łazanki
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy

Obiad, który wystarczy na kilka dni. Łatwy przepis na doskonałe łazanki

Szukacie pomysłu na ciekawe danie z makaronem w roli głównej? Dość nudnych i oklepanych sosów pomidorowych! Czas na nasze swojskie łazanki.

Nie od dziś lubimy szukać kulinarnych inspiracji we Włoszech. Stąd właśnie przywędrowało do nas lasagne. Przez podobieństwo nazw, często zapominamy w ten sposób o naszych skromnych, ale jakże smacznych łazankach. Czas na przepyszny makaron z kapustą i boczkiem.

Na wstępie musimy zadbać o smaczny makaron. Najlepszy oczywiście okaże się ten swojej roboty. Wiemy jednak, że praca nad nim to dość żmudny wysiłek. Dlatego warto wybrać się po niego do sklepu. Pamiętajcie o tym, żeby nie pomylić małych łazankowych kwadracików z dużymi płatami makaronu na lasagnę!

Kiedy przygotowujemy łazanki, nie bójmy się dużych ilości składników. Duża porcja obiadu wystarczy całej rodzinie na kilka dni. Gwarancja smaku i poczucie sytości gwarantowane. Nawet dla największych głodomorów w rodzinie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Opakowanie makaronu na łazanki (ok. 50 dag)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 50 dag kiełbasy zwyczajnej (możecie również zmodyfikować przepis używając do dania samego boczku – w tym wypadku będziecie potrzebowali większego kawałka – ok. 50 dag)
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Nieco oleju bądź smalcu do smażenia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Gotujemy  makaron zgodnie ze wskazaniami z opakowania.
  • Pokrojone na drobne kawałki mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli korzystamy z samego tłustego boczku, warto używać oleju dość oszczędnie.
  • Obgotowujemy kapustę kiszoną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości.
  • Do naszej patelni dodajemy obgotowaną kapustę, a następnie makaron.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem przesmażamy.

Źródło:  o2.pl

Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

łazanki przepis
ziutula / gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z taką kapustą będą smakowały wyjątkowo. Pobudzą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Lubicie łazanki? Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis!

Klasyczne łazanki to pyszne danie, które zawsze się sprawdza. Szczególnie teraz, w trakcie mrozów łazanki są doskonałym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. A dodatkowo dzięki kapuście podniosą odporność! Jeżeli szukacie inspiracji na smaczny posiłek, to wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe łazanki – będą przepyszne! Przepis na łazanki Choć nazwy „łazanki” używa się do określenia dania z makaronem, kapustą i mięsem oraz innymi dodatkami, to tak naprawdę jest to po prostu nazwa rodzaju makaronu. Łazanki są smaczne, sycą na długo, a w dodatku składniki nie kosztują dużo. Jeżeli macie ochotę na łazanki, to upewnijcie się, że w waszej kuchni znajduje się wszystko z poniższej listy: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 opakowanie makaronu łazanki 200 g boczku wędzonego 300 g szynki 1 łyżka oleju 3 łyżki smalcu 2 łyżki cukru 2 kostki rosołowe 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki majeranku Przygotowanie Kiszoną kapustę pokrójcie bardzo drobno, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Wsypcie dwie łyżki cukru, dodajcie dwie kostki rosołowe i zagotujcie. Gotujcie kapustę do miękkości tak, by zostało w garnku trochę wody. Boczek, szynkę i cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki smalcu i zesmażcie na niej wędlinę oraz cebulę. Pod koniec smażenia dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawcie papryką słodką, pieprzem i majerankiem. Zawartość patelni wrzućcie do garnka z kapustą i zagotujcie. Do wody wsypcie opakowanie makaronu łazanki. Wlejcie łyżkę oleju i gotujcie do miękkości. Na koniec odcedźcie makaron, dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

lazanki z pieczarkami i kapusta
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Co zrobić z resztką kapusty po gołąbkach? Będzie idealna do łazanek z pieczarkami
Nie wyrzucajcie, zróbcie z niej przepyszne łazanki. To proste i szybkie do zrobienia danie jest idealne zarówno na obiad, jak i kolację.

Do gołąbków kupujecie dużą główkę kapusty, zdejmujecie z niej dosłowne kilka liści i… zostajecie z resztką warzywa? Jeśli nie lubicie marnować żywności, weźcie to, co wam zostało i wykorzystajcie do jednego z poniższych dań: Możecie zrobić więcej gołąbków i je zamrozić; w końcu to czaso- i pracochłonne danie, na którego przygotowanie nie zawsze mamy ochotę. Gołąbki świetnie się mrożą i świetnie sprawdza się w awaryjnej sytuacji. Po prostu ukiście – nic nie może się równać ze smakiem domowej kiszonej kapusty. To doskonałe źródło zdrowych probiotyków. Dodajcie do rosołu – w końcu w zupie musi znaleźć się kawałek kapusty Zróbcie z niej pyszny farsz do pierogów z dodatkiem pieczarek albo leśnych grzybów Przeróbcie na zdrową zupę kapuścianą, która ma właściwości odchudzające. Bigos – ta potrawa zawsze się sprawdza Łazanki to doskonałe danie, które robi się szybko, a jest lubiane przez dużych i małych. Z czym zrobić łazanki? Makaron typu łazanki, czyli w formie kwadracików, najczęściej podaje się z kapustą. Dobrze sprawdzi się zarówno ta świeża, jak i kiszona – wypróbujcie obie opcje, bo są tego warte. W wersji wegetariańskiej warto dodać drobno pokrojone i podsmażone pieczarki, a w wersji z dodatkiem mięsa możecie użyć kiełbasy i wędzonego boczku. Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami Składniki 200g makaronu typu łazanki 1 kapusta 300g pieczarek sól i pieprz do smaku Vegeta, Jarzynka lub Kucharek Przygotowanie Makaron ugotujcie w osolonym wrzątku. Kapustę poszatkujcie drobno, przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Gotujcie, aż zmięknie. Odcedźcie i odciśnijcie nadmiar wody z kapusty. Pieczarki...

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis
aneta8185/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Tak przyprawione będą smakowały każdemu
Gdy nie macie pomysłu na obiad, wykorzystajcie sprawdzony przepis na tradycyjne łazanki. Z młodą kapustą smakują jeszcze lepiej, niż z kiszoną!

Przepadacie za łazankami? Zwykle to danie przyrządza się z dodatkiem mięsa i kapusty kiszonej. Jeżeli jednak nie jadacie mięsa lub po prostu macie ochotę na łazanki w lżejszej wersji, to na pewno posmakują wam te z młodą kapustą i pieczarkami! Łazanki przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Wykorzystajcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Skąd wzięły się łazanki? Dziś łazanki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia oraz kuchnią sprzed lat, gdy na stołach królowały mało wyrafinowane dania. Jednak mało kto wie, że łazanki prawdopodobnie pojawiły się w polskich domach za sprawą… Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego! Gdy przyjechała ona z Włoch do Polski, bardzo tęskniła za warzywami i makaronem, typowymi składnikami kuchni włoskiej. Kazała więc kucharzom przyrządzać dania zawierające te produkty, w tym makaron z kapustą i grzybami, czyli łazanki. Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami Do przygotowania klasycznych łazanków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 młoda kapusta 300 g pieczarek 200 g makaronu na łazanki Olej Świeży koperek Świeża pietruszka Liść laurowy  Ziele angielskie Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie drobno młodą kapustę, dodajcie liśc laurowy i ziele angielskie, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i pod przykryciem duście tak długo, aż kapusta będzie miękka. Następnie, po ugotowaniu, odcedźcie kapustę i ewentualnie odciśnijcie ją jeszcze z nadmiaru wody i włóżcie z powrotem do garnka. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i wsypcie makaron na łazanki. Gotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plastry i podsmażcie na patelni (na oleju lub na maśle – jeżeli użyjecie...