spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy

Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!

Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy.

Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów

Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula.

Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis

Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 1 cebulę
  • 1 marchewkę
  • Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy
  • Olej rzepakowy
  • Opakowanie makaronu do spaghetti
  • Sól

W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby był miękki. Do gotującego się makaronu dodajemy 1-2 łyżki oleju. Gotowy makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego!

 

Źródło zdjęcia: kloruś/gotujmy.pl

Komentarze
Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!
Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!
Weronika Kępa
listopad 04, 2020

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów , między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka. Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty , którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu! Będziesz potrzebować 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje. Przygotowanie Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki). Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia! Zdrowo, smacznie i tanio Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie...

Przeczytaj
Proste pomysły na oabid
Adobe Stock
Przepisy Pyszny i oszczędny pomysł na obiad. Każdemu będzie smakować
Pandemia karze wam siedzieć w domu, a wy nie macie pomysłu na obiad? Podpowiadamy! Na pewno znajdziecie w lodówce te 3 tanie i ogólnodostępne produkty obiadowe
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

  Pytanie “co zrobić na obiad?” to zmora nie tylko odchodzących do lamusa gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak zjeść przynajmniej jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Najczęściej tym posiłkiem jest obiad. Jeżeli korzystamy z jedzenia na wynos, problem rozwiązuje się sam. Jeśli jednak mamy na uwadze własne oszczędności, ale i myśl o gotowaniu w domu, z pomocą przychodzą 3 popularne składniki, które pomogą nam przyrządzić łatwy, smaczny i tani obiad! Jajko Jeśli trzeba byłoby podać w 3 sekundy produkt, który zdecydowana większość was ma w lodówce, z niewielkim progiem błędu - będzie to jajko. Jajko to przede wszystkim znakomite składniki odżywcze, wzorcowa porcja białka i możliwość łączenia z różnego rodzaju produktami. Jajko sprawdza się śniadaniowo, w jajecznicy, jajko podamy z rzodkiewką i świeżo pokrojonym szczypiorkiem na kolację, ale i jajko stanowi bazę wszelkich panierek. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia. Jajko lubi wyraziste przyprawy i dzięki niemu nasz codzienny obiad zyska na wartości i smaku. Ziemniak Nie wszyscy lubią mięso, jak i nie każdy obiad musi zawierać porcję białka pochodzenia zwierzęcego. Diety wegetariańskie, wegańskie, z dużą ilością wykluczeń produktowych stają się coraz bardziej popularne. Węglowodany zawarte w ziemniakach służą naszemu zdrowiu, dlatego właśnie ziemniak to kolejny produkt, jaki przyda się w czarowaniu dań z wyższej półki. Mająca głównie pozytywne skojarzenia pyra przyda się do prostych placków ziemniaczanych, aromatycznych ziemniaczanych łódeczek zapiekanych w piekarniku, czy w końcu zapiekanki ziemniaczanej - która postawi na nogi każdego, nawet po długim dniu pracy. Pierś z kurczaka Ulubionym mięsem obiadowym, ale też tym, po które sięgamy najczęściej jest...

Przeczytaj
ciastka, ciasteczka, babcine ciasteczka, słodycze, wypieki
Aga-25/gotujmy.pl
Przepisy Błyskawiczny przepis na ciasteczka z 5 składników. Efekt jest powalający 
Czasami dopada nas nostalgiczna potrzeba powrotu przeszłości. Dom babci i dziadka, stół przykryty tradycyjnym białym obrusem, a na nim aromatyczne i klasyczne babcine ciasteczka własnej roboty. Jeżeli chodzi wam po głowie taki łakoć, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu! Nie ma nic prostszego - 5 składników i dosłownie kilkanaście minut pracy.
Hubert Rój
listopad 04, 2020

To doprawdy niesamowite, ale babcine wypieki łączyły w sobie wszystkie cechy naszych babć. Po pierwsze były niezwykle oszczędne - kiedyś gospodynie radziły sobie tylko i wyłącznie z podstawowymi składnikami. Nie było mowy o drogich dodatkach z krajów orientu czy o wymyślnych owocach tropikalnych sprowadzanych z dalekiej zagranicy. Ciasta i ciasteczka naszych babć były także dość skromne, ale niezwykle dobre - do ich wypieku panie wkładały kiedyś całe swoje serce. Tak wypieczone specjały pozwalały zapomnieć o wymyślnych i często niedostępnych słodyczach ze sklepu. Smakołyki naszych babć były także proste i nieskomplikowane w przygotowaniu. Do zrealizowania takiego kuchennego zadania potrzeba było tylko trochę czasu, jakże potrzebnego w pracy w domowym gospodarstwie - ta cecha świadczy z kolei o zaradności naszych babuń.  Powrót do przeszłości Jeżeli marzy wam się taka kulinarna wycieczka do babcinego domu, musicie koniecznie wypróbować jeden z przepisów na babcine ciasteczka z 5 składników. Nie będzie to skomplikowane zadanie, wystarczy wam to, co macie w kuchni pod ręką. W zamian dostaniecie skromny, ale przepyszny wypiek, który w towarzystwie świeżo zaparzonej czarnej herbaty stanie się dla was delikatesem sprzed lat. Poniżej przedstawiamy jeden z wariantów przepisu na szybkie, "awaryjne" babcine ciasteczka. Do dzieła! Składniki: 250 g margaryny Szklanka kwaśnej śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie - łyżeczka sody) Cukier do posypania ciasteczek Przygotowanie: Miękką margarynę (należy odpowiednio wcześniej wyjąć ją z lodówki) zagniatamy z mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dość miękkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na...

Przeczytaj