Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy

Nie uwierzysz, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne. Niesamowite doznania smakowe 

Krokiety, inaczej zasmażany naleśniki z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy może cię czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą, mięsem, jak i te podawane na końcu wesel z czerwonym barszczem.

To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako jedna z potraw na polskim stole. 

W jajku z mąką

Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy, czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw. 

Bez panierki

Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny.

Składniki na 4 osoby:

  • ziemniaki 75 dag

  • mąka pszenna 10 dag

  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta

  • ser Gouda 15 dag

  • masło 2 łyżki

  • żółtko jaja kurzego 2 szt

  • bułka tarta do panierki

  • mąka do panierki

  • jajo kurze 2 szt

  • olej do smażenia

Przygotowanie krokietów

Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem.

Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia.

Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Krokiety powinny nabrać koloru. Zrumieniona na złocisto bułka świadczy o tym, że można zdejmować je w patelni.

Krokiety z serem nadają się jako dodatek do drugiego dania. Zazwyczaj mięso w daniu głównym podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakiami.

Serowe krokiety mogą być w waszym menu czymś nowym, smacznym, a zarazem prostym. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę lub znajomych wiecie co robić. Krokiety z serem to jest to!

 

Źródło: Smaker.pl

 

Komentarze
czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Zdrowie Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki! Sprawdź czy popełniasz ten podstawowy błąd!
Używasz tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Czy potrafisz wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracasz uwagę na to, jakiego tłuszczu używasz do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiedniej oliwie są bardzo poważne! Oliwa oliwie nierówna W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: Olej słonecznikowy Olej z pestek winogron Olej lniany Olej kokosowy Oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa z oliwek ze względu na charakterystyczny zapach używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy ty też popełniasz ten błąd? Od kilku lat oliwa z oliwek jest coraz popularniejsza w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda! Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy! Dlaczego? Uwaga na dym! Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

Przeczytaj