Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach.
Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane.
Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań.
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych
- Od 2 do 4 łyżek chrzanu
- Sól i pieprz
- 2 łyżki octu
- Pół łyżki cukru
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach.
- Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry.
- Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach.
- W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier.
- Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej.
- Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie.
Źródło: gotujmy.pl