Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy

Nie kupisz takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana

Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej twoje kanapki będą zdrowe i smaczne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domową szynkę

Będziesz potrzebować

  • Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • Nić do związania mięsa
  • 2 l wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • Zioła: majeranek, bazylia, oregano

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obwiąż je sznurkiem wzdłuż i wszerz.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj (może być w pióra).
  3. W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieść wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszaj.
  4. Garnek postaw na dużym palniku i zagotuj jego zawartość, następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóż do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotuj.
  6. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejsz moc palnika i gotuj szynkę przez kolejne 13 minut.
  7. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika. Całość przykryj pokrywką i pozostaw na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne.
  8. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotuj mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem.
  9. Po upływie tego czasu ponownie odstaw całość na 12 godzin.
  10. Po 12 godzinach wyjmij mięso z marynaty i zdejmij z niego sznurek.
  11. Szynkę osusz z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyj pozostałymi przyprawami i ziołami: słodką i ostrą papryką, majerankiem, bazylią oraz oregano.

Gotowe!

Tak przygotowaną szynkę przechowuj w lodówce, najlepiej w całości. Krój dopiero przed samym podaniem. Mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, ale również jako przekąska na „imprezowy stół”.

Komentarze
Szarlotka Katarzyny Dowbor
Brent Hofacker/Adobe Stock, ons.pl
Gwiazdy Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor
W jesienno-zimowe wieczory nic nie poprawia nastroju bardziej od gorących jabłek zamkniętych w cieście. Katarzyna Dowbor postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na pyszną i banalnie prostą szarlotkę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników!
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki. W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”. Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne! Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor Będziesz potrzebować 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu) 2 opakowania ciasta francuskiego 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz...

Przeczytaj