Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy

Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana

Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domową szynkę

Składniki:

  • Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • Nić do związania mięsa
  • 2 l wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • Zioła: majeranek, bazylia, oregano

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz.
  2. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra).
  3. W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie.
  4. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia.
  5. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie.
  6. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut.
  7. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne.
  8. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem.
  9. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin.
  10. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek.
  11. Szynkę osuszcie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie pozostałymi przyprawami i ziołami: słodką i ostrą papryką, majerankiem, bazylią oraz oregano.

Gotowe!

Tak przygotowaną szynkę przechowujcie w lodówce, najlepiej w całości. Krójcie dopiero przed samym podaniem. Mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, ale również jako przekąska na „imprezowy stół”.

Komentarze
szynka wędzona przepis
Adobe Stock
Przepisy Chcesz samodzielnie uwędzić́ szynkę? Jeden błąd może cię naprawdę sporo kosztować́. Tak przygotujesz szynkę idealną
Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej bowiem żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem okazuje się sól peklowa.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Przyrządzenie domowej szynki wędzonej to nie lada wyzwanie. Należy bowiem szczególnie uważać na proporcje i temperaturę. Jeden mały błąd może sprawić, że mięso będzie do wyrzucenia. Dlatego tym razem postaraj się nie eksperymentować. Przepis na szynkę wędzoną Będziesz potrzebować  1 kilogram szynki wieprzowej bez kości 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody 60 gramów soli peklowej Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka Przygotowanie W garnku umieść przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklowaną. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj tak długo aż sól się całkowicie rozpuści. Do powstałej solanki dodaj przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut.  Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia. Szynkę dokładnie umyj, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzyknij w nią przygotowaną wcześniej solankę (nie całą, zrób ok. 20 nakłuć). Tak przygotowane mięso włóż do garnka z pozostałą solanką (mięso powinno w całości zostać pokryte solanką). Całość odstaw w chłodne miejsce (temperatura nie powinna przekraczać 10 st. C) na okres ok. 7 dni. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z solanki i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do siatki wędzarniczej (końce siatki koniecznie dobrze zwiąż). Tak przygotowane mięso należy wędzić w dymie z drewna drzew liściastych (najlepiej sprawdzą się drzewa owocowe), przez ok. 5 godzin w temperaturze nie wyższej niż 70 st. C. Tak uwędzoną szynkę należy jeszcze sparzyć. Wystarczy więc, że włożysz ją do wrzątku na pół godziny.  Gotowe! Jeśli mięso okaże się zbyt słone możesz...

Przeczytaj
Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Przeczytaj
zupa z karpia przepis
Adobe Stock
Newsy Ten błąd z karpiem popełnia większość z nas. Wy też tak robicie?
Bez karpia nie mogłaby istnieć żadna polska Wigilia. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście, ile jedzenia marnuje się podczas jego sprawiania? Wyrzucając do kosza odcięte łby i ogony, popełniacie duży błąd! Bowiem na ich bazie można ugotować naprawdę wyborną potrawę!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Karp to niesamowicie smaczna i wdzięczna pod względem kulinarnym ryba. Możecie ją przecież serwować nie tylko z rodzynkami lub w galarecie. Pieczona, smażona, faszerowana czy panierowana – w każdej wersji będzie smakować równie dobrze!  Sprawiając rybę, wiele pań domu wyrzuca odcięte części do kosza, bo przecież na co mogą przydać się głowy i ogony? Niewielu jednak wie, że to prawdziwy kulinarny skarb, na bazie którego można przyrządzić naprawdę wyśmienitą zupę!  Jeśli kochacie rybne przekąski, ta z pewnością również wam posmakuje. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników i kilku przypraw. Przepis na zupę rybną Będziecie potrzebować Części pozostałych z 2 sprawionych karpi (łbów, ogonów i kręgosłupów) Włoszczyznę: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebulę, kawałek pora i selera Przypraw i ziół: sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, gałka muszkatołowa Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie części ryby – łby, ogony, kręgosłupy. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera i cebulę obierzcie, a następnie dodajcie do powstającego wywaru. Całość gotujcie na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zamieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejną godzinę. Kiedy warzywa staną się miękkie wyjmijcie je przy pomocy łyżki cedzakowej lub zdejmijcie garnek z ognia i odcedźcie bulion. Zupę doprawcie gałką muszkatołową, zamieszajcie i ponownie zagotujcie. Gotowe! Tak przygotowaną zupę najlepiej serwować w towarzystwie świeżej natki pietruszki i domowych grzanek.

Przeczytaj
kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj