
Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy
Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik!
Sposób na pyszną ogórkową
Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie!
Jak to podsmażać?!
Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki!
Przepis na podsmażoną ogórkową
Aby przygotować najlepszą ogórkową na świecie, przygotujcie:
- Mięso do rosołu
- 4 ziemniaki
- Pietruszkę
- 2 marchewki
- Ćwierć selera
- 1 por (jasna część)
- 2 ząbki czosnku
- 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych
- Wodę z ogórków
- 50 g masła
- Pół szklanki śmietany 18%
- Łyżkę mąki
- Koperek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- Mięso zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotuj i gotuj przez 1,5 godziny.
- Warzywa (oprócz ogórków) obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę i por i gotuj przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzuć do wywaru ziemniaki.
- Ogórki pokrój drobno lub zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone ogórki. Smaż przez 10 minut.
- Gdy ziemniaki w zupie już zmiękną, dodaj podsmażone ogórki i zamieszaj. Następnie wlej pół szklanki wody z ogórków (lub więcej, jeśli chcesz żeby zupa była bardziej kwaśna).
- Rozgnieć czosnek, koperek posiekaj i dodaj do zupy. Poczekaj, aż całość się zagotuje.
- Gdy zupa będzie się znów gotować, przygotuj w szklance rozrobioną mąkę z zimną wodą. Mieszaj dokładnie tak, aby nie zostały w niej grudki i powoli wlewaj do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Smacznego!