anna lewandowska przepisy
ONS
Przepisy

Obłędna pomidorowo-marchewkowa zupa krem od Ani Lewandowskiej! Ten przepis bije na głowę!

Wiemy, że lubicie przepisy Ani Lewandowskiej, dlatego mamy dla was coś specjalnego - spróbujcie tej pysznej, rozgrzewającej zupy na jesień, a nie będziecie chcieli jeść nic innego!

Znana z wielu sukcesów sportowych i małżeństwa z piłkarzem Robertem Lewandowskim, Anna cały czas rozwija swoją osobistą markę. Już nie tylko prowadzi treningi, ale także sprzedaje własną zdrową żywność i przepisy. Sportsmenka bowiem słynie ze świetnych dań dla sportowców, które przygotowuje dla siebie i Roberta. Dlatego właśnie jesteśmy przekonani, że ta zupa pomidorowo-marchewkowa autorstwa Ani nie tylko jest przepyszna, ale także da wam mnóstwo energii na cały dzień! Sprawdźcie przepis!

Jedzenie jesienią? Tylko na ciepło!

Ania wyznaje zasadę, że jesienią i zimą spożywane przez nas posiłki powinny być ciepłe. Dlatego właśnie w tym czasie przygotowuje więcej zup. Sezon jesienny aż się o to prosi! Właśnie teraz mamy dostęp do wielu warzyw, jak pomidory (w postaci przetworów), dynie i marchewki, które świetnie nadają się do robienia zup krem. Niedawno Anna podzieliła się autorskim przepisem na taką kremową i rozgrzewającą zupę, idealną na jesień. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu!

Pomidorowo-marchewkowa zupa krem – przepis

Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujecie:

  • 3-4 pomidory lub jedną puszkę krojonych pomidorów
  • 2 marchwie
  • Kawałek korzenia pietruszki
  • Ćwierć korzenia selera
  • Ćwierć cebuli
  • 1 ziemniaka
  • Pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczkę masła
  • Tymianek
  • Kurkumę
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Kilka liści świeżej bazylii

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowanie

  1. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Jeśli korzystasz z krojonych pomidorów z puszki, to pomiń ten krok.
  2. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojony czosnek i cebulę.
  4. Wrzuć resztę warzyw, wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj, aż zmiękną.
  5. Gdy warzywa będą już miękkie, poczekaj aż zupa trochę przestygnie. Zmiksuj ją blenderem na gładką masę.
  6. I gotowe! Zupę podawaj ze świeżymi liśćmi bazylii.

Źródło: hpba.pl

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bitwa Blogerów/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z bobu - przepis na oryginalny letni obiad
Bób to ulubione letnie warzywo wielu Polaków. Jest wyjątkowo wielofunkcyjne: można je jeść samodzielnie, w formie past, zup, a nawet kotlecików.

Sezon na bób trwa zaledwie przez lato, dlatego warto maksymalnie z niego skorzystać. Bób można przygotowywać na wiele sposobów: ugotowany samodzielnie może być pyszną i zdrową przekąską, ale także bazą do zup, past kanapkowych, puree, a także kotletów. Warzywo to można spożywać także w formie suszonej lub pieczonej. Przepis na zieloną zupę z bobu To oryginalne danie zaskoczy waszych domowników i gości. Świeżości doda mu orzeźwiający smak sałaty lodowej oraz fasolka szparagowa.  Składniki: 1/2 kg bobu świeżego garść zielonej fasolki szparagowej 1 mała główka sałaty lodowej 1 cebula 1 litr rosołu 3 łyżki masła 10 dag topionego śmietankowego serka 2 łyżki śmietany kremowej słodkiej 22% sól hawajska - zielona (do smaku) kilka kropel zielonego tabasco pieprz czarny świeżo mielony szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bób wrzucacie na osolony wrzątek, gotujecie około 6 minut , odcedzacie durszlaku, przelewacie zimną wodą i obieracie z łupin. Masło rozpuszczacie w rondlu, dodajecie posiekaną cebulę i chwilę dusicie, po czym dodajecie pokrojoną w paski sałatę i fasolkę szparagową oraz ugotowany bób. Całość zalewacie rosołem i gotujecie bez pokrywki przez 20 minut – to ważny krok, ponieważ przykryta zupa straci swój soczysty zielony kolor. Po tym czasie dodajecie topiony serek, doprawiacie solą hawajską, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Do zupy dodajecie śmietanę i miksujecie blenderem tak, aby uzyskała konsystencję kremu. Do gotowej porcji na talerzu dodajecie kilka kropel zielonego tabasco dla zaostrzenia  smaku. Podawajcie z grzankami.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny...

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Nie macie pomysłu na prostą i smaczną zupę? Przygotujcie zupę krem z cukinii z dodatkiem pysznego serka Camembert. W połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami, smakuje wprost genialnie!

Szukacie pomysłu na szybką, smaczną i zdrową zupę? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Camembert. Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju sery , ta zupa jest stworzona właśnie dla was. W zależności od tego, jak bardzo cenicie sobie serowy smak, możecie dodać więcej lub mniej takiego serka. Brzmi zachęcająco? Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert to doskonały pomysł na tani, zdrowy i pyszny obiad. Zupa robi się w mig i smakuje obłędnie w połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami. Dla wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych zupy, posypcie ją na koniec świeżym szczypiorkiem. Gwarantujemy, że pokochacie jej smak i na stałe zagości w waszym domowym menu. Składniki: 1,3 kg cukinii 550 g niewielkich młodych ziemniaków 120 g cebuli pęczek szczypiorku 50-60 g serka Camembert 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy. W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z...

Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Kniejson/Gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Zupa cebulowa z ostrym, dojrzewającym serem i grzankami to prawdziwy specjał w całej Francji. Coraz częściej podaje się ją jednak na całym świecie!

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Ta wyrafinowana, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu potrawa na pewno zachwyci waszych gości i sprawi, że poczują się przyjęci po królewsku! Kluczem do bezbłędnego przygotowania zupy cebulowej jest nie tylko kropla alkoholu, ale również doskonale komponujące się ze słodkim smakiem zupy grzanki z serem dojrzewającym. W tradycyjnej wersji podaje się je z serem Gruyere – twardym, dojrzewającym francuskim serem o mocnym, słonym smaku, jednak możecie go zastąpić również cheddarem, parmezanem czy dojrzewającym serem polskim. Przepis na zapiekaną zupę cebulową Niektóre warianty zupy cebulowej gotowane są tylko na rosole lub z dodatkiem białego wina. Nasz zastępuje je koniakiem, który nadaje całości lekko słodkiego, głębokiego smaku. Składniki: 4 duże cebule 100 g masła 2 l bulionu kieliszek koniaku łyżka mąki ser Gruyere (twardy dojrzewający) pieprz, sól tymianek bagietka liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Obraną cebule pokrójcie w piórka i podsmażcie na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajcie mąkę i podsmażajcie całość do momentu powstania jasnej zasmażki , po czym zalejcie całość bulionem. Na koniec dodajcie koniak, sól i pieprz, tymianek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę przelejcie do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóżcie po kromce bagietki i zetrzyjcie odrobinę sera gruyere. Zupę zapiekajcie w piekarniku przez 20 min w 190 stopniach. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku. Ten przepis podbija sieć...