Klopsiki to zawsze idealny pomysł także dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na ciężkostrawne kotlety mielone. Jak dobrze wiemy, klopsy to potrawa duszona (względnie gotowana), nie zaś smażona w głębokim tłuszczu.
Wspomnieliśmy już we wstępie, że nasze klopsy idealnie łączą w sobie taniość składników, prostotę wykonania i fantastyczny smak. Są więc świetną alternatywą na zachwycające domowników danie mięsne.
Klopsiki lubiane są także przez dzieci. Aby nieco urozmaicić obiad naszym najmłodszym, warto przemyśleć, z czym podamy nasze mięsne kulki. Zamiast nudnych tłuczonych ziemniaków, można zdecydować się na przykład na kopytka. Innym wariantem mogą być różnego rodzaju kluseczki (np. kluski śląskie), a nawet makaron lub kasza (gryczana lub jęczmienna).
Dla odważnych i pracowitych gospodyń mamy jeszcze jedną propozycję – spróbujcie przygotować do klopsików w sosie koperkowym knedle. To czeskie mączne danie stanie się dla waszych najmłodszych członków rodziny prawdziwym hitem – wystarczy polać je koperkowym sosem z klopsami.
Zobacz także:
Do rozwikłania pozostaje jeszcze jedno zagadnienie. Chodzi tutaj o mięso na klopsy. Jakiego mięsa więc użyć? Odpowiedź jest prosta – takiego, jakiego tylko chcecie! Może być mielona łopatka lub szynka wieprzowa, jeżeli wolicie chudsze mięso, nie wahajcie użyć się mielonego mięsa drobiowego.
Klopsy z sosem koperkowym:
Składniki:
- 50 dag dowolnego mięsa mielonego (łopatka, szynka wieprzowa, mięso mielone z kurczaka lub indyka)
- 1 jajo
- Kilka łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- Pęczek koperku (ewentualnie koperek suszony)
- 150 ml tłustej śmietany
- Bulion
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Mieszamy mięso mielone z posiekaną w kostkę cebulką, czosnkiem i bułką tartą.
- Doprawić solą i pieprzem i uformować kulki.
- Gotujemy klopsiki w bulionie (będą gotowe, jak wypłyną do góry naczynia).
- Odlewamy pół szklanki bulionu, który rozrabiamy ze śmietaną.
- Dodajemy do mieszanki pokrojony koperek.
- Rozmieszaną śmietanę z bulionem wlewamy do reszty bulionu.
- Doprawiamy solą i pieprzem, przegotowujemy.
- Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą.
Źródło: gotujmy.pl