Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!
Będziesz potrzebować
- ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa)
- 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1/2 surowej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
- Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane).
- Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę).
- Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto.
- Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia.
- Po kilku minutach danie jest gotowe!
Sos ma znaczenie
Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo pysznie! Fani słonych przekąsek mogą spróbować ich na przykład z sosem pomidorowym. Do jego przygotowania, oprócz pomidorów, wystarczy oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz i oregano. Składniki blendujemy i gotowe!
Placki z dyni możesz również zjeść z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu, czosnku i ziół prowansalskich.
Źródło: smakoterapia.pl
Zobacz także:
Zdjęcie: Gotujmy.pl