Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis!
Sekret soczystego mięsa
Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance!
Przepis na kurczaka w maślance
Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz:
- 6-8 pałek z kurczaka
- Pierś z kurczaka podwójna
- Pół litra maślanki
- 2 ząbki czosnku
- Mieloną paprykę (słodką i ostrą)
- Sól
- Pieprz
- Torebki foliowe
Przygotowanie
- Pałki i kawałki piersi ze skórą umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso.
- Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki!
- Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut.
- I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.