Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy.

Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów

Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula.

Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis

Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy
  • Olej rzepakowy
  • Opakowanie makaronu do spaghetti
  • Sól

W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby był miękki. Do gotującego się makaronu dodajemy 1-2 łyżki oleju. Gotowy makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego!

Zobacz także:

 

Źródło zdjęcia: kloruś/gotujmy.pl