
Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem.
Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę!
Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie!
Składniki:
- Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag)
- 10 dag wędzonego boczku
- 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag)
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 średniej wielkości cebule
- Nieco oleju bądź smalcu do smażenia
- Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania.
- Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie.
- Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości.
- Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy.
Źródło: o2.pl