łazanki
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy

Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki

Szukacie pomysłu na ciekawe danie z makaronem w roli głównej? Dość nudnych i oklepanych sosów pomidorowych! Czas na nasze swojskie łazanki.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem.

Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę!

Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag)
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Nieco oleju bądź smalcu do smażenia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Gotujemy  makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania.
  • Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie.
  • Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości.
  • Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy.

Źródło:  o2.pl

Komentarze
Jaja sadzone, jajecznica, smażenie jajek
pressmaster
Przepisy Jajka sadzone z kurkami? Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki już się skończył. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl  

Przeczytaj
Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl

Przeczytaj