Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni.

Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku!

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki wody lekko gazowanej
  • Olej
  • Przyprawy: sól, kurkuma

Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników.

Składniki na farsz:

  • 400 gramów mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 gramów mozzarelli w wiórkach
  • Olej
  • Masło
  • Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok. 
  3. Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami.
  5. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowanym mięsem zacznijcie faszerować usmażone wcześniej naleśniki, a następnie zwińcie je ciasno w rulony (możecie też zrobić z nich sakiewki, jeśli wolicie albo zwinąć je tak samo, jak krokiety).
  7. Żaroodporne naczynie posmarujcie cienką warstwą masła, a następnie umieśćcie w nim faszerowane naleśniki.
  8. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Przez pierwsze ok. 25 minut naleśniki powinny piec się pod przykryciem. Po upływie tego czasu możecie zdjąć z nich pokrywkę, posypać mozzarellą w wiórkach i piec jeszcze przez ok. 10 minut.

Gotowe!

Zobacz także: