Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy
Adobe Stock
Przepisy

Niemal wszyscy popełniają ten błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o 1 rzeczy

Chcecie zrobić naprawdę dobrą zupę ogórkową? Na pewno nie znacie tego prostego triku który sprawi, że wasza ogórkowa będzie wyjątkowa!

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na pyszną ogórkową

Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie!

Dlaczego warto podsmażyć ogórki do zupy ogórkowej?

Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze.

Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki!

Przepis na podsmażoną ogórkową

Składniki:

  • Mięso do rosołu
  • 4 ziemniaki
  • Pietruszkę
  • 2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 por (jasna część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych
  • Wodę z ogórków
  • 50 g masła
  • Pół szklanki śmietany 18%
  • Łyżkę mąki
  • Koperek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól
Zobacz także
Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie zimną wodą, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 1,5 godziny.
  2. Warzywa (oprócz ogórków) obierz i pokrójcie w kostkę. Dodajcie do zupy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę i por i gotujcie przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzućcie do wywaru ziemniaki.
  3. Ogórki pokrójcie drobno lub zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło i dodajcie pokrojone ogórki. Smażcie przez 10 minut.
  5. Gdy ziemniaki w zupie już zmiękną, dodajcie podsmażone ogórki i zamieszajcie. Następnie wlejcie pół szklanki wody z ogórków (lub więcej, jeśli chcecie żeby zupa była bardziej kwaśna).
  6. Rozgniećcie czosnek, koperek posiekajcie i dodajcie do zupy. Poczekajcie, aż całość się zagotuje.
  7. Gdy zupa będzie się znów gotować, przygotujcie w szklance rozrobioną mąkę z zimną wodą. Mieszajcie dokładnie tak, aby nie zostały w niej grudki i powoli wlewajcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Smacznego!
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Flick
Newsy
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Sól i pieprz to stanowczo za mało. By podkreślić kwaśny smak ogórkowej, warto wybrać jeszcze kilka innych smakowych dodatków.

Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone. To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku! Warto pomyśleć także o takich przyprawach, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku. Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład: Estragon Lubczyk Oregano Majeranek Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony. To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis na zupę ogórkową: Składniki: Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością Kilka ziemniaków 1-2 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Kilka ogórków kiszonych Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Koperek Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej Przygotowanie: Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem. Wrzućcie warzywa do zupy. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i...

Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy
Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Przepis na zupę ogórkową Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę,...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...