Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach.

Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane.

Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań.

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • Od 2 do 4 łyżek chrzanu
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki octu
  • Pół łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach.
  • Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry.
  • Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach.
  • W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier.
  • Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej.
  • Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: