
Nie kupisz takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej twoje kanapki będą zdrowe i smaczne!
Przepis na domową szynkę
Będziesz potrzebować
- Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
- Nić do związania mięsa
- 2 l wody
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- Zioła: majeranek, bazylia, oregano
Przygotowanie
- Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obwiąż je sznurkiem wzdłuż i wszerz.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj (może być w pióra).
- W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieść wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszaj.
- Garnek postaw na dużym palniku i zagotuj jego zawartość, następnie odstaw do wystudzenia.
- Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóż do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotuj.
- Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejsz moc palnika i gotuj szynkę przez kolejne 13 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika. Całość przykryj pokrywką i pozostaw na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne.
- Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotuj mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem.
- Po upływie tego czasu ponownie odstaw całość na 12 godzin.
- Po 12 godzinach wyjmij mięso z marynaty i zdejmij z niego sznurek.
- Szynkę osusz z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyj pozostałymi przyprawami i ziołami: słodką i ostrą papryką, majerankiem, bazylią oraz oregano.
Gotowe!
Tak przygotowaną szynkę przechowuj w lodówce, najlepiej w całości. Krój dopiero przed samym podaniem. Mięso idealnie sprawdzi się do kanapek, ale również jako przekąska na „imprezowy stół”.