Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy

Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!

Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret soczystego mięsa

Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance!

Przepis na kurczaka w maślance

Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • Pół litra maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • Mieloną paprykę (słodką i ostrą)
  • Sól
  • Pieprz
  • Torebki foliowe

Przygotowanie

  1. Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso.
  2. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki!
  4. Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut.
  5. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.
pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

Efektowne ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem. Podajcie je dziś do kawy SEO: Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Gotujmy.pl/Eli
Newsy
Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Super przepis na ciasto maślankowe z truskawkami. Pyszny sezonowy deser, który robi wrażenie na domownikach i gościach.

To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na wieniec na maślance z owocami Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne. Składniki na wieniec na maślance 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka maślanki 1 kostka margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g truskawek 300 g rabarbaru margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca. Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki . Zostawcie część truskawek do dekoracji. Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta. Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło. Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy. Pieczcie ciasto przez ok....

Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser
Adobe Stock
Newsy
Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser
Niezwykle ciekawe odkrycie badaczki ze Szczecina. Lody z maślanki są mniej kaloryczne, bardziej gęstsze i dużo zdrowsze od tradycyjnych lodów z mleka. Mogą pomóc między innymi w zastopowaniu procesów starzenia.

Badaczka ze Szczecina opracowała nową recepturę lodów na maślance. Zamiana podstawowego składnika lodów, czyli mleka właśnie na maślankę poza poprawą walorów czysto smakowych, przyniosła jeszcze inne nieoczekiwane wnioski i konkluzje. Dlaczego lody z maślanki są tak zdrowe? Według słów dr inż. Katarzyny Szkolnickiej, badaczki z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, maślanka i produkty przyrządzane na jej bazie, takie jak choćby wspomniane lody, wykazują następujące niesamowite właściwości: Fosfolipidy i sfingolipidy zawarte w maślance wpływają na poprawną pracę układu nerwowego (maślanka zawiera aż 5 razy więcej fosfolipidów i sfingolipidów niż zwykłe mleko) Mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu Wspomagają koncentrację Pomagają w procesach uczenia się Są źródłem białek działających antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco Sprzyjają dobremu samopoczuciu Obniżają poziom złego cholesterolu Wykazują działanie przeciwzapalne Dlaczego jeszcze warto spożywać maślankę i produkty pochodne? Jak by tego było mało, uczona z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności  wykazała, że lody maślankowe są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Ich przewagi nad lodami zrobionymi z mleka na początku upatrywano jednak zupełnie gdzie indziej. Chodziło o naturalne właściwości emulgujące i zagęszczające znajdujące się w maślance, która często niesłusznie jest postrzegana tylko jako coś w rodzaju mlecznego odpadu. Nie ma to jednak nic wspólnego z prawdą – może być naprawdę cennym i jakościowym składnikiem deserów i przysmakiem samym w sobie. Dlatego też z całego serca polecamy wam spożywanie maślanki, a także spróbowanie przyrządzenia...