rozpuśćcie żelatynę w małej ilości ciepłej wody. W innym garnku lub misce ubijcie białka jaj. Dodajcie białka do śmietany, potem w ostrożny sposób do garnka wlejcie też rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Truskawki zmiksujcie lub rozmiażdżcie widelcem i wymieszajcie razem z całą masą. Kilka owoców zostawcie do dekoracji. Wymieszaną dokładnie masę przełóżcie do pucharków lub miseczek do stężenia. Odstawcie deser w chłodne miejsce. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Skoro jesteśmy już przy kremie, nie sposób nie wspomnieć o papieskich kremówkach. Tutaj znajdziecie przepis na ulubione ciasto św. Jana Pawła II. W innym artykule staraliśmy się z kolei wyjaśnić różnicę między napoleonką a kremówką. Jeżeli szukacie innych ciekawych pomysłów na smaczny i szybki deser, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na „awaryjny” szybki biszkopt z jabłkami.  Upieczecie go, zanim goście zdążą wygodnie rozsiąść się na waszej kanapie! Czytaj także: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co...