Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy

Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak

Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa cebulowa z dodatkiem

Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak.

Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni!

Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem?

Zupa:

  • 1 kg cebuli
  • 4 szklanki bulionu
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • kieliszek koniaku
  • łyżka cukru
  • sól
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy

Grzanki:

  • pół bagietki
  • szklanka startego sera gruyere 
  • masło do smarowania

Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku

Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić.

Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę.

Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik. Wino! Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy składnik: kieliszek koniaku.

Bagietkę kroimy na ukośne kromki. Smarujemy z jednej strony masłem. Zupę przelewamy do ulubionych, żaroodpornych miseczek. Układamy na nich kromki, posypujmy serem wedle uznania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-8 minut.

Kiedy zupa zacznie bulgotać to pewny znak, że jest już tak pyszna, jak tylko tylko możliwe!

 

Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy
Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

Zupa serowa Magdy Gessler
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera
Gęste, pożywne, sycące zupy z dodatkiem sera to doskonałe danie na chłodne dni. Podajemy przepis na zupę serową wg Magdy Gessler.

Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem. Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki. Skąd się wzięła zupa serowa? Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi: Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki Przepis na zupę serowa Magdy Gessler Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego. Składniki: 20 dag startego twardego żółtego sera 3 trójkąty sera topionego 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżka mąki Niecała szklanka mleka 3 żółtka Przygotowanie: Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku...

Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Gotujmy.pl/pysiek
Newsy
Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Kremowa zupa pomidorowa to doskonały danie na lekki obiad. Wspaniale syci i nie jest bardzo kaloryczna. Sprawdź nasz przepis na prosty i pyszny krem z pomidorów z grzankami.

Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego . Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa , koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj. Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami Składniki 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka masła 4 listki bazylii 3 gałązki tymianku lub Sól i pieprz Siekana bazylia albo natka pietruszki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry żółtego sera Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki. Z czym podawać zupę krem z pomidorów? Doskonale smakuje solo albo...