Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką. 

Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia. 

Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • dynia 1 szt. 
  • papryka ostra 1 łyżeczka 
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka 
  • słodka papryka 1 łyżeczka 
  • oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe 
  • sól 1/2 łyżeczki 
  • pieprz 1/2 łyżeczki 
  • kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  • W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki.
  • Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm.
  • Oliwę łączymy z przyprawami i nacieramy powstałą marynatą każdy kawałek.
  • Dynię układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy do miękkości przez 20-30 w temperaturze 200 stopni. Aby dynia się nie rozpadała, najlepiej piec ją ze skórą. 

Źródło: mojegotowanie.pl

 

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

Przeczytaj
dynia zimowa
Pixabay
Newsy Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Przeczytaj
Dynia, pestki dyni
Nick Collins/unsplash.com
Przepisy Nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie pestek dyni. Niebywałe, co można z nich zrobić! 
Sezon na dynie w pełni. Gęste zupy, pieczone w kawałkach a’la frytki, a nawet ciasta i tarty. Kulinarnych zastosowań dyni jest bez liku. Dynia dynią, ale co z jej pestkami? Okazuje się, że te poczciwe nasionka mają wspaniałe właściwości i mogą być wykorzystane na różne sposoby. Zapomnijcie o wyrzucaniu świeżych dyniowych pestek!
Hubert Rój
listopad 03, 2020

Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie. Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować?  Pieczone pestki dyni Przygotowanie: Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien.  Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem.  Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie.  Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej.  Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.   Pesto z pestek dyni Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest...

Przeczytaj
ciastka, ciasteczka, babcine ciasteczka, słodycze, wypieki
Aga-25/gotujmy.pl
Przepisy Błyskawiczny przepis na ciasteczka z 5 składników. Efekt jest powalający 
Czasami dopada nas nostalgiczna potrzeba powrotu przeszłości. Dom babci i dziadka, stół przykryty tradycyjnym białym obrusem, a na nim aromatyczne i klasyczne babcine ciasteczka własnej roboty. Jeżeli chodzi wam po głowie taki łakoć, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu! Nie ma nic prostszego - 5 składników i dosłownie kilkanaście minut pracy.
Hubert Rój
listopad 04, 2020

To doprawdy niesamowite, ale babcine wypieki łączyły w sobie wszystkie cechy naszych babć. Po pierwsze były niezwykle oszczędne - kiedyś gospodynie radziły sobie tylko i wyłącznie z podstawowymi składnikami. Nie było mowy o drogich dodatkach z krajów orientu czy o wymyślnych owocach tropikalnych sprowadzanych z dalekiej zagranicy. Ciasta i ciasteczka naszych babć były także dość skromne, ale niezwykle dobre - do ich wypieku panie wkładały kiedyś całe swoje serce. Tak wypieczone specjały pozwalały zapomnieć o wymyślnych i często niedostępnych słodyczach ze sklepu. Smakołyki naszych babć były także proste i nieskomplikowane w przygotowaniu. Do zrealizowania takiego kuchennego zadania potrzeba było tylko trochę czasu, jakże potrzebnego w pracy w domowym gospodarstwie - ta cecha świadczy z kolei o zaradności naszych babuń.  Powrót do przeszłości Jeżeli marzy wam się taka kulinarna wycieczka do babcinego domu, musicie koniecznie wypróbować jeden z przepisów na babcine ciasteczka z 5 składników. Nie będzie to skomplikowane zadanie, wystarczy wam to, co macie w kuchni pod ręką. W zamian dostaniecie skromny, ale przepyszny wypiek, który w towarzystwie świeżo zaparzonej czarnej herbaty stanie się dla was delikatesem sprzed lat. Poniżej przedstawiamy jeden z wariantów przepisu na szybkie, "awaryjne" babcine ciasteczka. Do dzieła! Składniki: 250 g margaryny Szklanka kwaśnej śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - łyżeczka sody) Cukier do posypania ciasteczek Przygotowanie: Miękką margarynę (należy odpowiednio wcześniej wyjąć ją z lodówki) zagniatamy z mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dość miękkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na...

Przeczytaj