Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Adobe Stock
Przepisy

Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana

Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domową szynkę

Składniki:

  • Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • Nić do związania mięsa
  • 2 l wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • Zioła: majeranek, bazylia, oregano
Zobacz także
Metoda na masarza. 55-latek brał pieniądze za wędliny, boczki i szynki i znikał jak kamfora

Metoda na masarza. 55-latek brał pieniądze za wędliny, boczki i szynki i znikał jak kamfora

Jak odświeżyć wędlinę? Najprostszy sposób

Jak odświeżyć wędlinę? Najprostsze sposoby

Przygotowanie:

  1. Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz.
  2. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra).
  3. W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie.
  4. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia.
  5. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie.
  6. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut.
  7. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne.
  8. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem.
  9. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin.
  10. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek.
  11. Szynkę osuszcie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie pozostałymi przyprawami i ziołami: słodką i ostrą papryką, majerankiem, bazylią oraz oregano.

Gotowe!

Tak przygotowaną szynkę przechowujcie w lodówce, najlepiej w całości. Krójcie dopiero przed samym podaniem. Mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, ale również jako przekąska na „imprezowy stół”.

szynka wędzona przepis
Adobe Stock
Przepisy
Chcecie samodzielnie uwędzić szynkę? 1 błąd może was naprawdę sporo kosztować
Najlepsza żywność to ta, o której wiecie wszystko. Jak powstawała, jaki ma skład, w jakich warunkach była tworzona. Wygląda na to, że idealna jest ta, którą sami zrobicie. Oto jak zrobić własną szynkę.

Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem jest sól peklowa. Przyrządzenie domowej szynki wędzonej nie jest jednak ani szybkie, ani szczególnie łatwe. Z prostego przepisu można zrobić także trudne dania. Podajemy recepturę, przez która przejdą nawet nowicjusze. Zwracajcie jednak uwagę na proporcje i temperaturę. Żeby szynka wyszła soczysta, różowa w środku, a także delikatna w smaku i bardzo aromatyczna, ściśle trzymajcie się przepisu. Jeden mały błąd może sprawić, że wędlina nie będzie smakowała idealnie. Dlatego tym razem postarajcie się nie eksperymentować. Przepis na szynkę wędzoną Składniki 1 kilogram szynki wieprzowej bez kości 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody 60 gramów soli peklowej Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka Przygotowanie Do garnka wlewamy przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklową. Całość najpierw mieszamy, a potem gotujemy tak długo, aż sól całkowicie się rozpuści. Do powstałej solanki dodajemy przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Szynkę dokładnie myjemy, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzykujemy w nią część przygotowanej wcześniej solanki robiąc około 20 nakłuć. Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z pozostałą solanką. Mięso powinno być w całości przykryte płynem. Odstawiamy w chłodne miejsce, w którym temperatura nie przekracza 10 st. Celsjusza. Pozwalamy mięsu leżakować przez około tydzień. Peklujące się mięso, przynajmniej raz dziennie powinniśmy...

 10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna
Gotujmy.pl
Newsy
10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna
Marzy się wam szybka, łatwa i smaczna szynka domowej roboty w 10 minut? To możliwe! Wystarczy, że zastosujecie się do naszych rad.

Podstawą szybkiego sukcesu jest sposób jej przyrządzenia. Chodzi oczywiście o gotowanie szynki w zalewie. Co ważne, tak przygotowana szynka będzie znacznie zdrowsza od szynek nie tylko wędzonych, ale także pieczonych. By nadać waszej szynce odpowiedni smak i aromat, nie zapomnijcie o obowiązkowym, bogatym zestawie przypraw. To dzięki nim zalewa stanie się wyrazista i konkretna, przez co mocząca się całą dobę w płynie szynka nabierze fantastycznego smaku. Przepis na szynkę gotowaną 10 minut Składniki: 1,5-kilogramowy kawałek szynki wieprzowej 5 łyżek soli 1 łyżka cukru Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz ziarnisty czarny 6 ząbków czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Kolendra w kulkach Jałowiec Gałązki rozmarynu Kilka łyżek majonezu Przygotowanie: Do sporych rozmiarów garnka wlejcie 2,5 litra wody. Wrzućcie do garnka wszystkie przyprawy, a także majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotujcie zalewę, a następnie odstawcie do schłodzenia. Do zimnej już zalewy włóżcie szynkę, tak by była w całości pokryta wodą. Gotujcie szynkę przez ok. 10 minut na średnim ogniu od momentu aż zalewa zacznie wrzeć. Jeżeli wasz kawałek mięsa jest mniejszy, proporcjonalnie skróćcie czas gotowania. Po 10 minutach gotowanie zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie pokrywką i odstawcie na całą noc z mięsem cały czas będącym w zalewie. Następnego dnia ponownie wstawcie garnek z szynką na ogień i gotujcie na średnim gazie znowu przez 10 minut. Odstawcie do wystygnięcia. Wyciągnijcie szynkę z garnka. Kiedy obeschnie, będzie gotowa do krojenia na plasterki. Podawajcie z pieczywem. Smacznego! Czytaj także: Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w...

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Sposób na soczystą szynkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Soczysta pieczona szynka na wielkanocny stół. Zastosujcie ten trik a będzie rozpływać się w ustach
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, domowej szynki. Jeśli chcecie, by wyszła soczysta i aromatyczna do jej przygotowania koniecznie użyjcie tej jednej rzeczy.

Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie. Trik na soczystą szynkę domową Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę.  Przepis na domową szynkę pieczoną Będziecie potrzebować: 1 kilograma szynki wieprzowej 400 ml bulionu 3 łyżek musztardy 4 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa.  Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do...