Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Adobe Stock
Przepisy

Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Z takim farszem wyjdą przepyszne

Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem, podawane  z czerwonym barszczem.

To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska. 

Krokiety w panierce

Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy, czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw. 

Krokiety z ziemniakami i żółtym serem

Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny.

Składniki na 4 osoby:

  • ziemniaki 75 dag

  • mąka pszenna 10 dag

  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta

  • ser Gouda 15 dag

  • masło 2 łyżki

  • żółtko jaja kurzego 2 szt

  • bułka tarta do panierki

  • mąka do panierki

  • jajo kurze 2 szt

  • olej do smażenia

Zobacz także
Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią

Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią i kiełbaską

krokiety z farszem

Krokiety z białą kiełbasą będą idealne na wielkanocny obiad. Ten przepis nie ma sobie równych

Przygotowanie krokietów:

  1. Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem.
  2. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia.
  3. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Krokiety powinny nabrać koloru. Zrumieniona na złocisto bułka świadczy o tym, że można zdejmować je w patelni.

Krokiety z serem nadają się jako dodatek do drugiego dania. Zazwyczaj mięso w daniu głównym podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Serowe krokiety mogą być w waszym menu czymś nowym, smacznym, a zarazem prostym. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę lub znajomych wiecie co robić. Krokiety z serem to jest to!

Źródło: Smaker.pl

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie
Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej. Czym tak naprawdę są krokiety? Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim. Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami.  Najpopularniejsze rodzaje farszu: farsz z kapustą kiszoną i grzybami; farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami; farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem; farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa; mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką; jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem. Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z...

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

krokiety z farszem
Gotujmy.pl
Newsy
Krokiety z białą kiełbasą będą idealne na wielkanocny obiad. Ten przepis nie ma sobie równych
Krokiety to bardzo popularne danie, które lubi większość osób. Jednak niewiele zna krokiety z jajkiem, białą kiełbasą, szczypiorkiem i żółtym serem. To niezapomniany smak.

Niedługo Wielkanoc. W głowach wielu polskich gospodyń domowych coraz częściej przewija się myśl, czym poczęstować na święta gości? Mamy dla was pewną świetną propozycję, która będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych już kotletów schabowych, mielonych czy karkówki w sosie. Co podać na świąteczny obiad? Oczywiście, poza wielkanocnym żurkiem, warto zaserwować gościom jakieś pyszne i konkretne danie. Co powiecie na te oto kolorowe i przepyszne krokiety z nadzieniem jajeczno-kiełbasianym z dodatkiem świeżego szczypiorku? Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a efekt smakowo-wizualny wprost nie do opisania. Pyszne naleśnikowe krokiety z wiosennym nadzieniem, będą hitem na waszym tegorocznym stole. Poczęstujcie nimi gości a na pewno poproszą was o przepis! Przepis na krokiety z białą kiełbasą Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pół łyżeczki majeranku Sól i pieprz do smaku (może być kolorowy, świeżo zmielony) Składniki na nadzienie: 5 jajek 3 białe kiełbaski Około 100 gram sera żółtego Pęczek szczypiorku Dodatkowe składniki: Jajka do panierki Mąka do panierki Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Przygotowanie: Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki. W garnuszku gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy na oliwie. Składniki nadzienia łączymy ze...