Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne!
Przepis na domową szynkę
Składniki:
- Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
- Nić do związania mięsa
- 2 l wody
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- Zioła: majeranek, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz.
- Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra).
- W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie.
- Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia.
- Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie.
- Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne.
- Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem.
- Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin.
- Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek.
- Szynkę osuszcie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie pozostałymi przyprawami i ziołami: słodką i ostrą papryką, majerankiem, bazylią oraz oregano.
Gotowe!
Tak przygotowaną szynkę przechowujcie w lodówce, najlepiej w całości. Krójcie dopiero przed samym podaniem. Mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, ale również jako przekąska na „imprezowy stół”.