Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz! 

Będziesz potrzebować

  • ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa)
  • 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 1/2 surowej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

  1. Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane).
  2. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę).
  3. Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto.
  6. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia.
  7. Po kilku minutach danie jest gotowe! 

Sos ma znaczenie

Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo pysznie! Fani słonych przekąsek mogą spróbować ich na przykład z sosem pomidorowym. Do jego przygotowania, oprócz pomidorów, wystarczy oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz i oregano. Składniki blendujemy i gotowe! 

Placki z dyni możesz również zjeść z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu, czosnku i ziół prowansalskich.

Źródło: smakoterapia.pl

Zobacz także:

Zdjęcie: Gotujmy.pl