babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy

Znudziły się wam placki ziemniaczane? Spróbujcie tej obłędnej babki ziemniaczanej z boczkiem

Macie ochotę na coś nowego? Spróbujcie babki ziemniaczanej z tego przepisu!

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, pyzy, kartacze, kluski śląskie i kopytka, a przecież wszystkie te potrawy robi się z ziemniaków. Nie ulega wątpliwości, że bez tego prostego i taniego warzywa nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować.

Jeżeli macie dość dań, które wcześniej wymieniliśmy, mamy was coś innego. Fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie jest popularne we wszystkich regionach naszego kraju.

Babka ziemniaczana to przysmak z Podlasia

Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę.

Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „tarciuch”, „pyrczok” czy „bulbynek”.

babka ziemniaczana przepis
AdobeStock

Zobacz także
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 dużą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g boczku
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni.
  2. Ziemniaki i cebulę umyjcie, obierzcie i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę możecie również pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
  3. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski.
  4. Czosnek obierzcie i pokrójcie drobno.
  5. Do miski z ziemniakami dodajcie cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec dodacie podsmażony boczek i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Masę ziemniaczaną przełóżcie do keksówki i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie ją przez około 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną możecie podawać samą, ale bardzo dobrze smakuje również ze śmietaną lub sosem z suszonych grzybów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

babka ziemniaczana z mięsem przepis
Agnieszka72/gotujmy.pl
Newsy
Babka ziemniaczana z mielonym mięsem rzuci was na kolana. Robi się sama i smakuje wszystkim
Kto uwielbia ziemniaki, ten koniecznie musi wypróbować przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Rozpływa się w ustach!

Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące. Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Ponad 1 kilogram ziemniaków 450 g mielonego mięsa z indyka 150 g wędzonego, parzonego boczku 2 małe cebule 2 jaja rozmiar M Płaska łyżeczka pieprzu Płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek. I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Gotujmy.pl
Newsy
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Ta przepyszna zupa przypomni wam smakiem „kartoflankę” z PRL-u. Jest tania i banalnie prosta do zrobienia.

Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim  z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie!  Przepis na zupę ziemniaczaną  Składniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 plastrów wędzonego boczku 2 pory 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,75 l bulionu Majeranek Kminek Sól Pieprz Sposób przygotowania: Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka. Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut. W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut. Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki....