Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym.
To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną.
Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością.
Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie.
Zobacz także:
Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem.
Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu!
Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak!
Przepis na golonki pieczone w piwie:
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe z kością
- 10 dag marchewki
- 10 dag selera
- 10 dag korzenia pietruszki
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Sól i pieprz
- Papryka słodka w proszku
- 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka)
Przygotowanie:
- Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem.
- Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe.
- Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę i obkładamy nią nasze golonki.
- Zalewamy mięso piwem.
- Pieczemy ok. 2 godziny w temperaturze 180 st. C.
- Co pewien czas podlewamy golonki powstałym wywarem.
- Podajemy z ziemniakami i kapustą kiszoną.
Źródło: Kuchenne Rewolucje