Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni.

Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki wody lekko gazowanej
  • Olej
  • Przyprawy: sól, kurkuma

Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników.

Składniki na farsz:

  • 400 gramów mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 gramów mozzarelli w wiórkach
  • Olej
  • Masło
  • Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka
Zobacz także
krokiety

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik a już nie będzie. Niezawodny trik babć

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok. 
  3. Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami.
  5. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowanym mięsem zacznijcie faszerować usmażone wcześniej naleśniki, a następnie zwińcie je ciasno w rulony (możecie też zrobić z nich sakiewki, jeśli wolicie albo zwinąć je tak samo, jak krokiety).
  7. Żaroodporne naczynie posmarujcie cienką warstwą masła, a następnie umieśćcie w nim faszerowane naleśniki.
  8. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Przez pierwsze ok. 25 minut naleśniki powinny piec się pod przykryciem. Po upływie tego czasu możecie zdjąć z nich pokrywkę, posypać mozzarellą w wiórkach i piec jeszcze przez ok. 10 minut.

Gotowe!

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Brak pomysłu na to co zrobić z mięsem z rosołu? Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu. Koniecznie zróbcie naleśniki z mięsnym farszem.

Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół , którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna  pomidorówka . Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników. Naleśników albo raczej krokietów , bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki Ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka Szczypta soli Ok. 2-3 łyżki oleju Odrobina cukru Składniki na farsz: Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk 30 dag pieczarek 2-3 cebule Olej Sól Pieprz Bułka tarta do obtoczenia naleśników Przygotowanie: Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz. Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości. Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu. Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę. Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa. Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą. Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów. Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce...

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

zupa serowa przepis
Gotujmy.pl/Editha
Newsy
Jak zrobić zupę serową z klopsikami? Sycąca, aromatyczna i idealna na chłodny dzień
Zupę można przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, nawet z topionych serków, które zazwyczaj kładziecie na kanapkach. Możecie być pewni, że to danie nie tylko zaspokoi wasz głód, ale również niesamowicie rozgrzeje wasz organizm.

Jeśli macie w lodówce resztkę rosołu i nie wiecie co z nim zrobić, koniecznie wykorzystajcie go do przyrządzenia tej przepysznej zupy. Potrawa zasmakuje nie tylko fanom kulinarnych, serowych wariacji. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Przepis jest banalnie prosty. Całość wieńczy oczywiście mięsna wkładka w postaci klopsików. Jeśli przyrządzicie tego typu danie, możecie śmiało odpuścić sobie rozmyślanie na temat drugiego dania. Cała rodzina nasyci się taką zupą bez problemu! Przepis na zupę serową z klopsikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 litr bulionu 1 por 1 jajko 4 serki topione 100 gramów ulubionego sera żółtego w kostce 100 ml śmietany 12 proc. 3 łyżki bułki tartej Oliwa lub olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie: Mięso mielone umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, bułkę tartą, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa uformujcie niewielkie kulki (tak żeby mieściły się na łyżce do zupy). Na rozgrzanej patelni umieśćcie oliwę lub olej, a następnie kuleczki uformowane z mięsa. Smażcie z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i dodajcie do niego przesmażone klopsy. Całość gotujcie przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie z rosołu klopsy, a do wywaru dodajcie serki topione i dokładnie wymieszajcie zupę. Pora pokrójcie w plasterki lub półplasterki, a następnie przesmażcie na oleju lub oliwie. Tak przygotowane umieśćcie w wywarze wraz z startym, żółtym serem. Całość zagotujcie. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie do zupy śmietanę. Całość wymieszajcie i podawajcie wraz z klopsikami. Smacznego! Źródło:...

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Pyszny przepis na pyszne naleśniki z gołąbkowym farszem. Robi się je znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty. Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki Składniki na ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko Sól Szczypta cukru Składniki na farsz 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty 200g przecieru pomidorowego Sól 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki papryki ostrej Olej do smażenia Dodatkowo 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego 150g żółtego sera Przygotowanie W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem...