Klopsy w sosie koperkowym
Bożena Matuszczyk/gotujmy.pl
Przepisy

Obiad idealny. Miękkie jak aksamit klopsy z sosem koperkowym. Smakują jak u babci 

Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na mięsny obiad, to dobrze trafiliście. Dzisiaj polecimy wam klopsy w sosie koperkowym. Prostota, tanizna i smak – takie są właśnie nasze klopsiki!

Klopsiki to zawsze idealny pomysł także dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na ciężkostrawne kotlety mielone. Jak dobrze wiemy, klopsy to potrawa duszona (względnie gotowana), nie zaś smażona w głębokim tłuszczu.

Wspomnieliśmy już we wstępie, że nasze klopsy idealnie łączą w sobie taniość składników, prostotę wykonania i fantastyczny smak. Są więc świetną alternatywą na zachwycające domowników danie mięsne.

Klopsiki lubiane są także przez dzieci. Aby nieco urozmaicić obiad naszym najmłodszym, warto przemyśleć,  z czym podamy nasze mięsne kulki. Zamiast nudnych tłuczonych ziemniaków, można zdecydować się na przykład na kopytka. Innym wariantem mogą być różnego rodzaju kluseczki (np. kluski śląskie), a nawet makaron lub kasza (gryczana lub jęczmienna).

Dla odważnych i pracowitych gospodyń mamy jeszcze jedną propozycję – spróbujcie przygotować do klopsików w sosie koperkowym knedle. To czeskie mączne danie stanie się dla waszych najmłodszych członków rodziny prawdziwym hitem – wystarczy polać je koperkowym sosem z klopsami.

Do rozwikłania pozostaje jeszcze jedno zagadnienie. Chodzi tutaj o mięso na klopsy. Jakiego mięsa więc użyć? Odpowiedź jest prosta – takiego, jakiego tylko chcecie! Może być mielona łopatka lub szynka wieprzowa, jeżeli wolicie chudsze mięso, nie wahajcie użyć się mielonego mięsa drobiowego.

Klopsy z sosem koperkowym:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 50 dag dowolnego mięsa mielonego (łopatka, szynka wieprzowa, mięso mielone z kurczaka lub indyka)
  • 1 jajo
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Pęczek koperku (ewentualnie koperek suszony)
  • 150 ml tłustej śmietany
  • Bulion
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • Mieszamy mięso mielone z posiekaną w kostkę cebulką, czosnkiem i bułką tartą.
  • Doprawić solą i pieprzem i uformować kulki.
  • Gotujemy klopsiki w bulionie (będą gotowe, jak wypłyną do góry naczynia).
  • Odlewamy pół szklanki bulionu, który rozrabiamy ze śmietaną.
  • Dodajemy do mieszanki pokrojony koperek.
  • Rozmieszaną śmietanę z bulionem wlewamy do reszty bulionu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, przegotowujemy.
  • Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...

Klopsy w sosie pomidorowym
gotujmy.pl/gracer
Newsy
Przepis na proste klopsiki w sosie pomidorowym. Dodajcie 1 składnik, a będą wyjątkowo mięciutkie
Każda gospodyni domowa ma swoją własną recepturę na klopsy. My przedstawiamy wam uniwersalny przepis, który zawsze się udaje, a mięsko wychodzi wyjątkowo mięciutkie dzięki 1 składnikowi.

Klopsy z mielonego mięsa to jedno z łatwiejszych dań. Można je usmażyć lub poddusić w bulionie, z którego łatwo później zrobić pomidorowy sos. Wystarczy mięso, bulion, mąka, kasza manna, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i mamy pyszny obiad.  Wyjątkowo miękkie klopsy Aby mięso było miękkie, nasze babcie dodawały do mięsnej masy kaszę manną. Dzięki temu klopsy wychodzą bardziej zwarte i nie rozpadają się przy gotowaniu. A chyba nikt nie lubi, gdy coś nam się nie udaje w kuchni. Warto więc wypróbować trik naszych babć i cieszyć się udanym daniem.  Delikatne w smaku klopsiki w pomidorowym sosie, znakomicie łączą się z ryżem czy ziemniakami. Mięso mielone z sosem tworzy coś na kształt gołąbków tylko bez kapusty. Więc już można sobie wyobrazić jak smakuje. Klopsy można też zjeść z makaronem. Wszystko zależy już od waszych preferencji i na co będziecie mieć ochotę. Jedno jest pewne: klopsy z sosem w każdym wydaniu są bardzo apetyczne.  Przepis na klopsy w sosie pomidorowym  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 3 łyżki kaszy manny Mąka Koncentrat pomidorowy  350 ml bulionu z warzywami Sól Świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Do miski przełóżcie mielone mięso, dodajcie 3 łyżki kaszy, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól oraz świeżo zmielony pieprz.  Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszajcie. Po chwili uformujcie małe klopsiki. Każdy z nich obtoczcie w mące.   Bulion z warzywami postawcie na ogniu i go zagotujcie. Obtoczone w mące klopsy, włóżcie delikatnie do bulionu i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy i gotujcie jeszcze chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu. I gotowe! Życzymy smacznego.

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy
Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis
Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce? Zdrowszy niż boczek Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego. Turkey Roll W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym. Pulpety z indyka w sosie koperkowym Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa indyka 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko 400 ml wody lub bulionu 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku 1 łyżeczka masła mąka pszenna mąka ziemniaczana olej roślinny mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.  Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając...