Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni.

Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki wody lekko gazowanej
  • Olej
  • Przyprawy: sól, kurkuma

Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników.

Składniki na farsz:

  • 400 gramów mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 gramów mozzarelli w wiórkach
  • Olej
  • Masło
  • Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka
Zobacz także
krokiety

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik a już nie będzie. Niezawodny trik babć

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok. 
  3. Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami.
  5. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowanym mięsem zacznijcie faszerować usmażone wcześniej naleśniki, a następnie zwińcie je ciasno w rulony (możecie też zrobić z nich sakiewki, jeśli wolicie albo zwinąć je tak samo, jak krokiety).
  7. Żaroodporne naczynie posmarujcie cienką warstwą masła, a następnie umieśćcie w nim faszerowane naleśniki.
  8. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Przez pierwsze ok. 25 minut naleśniki powinny piec się pod przykryciem. Po upływie tego czasu możecie zdjąć z nich pokrywkę, posypać mozzarellą w wiórkach i piec jeszcze przez ok. 10 minut.

Gotowe!

pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Taniutki i nieziemski w smaku mięsny klops. Podkreślicie jego smak 1 dodatkiem
Klops lub, jak kto woli, pieczeń rzymska to danie, którego po prostu nie można nie lubić. Choć oryginalnie przyrządza się je z mielonej wołowiny, użycie cielęciny, drobiu czy wieprzowiny nie jest żadną gafą. Wręcz przeciwnie. Potrawa na bazie tego ostatniego ma naprawdę nieziemski smak. Sami się przekonajcie.

Mówi się, że co kraj to obyczaj i to sprawdza się również w przypadku klopsa. Bowiem Austriacy serwują go zarówno w wersji na ciepło – z puree ziemniaczanym, jak i na zimno – z sosem cumberland. Bułgarzy jadają go z jajkiem na twardo, posiekaną marchewką i kiszonymi ogórkami. Z kolei na Filipinach spożywa się go w towarzystwie rodzynek i kiełbasek.  W polskiej wersji klopsa nie może zabraknąć przede wszystkim cebuli i marchewki. Obłożony plastrami boczku wyjdzie niesamowicie soczysty i przepyszny. Przepis jest banalnie prosty, a składniki bajecznie tanie. Koniecznie przetestujcie. Przepis na mięsny klops  Składniki: 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego z łopatki wieprzowej 100 gramów wędzonego boczku w plastrach 100 gramów kaszy jęczmiennej Warzywa: 1 cebuli, 1 marchewki 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: soli i pieprzu Przygotowanie: Kaszę jęczmienną umieśćcie w garnku z osoloną, wrzącą wodą, ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie odstawcie do wystudzenia. Marchewkę oskrobcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Warzywa umieśćcie na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju i zeszklijcie. Tak przygotowane odstawcie na kilkanaście minut do wystudzenia. Mięso przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do niego ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną, przesmażone warzywa oraz jajko. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie wyrabiać masę przy pomocy dłoni.  Kiedy składniki idealnie się połączą, przełóżcie mięso do prostokątnego i płytkiego naczynia, a następnie ułóżcie na nim plastry boczku. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 40 minut. Gotowe!

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Brak pomysłu na to co zrobić z mięsem z rosołu? Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu. Koniecznie zróbcie naleśniki z mięsnym farszem.

Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół , którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna  pomidorówka . Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników. Naleśników albo raczej krokietów , bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki Ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka Szczypta soli Ok. 2-3 łyżki oleju Odrobina cukru Składniki na farsz: Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk 30 dag pieczarek 2-3 cebule Olej Sól Pieprz Bułka tarta do obtoczenia naleśników Przygotowanie: Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz. Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości. Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu. Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę. Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa. Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą. Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów. Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce...

Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!
Pochodzące z dawnej kuchni ukraińskiej kotlety lwowskie to istna poezja smaku. Choć na pierwszy rzut oka przysmak może wyglądać jak zwykłe mielone, w rzeczywistości nimi nie jest. Bowiem powstaje z nieco innych składników, należą do nich między innymi mięso drobiowe, ser oraz masło.

Jeśli zastanawiacie się, co lepiej przyrządzić na obiad – kurczaka, a może kotlety mielone, to wasz dylemat został właśnie rozwiązany. Bowiem ten przepis stanowi połączenie ich obu. Ich widok zachwyci nie tylko mięsnych smakoszy, ale również każdego serowego fana. Oprócz startego sera dodajcie do masy na kotlety także cebulę czerwoną. Oprócz właściwości smakowych zapewni ona także kotletom ciekawszy wygląd. Przepis na kotlety mielone z kurczaka z serem i cebulą Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka 200 gramów sera żółtego 2 żółtek 1 czerstwej kajzerki 1 łyżki masła Oleju do smażenia Bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odsączcie bułkę z wody. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Włóżcie do niej również mięso, odsączoną kajzerkę, pokrojoną cebulę, żółtka, miękkie masło oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy masa stanie się wystarczająco jednolita zacznijcie z niej formować kotlety – niewielkie kulki, które następnie powinniście nieco spłaszczyć. Aby zmniejszyć intensywność przyklejania się mięsa do rąk, za każdym razem zwilżcie dłonie w wodzie i dopiero później bierzcie się za formowanie kolejnego kotleta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, a następnie zacznijcie na niej układać kotlety – najlepiej by każdy z nich miał trochę miejsca, nie trzymajcie ich zbyt ciasno. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Tak przygotowane kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...