Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni.
Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku!
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki wody lekko gazowanej
- Olej
- Przyprawy: sól, kurkuma
Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników.
Składniki na farsz:
- 400 gramów mięsa z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 50 gramów mozzarelli w wiórkach
- Olej
- Masło
- Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok.
- Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami.
- W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszajcie.
- Tak przygotowanym mięsem zacznijcie faszerować usmażone wcześniej naleśniki, a następnie zwińcie je ciasno w rulony (możecie też zrobić z nich sakiewki, jeśli wolicie albo zwinąć je tak samo, jak krokiety).
- Żaroodporne naczynie posmarujcie cienką warstwą masła, a następnie umieśćcie w nim faszerowane naleśniki.
- Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Przez pierwsze ok. 25 minut naleśniki powinny piec się pod przykryciem. Po upływie tego czasu możecie zdjąć z nich pokrywkę, posypać mozzarellą w wiórkach i piec jeszcze przez ok. 10 minut.
Gotowe!