Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na dania z drobiu, to właśnie go znalazłaś! Gdy przygotujesz tego kurczaka w maślance, to twoi najbliżsi oszaleją z zachwytu! Sprawdź nasz przepis!

Sekret soczystego mięsa

Kosztowałaś u znajomych lub w restauracji soczystego, rozpływającego się w ustach kurczaka, a twój zawsze wychodzi wysuszony na wiór? Nie martw się – to nie oznacza, że brakuje ci umiejętności kulinarnych, lub że twój piekarnik źle piecze. Problem nie tkwi nawet w samym mięsie! Sekretem soczystego kurczaka jest jego odpowiednie zamarynowanie – na przykład w… maślance!

Przepis na kurczaka w maślance

Do przygotowania tego soczystego kurczaka potrzebujesz:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • Pierś z kurczaka podwójna
  • Pół litra maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • Mieloną paprykę (słodką i ostrą)
  • Sól
  • Pieprz
  • Torebki foliowe

Przygotowanie

  1. Pałki i kawałki piersi ze skórą umyj, osusz i obtocz w przyprawach. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso.
  2. Przygotuj foliowe torebki. Do każdej włóż po 3 pałki i wlej maślankę tak, by całe mięso było zamoczone. Torebki zwiąż, potrząśnij kilka razy i odstaw do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso z torebek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Absolutnie nie płucz kurczaka z maślanki!
  4. Naczynie z pałkami z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie obróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 25 minut.
  5. I gotowe! Pałki z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.