pączki z piekarnika
Alex_M/gotujmy.pl
Przepisy

Nie wymagają tłuszczu ani smażenia. Podajemy przepis na fenomenalne pączki prosto z piekarnika!

Uwielbiacie pączki, ale odmawiacie ich sobie, ponieważ boicie się przytyć? Wypróbujcie ten przepis na "odchudzone" pączki z piekarnika!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Wszyscy uwielbiamy pączki! Jednak kto dba o swoją figurę, ten je te przysmaki tylko od święta. Choć są przepyszne, pączki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednak jest sposób na „odchudzenie” ich – sprawdźcie jaki!

Pączki zawdzięczają wysoką kaloryczność sposobowi przyrządzania – ciasto smaży się w głębokim tłuszczu. Właśnie dlatego pączki są takie smaczne, ponieważ tłuszcz niesie smak! Jednak jeżeli jesteście łasuchami i nie umiecie sobie ich odmówić, to nic straconego. Mamy dla was przepis na obłędne pączki z piekarnika i bez tłuszczu!

Pączki z piekarnika – przepis

Do przygotowania tych pysznych pączków potrzebujecie jedynie:

  • Dwie szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 4 żółtka
  • Szklankę mleka
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko i wymieszaj z drożdżami. Nie gotuj!
  2. Do miseczki wbij jajka, wsyp mąkę, cukier i dodaj masło. Wymieszaj.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj do nich mleko z drożdżami. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkuj je na blacie i za pomocą foremki lub zwykłej szklanki albo kubka wycinaj okrągłe pączki.
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  6. Do rozgrzanego piekarnika wstaw blachę z uformowanymi pączkami i piecz przez 25 minut.
  7. Gdy pączki się upieką, poczekaj aż nieco ostygną i posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Komentarze
Placki ziemniaczane z boczkiem
dortaaa/gotujmy.pl
Przepisy Chciała zrobić idealne placki ziemniaczane. Żeby je ulepszyć dodała dwa niezwykłe składniki
Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali. Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę. Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego. Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 10 dag sera żółtego Łyżeczka soli Pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia 3 czubate łyżki mąki Jajko Przygotowanie: Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym Placki podajemy ze śmietaną. Źródło: smakosze.pl

Przeczytaj
Beza
Kniejson/gotujmy.pl
Przepisy Jak przygotować idealną, puszystą bezę? Jeden kęs i będziesz w niebie!
Przed laty pierwsza dama Rzeczpospolitej – Jolanta Kwaśniewska – uczyła Polaków jak jeść bezę. Miejmy nadzieję, że ta nauka nie poszła w las, bo za chwilę zdradzimy wam idealny przepis właśnie na nieziemsko puszystą bezę!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Tak smaczną, kruchą z zewnątrz, a puszystą w środku bezą z pewnością nie pogardziłaby nawet wybredna pani prezydentowa. Co zrobić, by ten wykwintny wypiek na bazie kurzych białek i cukru wyszedł nam perfekcyjnie? Sprawdźcie poniżej. Na początek praktyczna uwaga dla wszystkich łasuchów, którzy jednocześnie lubią mieć pod kontrolą stan swojego konta – bezę warto przygotowywać w duecie z faworkami. Zapytanie – a to niby dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kojarzone z tłustym czwartkiem frykasy wymagają dużej ilości kurzych żółtek. Z kolei do bezy potrzebujemy wyłącznie białek. Jak widzicie, w ten sposób możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Ewentualnie polecamy wam poszukanie innej potrawy na bazie żółtek – pamiętajcie – w kuchni nic nie może się zmarnować. A teraz do dzieła. Czas na bezę. Oto przepis na bezowe spody do tortów bezowych. Składniki: Białka z 8-9 jaj średniego rozmiaru (jaja powinny mieć temperaturę pokojową) Ok. 300 g zwykłego cukru kryształu (ok. 1 i 1/5 szklanki) Sok z niecałej połowy świeżej cytryny Ok. 300 g cukru pudru Przygotowanie: Białka wrzucamy do wygodnego naczynia i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 3 min, do momentu uzyskania sztywnej piany. Kontynuujemy ubijanie, dodając do masy stopniowo cały cukier kryształ, a na sam koniec ubijania sok z cytryny. Ten etap powinien potrwać ok. 10 min. Następnie ręcznie dodajemy cukier puder, delikatnie mieszając masę łyżką. Pianę wykładamy na blachy, tworząc dwie formy o boku ok. 30 cm (ewentualnie masa może posłużyć do produkcji małych bezików). Pieczemy (suszymy) bezy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C. z włączoną opcją termoobiegu przez około 2,5 godziny. Po upieczeniu, nie wyciągamy bezy z piekarnika natychmiast, studzimy ją natomiast w wyłączonym...

Przeczytaj