Klopsy w sosie koperkowym
Bożena Matuszczyk/gotujmy.pl
Przepisy

Obiad idealny. Miękkie jak aksamit klopsy z sosem koperkowym. Smakują jak u babci 

Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na mięsny obiad, to dobrze trafiliście. Dzisiaj polecimy wam klopsy w sosie koperkowym. Prostota, tanizna i smak – takie są właśnie nasze klopsiki!
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Klopsiki to zawsze idealny pomysł także dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na ciężkostrawne kotlety mielone. Jak dobrze wiemy, klopsy to potrawa duszona (względnie gotowana), nie zaś smażona w głębokim tłuszczu.

Wspomnieliśmy już we wstępie, że nasze klopsy idealnie łączą w sobie taniość składników, prostotę wykonania i fantastyczny smak. Są więc świetną alternatywą na zachwycające domowników danie mięsne.

Klopsiki lubiane są także przez dzieci. Aby nieco urozmaicić obiad naszym najmłodszym, warto przemyśleć,  z czym podamy nasze mięsne kulki. Zamiast nudnych tłuczonych ziemniaków, można zdecydować się na przykład na kopytka. Innym wariantem mogą być różnego rodzaju kluseczki (np. kluski śląskie), a nawet makaron lub kasza (gryczana lub jęczmienna).

Dla odważnych i pracowitych gospodyń mamy jeszcze jedną propozycję – spróbujcie przygotować do klopsików w sosie koperkowym knedle. To czeskie mączne danie stanie się dla waszych najmłodszych członków rodziny prawdziwym hitem – wystarczy polać je koperkowym sosem z klopsami.

Do rozwikłania pozostaje jeszcze jedno zagadnienie. Chodzi tutaj o mięso na klopsy. Jakiego mięsa więc użyć? Odpowiedź jest prosta – takiego, jakiego tylko chcecie! Może być mielona łopatka lub szynka wieprzowa, jeżeli wolicie chudsze mięso, nie wahajcie użyć się mielonego mięsa drobiowego.

Klopsy z sosem koperkowym:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 50 dag dowolnego mięsa mielonego (łopatka, szynka wieprzowa, mięso mielone z kurczaka lub indyka)
  • 1 jajo
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Pęczek koperku (ewentualnie koperek suszony)
  • 150 ml tłustej śmietany
  • Bulion
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  • Mieszamy mięso mielone z posiekaną w kostkę cebulką, czosnkiem i bułką tartą.
  • Doprawić solą i pieprzem i uformować kulki.
  • Gotujemy klopsiki w bulionie (będą gotowe, jak wypłyną do góry naczynia).
  • Odlewamy pół szklanki bulionu, który rozrabiamy ze śmietaną.
  • Dodajemy do mieszanki pokrojony koperek.
  • Rozmieszaną śmietanę z bulionem wlewamy do reszty bulionu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, przegotowujemy.
  • Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze