Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką. 

Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia. 

Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki!

Składniki:

  • dynia 1 szt. 
  • papryka ostra 1 łyżeczka 
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka 
  • słodka papryka 1 łyżeczka 
  • oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe 
  • sól 1/2 łyżeczki 
  • pieprz 1/2 łyżeczki 
  • kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  • W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki.
  • Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm.
  • Oliwę łączymy z przyprawami i nacieramy powstałą marynatą każdy kawałek.
  • Dynię układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy do miękkości przez 20-30 w temperaturze 200 stopni. Aby dynia się nie rozpadała, najlepiej piec ją ze skórą. 

Źródło: mojegotowanie.pl

Zobacz także: