
Naszedł was wielki głód? Pora na placek drwala. Pokochacie jego chrupkość i rozpływający się w ustach farsz
Znacie i lubicie placki po węgiersku? Na pewno zakochacie się w propozycji placka drwala. To sycące danie jest idealne na duży głód po całym dniu w pracy lub po długim męczącym spacerze. Ta propozycja zadowoli nie tylko mężczyzn. Koniecznie przygotujcie go następnym razem!
Składniki na placek drwala
- 1,5 - 2 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- czerwona cebula
- mąka pszenna
- 2 jajka
- 1 kg wieprzowiny
- olej
- śmietana
Przyprawy do placka drwala – klucz do sukcesu dania
- sól
- pieprz
- przyprawa typu puszta
- papryka mielona ostra
- papryka mielona słodka
- owoce jałowca
- kolendra ziarna
- liść laurowy
Przygotowanie placka drwala
- Zetrzyjcie ziemniaki i marchewkę lub skorzystajcie ze specjalnego urządzenia, które zrobi to za was.
- Pokrójcie cebulę w drobną kostkę.
- Do tartych ziemniaków dodajcie marchewkę, cebulę, jajka. Dodajcie też mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji placka. Masę na placki ziemniaczane doprawcie solą i pieprzem według uznania.
- Mięso pokrójcie w kawałki gulaszowe. Przyprawcie je papryką mieloną słodką i ostrą (proporcje dobierzcie według upodobań do intensywności smaku ostrego). Do mięsa dodajcie też owoce jałowca, przyprawę pusztę, ziarna kolendry, sól i pieprz.
- Smażcie mięso na patelni do uzyskania przyrumienionych, ale soczystych kawałków.
- Na patelnię dodajcie wody i duście pod przykryciem. Możecie wykorzystać też szybkowar, który zachowa miękkość mięsa.
- Wymieszajcie mąkę ze śmietaną. Zagęśćcie sos śmietaną z mąką, jeśli będzie zbyt gęsty, dodajcie więcej śmietany. Wyregulujcie konsystencję według własnych upodobań.
- Placki smażcie na patelni o średnicy ok. 28 cm.
- Po usmażeniu wyłóżcie placki na talerze, posmarujcie powierzchnię gulaszem, złóżcie na pół i polejcie sosem z wierzchu.
- Placek podawajcie ze śmietaną i zieleniną (np. natką pietruszki lub bazylią).
- Placek podawajcie od razu, aby nie zmiękł i zachował swoją chrupkość. Smacznego!