
Nie wiesz co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni.
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu
Do zrobienia naleśników będziesz potrzebować:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki wody lekko gazowanej
- Olej
- Przyprawy: sól, kurkuma
Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników.
Do zrobienia farszu będziesz potrzebować:
- 400 gramów mięsa z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 50 gramów mozzarelli w wiórkach
- Olej
- Masło
- Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka
Przygotowanie
- Zacznij od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksuj, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzej kilka kropli oleju, a następnie nałóż na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smaż cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóż na bok.
- Teraz możesz zająć się farszem. Mięso z rosołu oddziel od kości, a następnie umieść je w maszynce do mielenia wraz z marchewką.
- Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni (możesz to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyłaś naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodaj do zmielonego mięsa z warzywami.
- W misce z powstającym farszem umieść jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszaj.
- Tak przygotowanym mięsem zacznij faszerować usmażone wcześniej naleśniki, a następnie zwiń je ciasno w rulony (możesz też zrobić z nich sakiewki, jeśli wolisz albo zwinąć je tak samo, jak krokiety).
- Żaroodporne naczynie posmaruj cienką warstwą masła, a następnie umieść w nim faszerowane naleśniki.
- Tak przygotowane danie umieść w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Przez pierwsze ok. 25 minut naleśniki powinny piec się pod przykryciem. Po upływie tego czasu możesz zdjąć z nich pokrywkę, posypać mozzarellą w wiórkach i piec jeszcze przez ok. 10 minut.
Gotowe!