babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy

Babkę ziemniaczaną przygotujecie w kilkanaście minut. Potem zrobi się sama. Nie zapomnijcie o 1 warzywie

Macie ochotę klasyczne danie starej polskiej kuchni z małym skrętem? Spróbujcie babki ziemniaczanej z tego przepisu!

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, pyzy, kartacze, kluski śląskie i kopytka, a przecież wszystkie te potrawy robi się z ziemniaków. Nie ulega wątpliwości, że bez tego prostego i taniego warzywa nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować.

Jeżeli macie dość dań, które wcześniej wymieniliśmy, mamy was coś innego. Fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie jest popularne we wszystkich regionach naszego kraju.

Babka ziemniaczana to przysmak z Podlasia

Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę.

Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „tarciuch”, „pyrczok” czy „bulbynek”.

babka ziemniaczana przepis
AdobeStock

Zobacz także
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 dużą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku (opcjonalnie)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni.
  2. Ziemniaki i cebulę umyjcie, obierzcie i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę możecie również pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
  3. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski.
  4. Czosnek obierzcie i pokrójcie drobno.
  5. Do miski z ziemniakami dodajcie cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec dodacie podsmażony boczek i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Masę ziemniaczaną przełóżcie do keksówki i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie ją przez około 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną możecie podawać samą, ale bardzo dobrze smakuje również ze śmietaną lub sosem z suszonych grzybów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

kiszka ziemniaczana
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Znacie podlaską kiszkę ziemniaczaną? Ten przepis sprawi, że się w niej zakochacie
Tradycyjne podlaskie smaki to przede wszystkim potrawy bazujące na ziemniakach. Przykład? Choćby kiszka ziemniaczana. Wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju - sprawdźcie nasz przepis.

Podlasie słynie w całej Polsce między innymi ze swoich znakomitych charakterystycznych dań, których głównym składnikiem są ziemniaki. Będąc w tych okolicach, grzechem byłoby nie spróbować kiszki ziemniaczanej. Podbija kubki smakowe swoim wyjątkowym aromatem.  Dzisiaj prezentujemy wam nasz sprawdzony, pochodzący od czytelnika naszego portalu przepis na to wspaniałe danie, bez którego nie obędzie się menu żadnej szanującej się knajpy w Białymstoku i okolicach. Kiszka ziemniaczana z Podlasia - przepis Składniki: 30 dag wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 garść majeranku 4 jajka sól  pieprz 5 metrów jelita wieprzowego olej  Sos pomidorowy: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki mąka do zagęszczenia sosu kucharek maggi ostra papryka w proszku olej Wykonanie: Jelita wieprzowe moczcie w wodzie przez 8 godzin. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę, a następnie przesmażcie na patelni do zarumienienia. Ziemniaki obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce jak do placków ziemniaczanych. Odciśnijcie nadmiar wody. Obraną cebulę również zetrzyjcie na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ziemniaków razem z przesmażonym boczkiem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Jelita odciśnijcie z wody, a następnie potnijcie na półmetrowe kawałki. Na lejek z grubszą końcówką załóżcie część jelita, przesuwając je do nasady lejka. Końcówkę jelita zawiążcie nitką. Następnie delikatnie wciskajcie farsz ziemniaczany za pomocą końcówki drewnianej łyżki. Zakończenie jelita ponownie zwiążcie nitką. Postąpcie tak z...

Niesamowicie łatwa sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Adobe Stock
Newsy
Szybka sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Spodziewacie się gości? Zróbcie prostą i przepyszną sałatkę ziemniaczaną! Mamy najlepszy przepis.

Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna! Sałatka kartoflana ze Śląska Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną. Przepis na sałatkę ziemniaczaną Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 jaj 300 g kiełbasy 7 ogórków kiszonych 1 cebula 1 puszka groszku 4 średnie marchewki 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut. W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę. Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę. Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu,...

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

Najlepsze puszyste pyzy ziemniaczane nadziane mięsem. Makłowicz zdradził swój sekretny przepis
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Nie zgadlibyście, w którym momencie mieli mięso
Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne pyzy ziemniaczane z mięsem wieprzowym. Smakują naprawdę wybornie.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy kochają dania na bazie ziemniaków. W końcu są one nie tylko dziecinnie proste w obróbce, ale również bajecznie tanie i przepyszne. Wśród niekwestionowanych, ziemniaczanych faworytów zaszczytne miejsce zajmują oczywiście pyzy z mięsnym nadzieniem. Naprawdę trudno ich nie lubić. Okazuje się, że za popularnymi pyzami przepada nie tylko „przeciętny Kowalski”, ale również Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny postanowił zdradzić swój przepis na to wyborne danie. Receptura jest dopracowana do perfekcji. Śmiało możecie z niej korzystać o każdej porze roku. Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza Składniki: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów mięsa wieprzowego 130 gramów mąki pszennej 15 gramów mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 cebuli 1 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Mięso umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodajcie do cebuli i podduście z odrobiną wody. Całość doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmielcie mięso w specjalnej maszynce. Do powstałej masy dodajcie 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni i odstawcie. Ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnijcie z nich wodę. Możecie do tego użyć na przykład gazy. Tak przygotowane ziemniaki połączcie z 2 jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Powstała masa powinna być dość zwarta. Z ciasta formujcie placki, na środku umieśćcie mięsny farsz. Całość dokładnie sklejcie, tak by powstała kulka. Gotowe pyzy ziemniaczane gotujcie w...