Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym.

To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni  – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną.

Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością.

Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie.

Zobacz także:

Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem.
Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu!

Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak!

Przepis na golonki pieczone w piwie:

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe z kością
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag selera
  • 10 dag korzenia pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • Papryka słodka w proszku
  • 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka)

Przygotowanie:

  • Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
  • Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem.
  • Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe.
  • Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę i obkładamy nią nasze golonki.
  • Zalewamy mięso piwem.
  • Pieczemy ok. 2 godziny w temperaturze 180 st. C.
  • Co pewien czas podlewamy golonki powstałym wywarem.
  • Podajemy z ziemniakami i kapustą kiszoną.

Źródło: Kuchenne Rewolucje