W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, pyzy, kartacze, kluski śląskie i kopytka, a przecież wszystkie te potrawy robi się z ziemniaków. Nie ulega wątpliwości, że bez tego prostego i taniego warzywa nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować.

Jeżeli macie dość dań, które wcześniej wymieniliśmy, mamy was coś innego. Fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie jest popularne we wszystkich regionach naszego kraju.

Babka ziemniaczana to przysmak z Podlasia

Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę.

Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „tarciuch”, „pyrczok” czy „bulbynek”.

Zobacz także:

Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 dużą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku (opcjonalnie)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni.
  2. Ziemniaki i cebulę umyjcie, obierzcie i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę możecie również pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
  3. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski.
  4. Czosnek obierzcie i pokrójcie drobno.
  5. Do miski z ziemniakami dodajcie cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec dodacie podsmażony boczek i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Masę ziemniaczaną przełóżcie do keksówki i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie ją przez około 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną możecie podawać samą, ale bardzo dobrze smakuje również ze śmietaną lub sosem z suszonych grzybów.