Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne!

Przepis na domową szynkę

Składniki:

  • Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • Nić do związania mięsa
  • 2 l wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • Zioła: majeranek, bazylia, oregano

Przygotowanie:

  1. Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz.
  2. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra).
  3. W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie.
  4. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia.
  5. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie.
  6. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut.
  7. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne.
  8. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem.
  9. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin.
  10. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek.
  11. Szynkę osuszcie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie pozostałymi przyprawami i ziołami: słodką i ostrą papryką, majerankiem, bazylią oraz oregano.

Gotowe!

Tak przygotowaną szynkę przechowujcie w lodówce, najlepiej w całości. Krójcie dopiero przed samym podaniem. Mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, ale również jako przekąska na „imprezowy stół”.