Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik!

Sposób na pyszną ogórkową

Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie!

Dlaczego warto podsmażyć ogórki do zupy ogórkowej?

Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze.

Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki!

Zobacz także:

Przepis na podsmażoną ogórkową

Składniki:

  • Mięso do rosołu
  • 4 ziemniaki
  • Pietruszkę
  • 2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 por (jasna część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych
  • Wodę z ogórków
  • 50 g masła
  • Pół szklanki śmietany 18%
  • Łyżkę mąki
  • Koperek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie zimną wodą, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 1,5 godziny.
  2. Warzywa (oprócz ogórków) obierz i pokrójcie w kostkę. Dodajcie do zupy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę i por i gotujcie przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzućcie do wywaru ziemniaki.
  3. Ogórki pokrójcie drobno lub zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło i dodajcie pokrojone ogórki. Smażcie przez 10 minut.
  5. Gdy ziemniaki w zupie już zmiękną, dodajcie podsmażone ogórki i zamieszajcie. Następnie wlejcie pół szklanki wody z ogórków (lub więcej, jeśli chcecie żeby zupa była bardziej kwaśna).
  6. Rozgniećcie czosnek, koperek posiekajcie i dodajcie do zupy. Poczekajcie, aż całość się zagotuje.
  7. Gdy zupa będzie się znów gotować, przygotujcie w szklance rozrobioną mąkę z zimną wodą. Mieszajcie dokładnie tak, aby nie zostały w niej grudki i powoli wlewajcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Smacznego!