Wieprzowina
pixnio.com
Przepisy

Obłędny kurczak pieczony w... maślance! Ten przepis podbija sieć!

Twój pieczony kurczak już nigdy nie będzie suchy, jeśli dodasz ten jeden składnik! Spróbuj tego przepisu na kurczaka w maślance - jest niesamowity!

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret soczystego mięsa

Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance!

Przepis na kurczaka w maślance

Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • Pół litra maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • Mieloną paprykę (słodką i ostrą)
  • Sól
  • Pieprz
  • Torebki foliowe

Przygotowanie

  1. Pałki umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso.
  2. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki!
  4. Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut.
  5. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.
Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad? Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach? Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem
Lubicie pieczone pałki kurczaka? Zobaczcie, jak przygotowuje je Jakub Kuroń.

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu. Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu: - Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku łyżka syropu z agawy lub miodu łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka curry w proszku 4 ząbki czosnku sól Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami. Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa. Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki...