Klopsy w sosie koperkowym
Bożena Matuszczyk/gotujmy.pl
Przepisy

Obiad idealny. Miękkie jak aksamit klopsy z sosem koperkowym. Smakują jak u babci 

Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na mięsny obiad, to dobrze trafiliście. Dzisiaj polecimy wam klopsy w sosie koperkowym. Prostota, tanizna i smak – takie są właśnie nasze klopsiki!
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Klopsiki to zawsze idealny pomysł także dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na ciężkostrawne kotlety mielone. Jak dobrze wiemy, klopsy to potrawa duszona (względnie gotowana), nie zaś smażona w głębokim tłuszczu.

Wspomnieliśmy już we wstępie, że nasze klopsy idealnie łączą w sobie taniość składników, prostotę wykonania i fantastyczny smak. Są więc świetną alternatywą na zachwycające domowników danie mięsne.

Klopsiki lubiane są także przez dzieci. Aby nieco urozmaicić obiad naszym najmłodszym, warto przemyśleć,  z czym podamy nasze mięsne kulki. Zamiast nudnych tłuczonych ziemniaków, można zdecydować się na przykład na kopytka. Innym wariantem mogą być różnego rodzaju kluseczki (np. kluski śląskie), a nawet makaron lub kasza (gryczana lub jęczmienna).

Dla odważnych i pracowitych gospodyń mamy jeszcze jedną propozycję – spróbujcie przygotować do klopsików w sosie koperkowym knedle. To czeskie mączne danie stanie się dla waszych najmłodszych członków rodziny prawdziwym hitem – wystarczy polać je koperkowym sosem z klopsami.

Do rozwikłania pozostaje jeszcze jedno zagadnienie. Chodzi tutaj o mięso na klopsy. Jakiego mięsa więc użyć? Odpowiedź jest prosta – takiego, jakiego tylko chcecie! Może być mielona łopatka lub szynka wieprzowa, jeżeli wolicie chudsze mięso, nie wahajcie użyć się mielonego mięsa drobiowego.

Klopsy z sosem koperkowym:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 50 dag dowolnego mięsa mielonego (łopatka, szynka wieprzowa, mięso mielone z kurczaka lub indyka)
  • 1 jajo
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Pęczek koperku (ewentualnie koperek suszony)
  • 150 ml tłustej śmietany
  • Bulion
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • Mieszamy mięso mielone z posiekaną w kostkę cebulką, czosnkiem i bułką tartą.
  • Doprawić solą i pieprzem i uformować kulki.
  • Gotujemy klopsiki w bulionie (będą gotowe, jak wypłyną do góry naczynia).
  • Odlewamy pół szklanki bulionu, który rozrabiamy ze śmietaną.
  • Dodajemy do mieszanki pokrojony koperek.
  • Rozmieszaną śmietanę z bulionem wlewamy do reszty bulionu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, przegotowujemy.
  • Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Magda Gessler i golonka
Paweł Kibitlewski, gkrphoto/ons.pl, Adobe Stock
Przepisy Obłędne wieprzowe golonki pieczone w piwie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Golonka to danie-marzenie dla zatwardziałych zwolenników tradycyjnej, treściwej i konkretnej kuchni. Jak przyrządza to mięso Magda Gessler?
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym. To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni  – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną. Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością. Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie. Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem. Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu! Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak! Przepis na golonki pieczone w piwie: Składniki: 2 golonki wieprzowe z kością 10 dag marchewki 10 dag selera 10 dag korzenia pietruszki 2 cebule 3 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól i pieprz Papryka słodka w proszku 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka) Przygotowanie: Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem. Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Włoszczyznę kroimy w...

Przeczytaj