zupa ogórkowa podsmażane
Ilonar2301/gotujmy.pl
Przepisy

Niemal wszyscy popełniają błąd podczas gotowania zupy ogórkowej. Nie można zapominać o jednej rzeczy

Chcesz zrobić naprawdę dobrą zupę ogórkową? Na pewno nie znasz tego prostego triku który sprawi, że twoja ogórkowa będzie wyjątkowa!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk na polskich stołach. To charakterystyczne danie naszej kuchni, które wykorzystuje klasyczny polski specjał – kiszone ogórki. Jednak czy wiecie jak zrobić idealną i niepowtarzalną ogórkową? Wystarczy jeden prosty trik!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sposób na pyszną ogórkową

Podstawą zupy ogórkowej są oczywiście ogórki. I broń Boże świeże! Bazą są ukiszone ogórki. To właśnie im zupa zawdzięcza charakterystyczną kwaskowość. Jednak tak jak w przypadku większości dań, również zupa ogórkowa nieco się różni w poszczególnych regionach Polski. Wiedzieliście, że podobno sposobem na idealną ogórkową jest… podsmażenie ogórków? Tak przygotowuje się ją w Krakowie!

Jak to podsmażać?!

Możecie zadać sobie pytanie: „Ale jak to podsmażać ogórki?!”. Krakowiacy bowiem zauważyli, że cebulkę na maśle, skwarki i kotlety łączy jeden składnik – tłuszcz! A to tłuszcz właśnie niesie smak. Potrawy z dużą ilością masła, smalcu czy oleju są po prostu smaczniejsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na podsmażenie ogórków do zupy. Jeżeli się dziwicie temu pomysłowi, to pomyślcie, że całkiem sporo osób zesmaża cebulę przed dodaniem jej do zupy i nikt się temu nie dziwi. Zesmażamy też pomidory czy paprykę – smażmy więc i ogórki!

Przepis na podsmażoną ogórkową

Aby przygotować najlepszą ogórkową na świecie, przygotujcie:

  • Mięso do rosołu
  • 4 ziemniaki
  • Pietruszkę
  • 2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 por (jasna część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich lub dużych ogórków kiszonych
  • Wodę z ogórków
  • 50 g masła
  • Pół szklanki śmietany 18%
  • Łyżkę mąki
  • Koperek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotuj i gotuj przez 1,5 godziny.
  2. Warzywa (oprócz ogórków) obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę i por i gotuj przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie dorzuć do wywaru ziemniaki.
  3. Ogórki pokrój drobno lub zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
  4. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone ogórki. Smaż przez 10 minut.
  5. Gdy ziemniaki w zupie już zmiękną, dodaj podsmażone ogórki i zamieszaj. Następnie wlej pół szklanki wody z ogórków (lub więcej, jeśli chcesz żeby zupa była bardziej kwaśna).
  6. Rozgnieć czosnek, koperek posiekaj i dodaj do zupy. Poczekaj, aż całość się zagotuje.
  7. Gdy zupa będzie się znów gotować, przygotuj w szklance rozrobioną mąkę z zimną wodą. Mieszaj dokładnie tak, aby nie zostały w niej grudki i powoli wlewaj do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Smacznego!
Komentarze
Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy Jeden niezawodny sposób sprawi, że wasza golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Gwarancja rozkoszy dla podniebienia
Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na świąteczny obiad!
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.  Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.  Do naszej soczystą golonkę, dla 4 osób, będą nam potrzebne:  1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego  2 listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr Sprawdzone sposoby W pięciolitrowym garnku gotujemy włoszczyznę, solimy. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.  W drugim etapie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.  Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso kładziemy na wcześniej ułożonej cebuli. Wlewamy szklankę wywaru z gotowania golonki i wkładamy do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.  Co 20 minut podlewamy też golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę można podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują znakomicie! Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu...

Przeczytaj
Obiad za 20 zł
Pixabay
Przepisy Prosty przepis na obiad za 20 złotych. Wyjdzie rewelacyjny w smaku. Cała rodzina cię pochwali
Codzienna praca nad posiłkami to solidny etat. Wiedzą o tym nie tylko gospodynie domowe, ale i studenci! Co kupić i za ile kupić, oto jest pytanie?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

  Planowanie posiłków to jeden ze sposób na sprytne i ekonomiczne żywienie rodziny. Sposobów na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy jest znacznie więcej! Określony budżet na posiłki to znacząca pomoc przy planowaniu domowych wydatków. Połączenie dobrej ceny i jakości, w tym przypadku wcale nie jest takie trudne. Jest kilka prostych sposobów, by planować posiłki z głową.  Domowe gotowanie Nic nie smakuje lepiej jak posiłki, które wychodzą w domowej kuchni. Gotując samemu, doskonale wiemy, co wkładamy na talerz. Pewność użytych produktów jest w tym przypadku uzasadniona, priorytetowa.  Dodatkowym plusem jest możliwość dowolnej modyfikacji przepisów, ale i smaków. Domownicy rzadko kiedy miewają identyczne upodobania smakowe. Zdarza się przecież, że ktoś nie przepada za majerankiem, a ktoś inny za kolendrą. W sezonie? Sezonowo Ważnym czynnikiem doboru produktów jest branie pod uwagę sezonu, w którym są najsmaczniejsze i świeże. Wakacje to dobry czas na pomidory, ogórki. Jesienią sięgniemy za to po dynię i warzywa korzeniowe.  Do jesiennej diety pasuje również papryka. Możemy z niej zrobić niezliczoną liczbę dań. Poza tym to bogate źródło witaminy C i produkt, który jesienią osiąga najniższą cenę. Papryka urozmaici pożywne leczo, czy jedną z niedzielnych sałatek.  Lodówko otwórz się Najłatwiej wykorzystać produkty, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy znaczną część pensji, jak również włączymy do kuchni kreatywność. Nie ma sensu wydawać na kolejne produkty, jeśli półki w naszej lodówce uginają się od jedzenia.  Niskobudżetowo Mały budżet wcale nie oznacza utraty jakości. Jeśli bierzemy pod uwagę wyżej opisaną sezonowość,...

Przeczytaj
Wątróbka
ania321/gotujmy.pl
Przepisy Sprawdzony i łatwy przepis na wątróbkę. Dzięki temu składnikowi wychodzi pyszna i delikatna!
Wiele dzieci grymasi, gdy na talerzu pojawia się wątróbka. Dobrze przyrządzona może okazać się prawdziwym hitem nie tylko dla dorosłych, ale i dla całej rodziny.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Któż z nas tego nie przerabiał. Prośby i groźby nie działają, a niesforny gagatek przy stole nie chce jeść wątróbki… Kulinaria to tylko jedno z pól międzypokoleniowej wojny. Dzieci często jednak nie wiedzą nawet co tracą. Smak wątróbki owszem, jest dość specyficzny, ale za to wyjątkowo ciekawy. Mimo wszystko jakiś czynnik sprawia, że nasi najmłodsi często „składają broń”, gdy przychodzi do konsumpcji smażonej wątróbki. W czym rzecz? Zapewne chodzi tutaj o dość cierpki smak tego mięsa. Są jednak sposoby, by temu zaradzić. Wśród dostępnych na rynku wątróbek najczęściej wybieramy do smażenia te wieprzowe i kurze. My dzisiaj opiszemy nasz sposób na tę drobiową. Zdradzimy wam jeden mały kulinarny trik, dzięki któremu wasza wątróbka nabierze większej delikatności i nie będzie zbytnio cierpka w smaku. Tym tajemniczym rozwiązaniem jest marynowanie mięsa w mleku. Warto zanurzyć kawałki wątróbki w naczyniu z mlekiem dzień przed przyrządzeniem tego dania. Efekt będzie zaskakujący. Oto przepis na wątróbkę smażoną z cebulką w mleku: Składniki: Ok. 60 dag wątróbki kurzej 3 sporych rozmiarów cebule Półtorej szklanki mleka 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Dokładnie myjemy mięso, kroimy na kawałki i zostawiamy w mleku na noc w lodówce. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju. Zdejmujemy cebulę z patelni, a wrzucamy na nią nasze wątróbki. Kiedy wątróbka zaczyna dochodzić, wrzucamy z powrotem na patelnię cebulę i dusimy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Źródło: gotujmy.pl    

Przeczytaj