Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze.
Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież.
Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy.
Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku.
Zobacz także:
Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem. A teraz do dzieła!
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 3 szklanki mleka
- 10 dag cukru pudru
- 25-30 dag cukru waniliowego
- 3 żółtka jaj
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 5 dag masła
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag żelatyny
Przygotowanie:
- Na dwie blaszki piekarnika wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy je widelcem, tak by po upieczeniu było w miarę płaskie. Płaty ciasta powinny mieć wymiary formy 21x32 cm.
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem przez około 20 min.
- Przygotowujemy najpierw masę budyniową. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do reszty mleka dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka w garnku.
- Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Schładzamy krem.
- Następnie przystępujemy do wykonania masy śmietanowej.
- Zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Następnie ją podgrzewamy i rozpuszczamy. Studzimy nasz roztwór.
- Ubijamy kremówkę, powoli dodajemy cukier.
Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, tak by krem nam nie opadł.
Ciasto francuskie najpierw przekładamy kremem budyniowym, a po upływie pewnego czasu wykładamy na wierzch krem śmietankowy.
Przekładamy drugim płatem ciasta francuskiego i posypujemy całość cukrem pudrem.
Źródło: ciasta.net, gotujmy.pl