To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Gotujmy.pl
Przepisy

To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach

Ziemniaki, wieprzowina i gęsty, zawiesisty, paprykowy gulasz. Mówi wam to coś? To składniki pewnego dania, które swój początek miało w czasach Polski Ludowej.

Gospodarka niedoboru czasów PRL-u doprowadziła do trudnej sytuacji w polskiej gastronomii. Przedwojenne sznycle, pieczyste i tłuste, szlachetne pasztety zniknęły z jadłospisu Polaków. Wszystko przez chroniczne problemy z niedoborami mięsa. 

Problemy restauratorów potęgował fakt, że prawo wymagało od nich zapisywania w menu gramatury danego dania. Bary mleczne i jadłodajnie stawały więc na głowie, by podawać swoim klientom wartościowe posiłki ze śladowymi ilościami mięsa. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzi placek po węgiersku?

Sposobem na obejście tego gramaturowego przepisu był właśnie placek po węgiersku, który zawsze widniał w jadłospisach pośród najdroższych dań mięsnych. Ciężki, potężny, duży na cały talerz placek ziemniaczany, odrobina mięsnego gulaszu i okrasa w postaci śmietany razem ważyły grubo ponad pół kilo na porcję. W ten sposób PRL-owscy restauratorzy zakłamując nieco rzeczywistość, pozytywnie zapisali się do historii kulinariów.

Wbrew powszechnemu przekonaniu opowieść o jego węgierskim pochodzeniu jest mitem. Placek, zwany również plackiem po zbójnicku, powstał właśnie w PRL-u! Rodowici Węgrzy nie mieli nawet prawa o nim słyszeć. 

Przepis na placek po węgiersku

Składniki na placki:

  • 1,5 - 2 kg ziemniaków
  • cebula
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki na gulasz:

  • ok. 70 dag łopatki wieprzowej
  • olej lub smalec
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • dwie cebule
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz
  • sól
  • kmin rzymski (opcjonalnie)
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • śmietana 12% (do okrasy)
Zobacz także
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Przygotowanie:

  1. Zetrzyjcie ziemniaki lub skorzystajcie ze specjalnego urządzenia, które zrobi to za was.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. 
  3. Do tartych ziemniaków dodajcie cebulę i jajka. Dodajcie też mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji placka. Masę na placki ziemniaczane doprawcie solą i pieprzem według uznania. Smażcie duże placki na oleju.
  4. Mięso pokrójcie w kawałki gulaszowe.
  5. Smażcie mięso na patelni do uzyskania przyrumienionych, ale soczystych kawałków. 
  6. Na czystej patelni podsmażcie cebulę i czosnek, następnie obsmażcie pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. 
  7. Przełóżcie wszystko razem do garnka lub głębokiej patelni i duście do miękkości na wolnym ogniu. Doprawcie do smaku przyprawami pod koniec gotowania.
  8. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą.
  9. Po usmażeniu wyłóżcie placki na talerze, posmarujcie powierzchnię gulaszem, złóżcie na pół i polejcie sosem z wierzchu.
  10. Placek podawajcie ze śmietaną i zieleniną (np. natką pietruszki lub bazylią).
  11. Placek podawajcie od razu, aby nie zmiękł i zachował swoją chrupkość. Smacznego!
Macie chrapkę na placek po zbójnicku jak z knajpy? Koniecznie podajcie go z sosem na tym mięsie
Wikipedia Commons
Newsy
Macie chrapkę na placek po zbójnicku jak z knajpy? Koniecznie podajcie go z sosem na tym mięsie
Jesteście gotowi na sycący placek po zbójnicku? Czy ktoś zgłosi się po dokładkę? Uwaga, trudno będzie się oprzeć temu sosowi na bazie tego 1 gatunku mięsa.

Co tu ukrywać... W zimniejszych miesiącach jemy zdecydowanie więcej i o wiele bardziej tłusto. Eksperci twierdzą, że ma to swoje źródło w naszych instynktach. Placek po zbójnicku, zwany także przez wiele osób plackiem po węgiersku to niestety bardzo pracochłonne danie. Jak robi się placek po zbójnicku? Najbardziej dokuczliwą częścią ich przygotowania jest oczywiście ścieranie ziemniaków na tarce. Odpada użycie robota kuchennego czy też maszynki. Dlaczego? Tak starte ziemniaki będą miały zbyt rozrzedzoną strukturę. Lepiej zetrzeć je na małych i cienkich oczkach tarki – w proporcjach pół na pół. Do tego oczywiście dochodzi przygotowanie tradycyjnego mięsnego sosu, który pokryje wysmażony placek ziemniaczany. Na jakim mięsie najlepiej go przygotować? Świetnie sprawdzi się niedroga, ale idealna do długiego gotowania łopatka wieprzowa w kawałkach. Zadbajcie jedynie o to, by mięso było dobrej jakości - w przeciwnym wypadku nie zmięknie nawet po parogodzinnym duszeniu. Całość wieńczy się rzecz jasna kleksem ze śmietany i odrobiną natki pietruszki. Placek po zbójnicku zrobi piorunujące wrażenie nawet na najbardziej wybrednych domownikach! Dlatego też raz na jakiś czas, najlepiej właśnie w okresie zimowym, pokusić się o przygotowanie takiej uczty dla całej rodziny. Placek po zbójnicku - przepis Składniki na placki ziemniaczane: 50 dag ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Olej Składniki na mięsny sos: 30 dag łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 średni ogórek kiszony 10 dag pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Kilka łyżek śmietany 12% Sól Pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Olej Przygotowanie: Przygotujcie tradycyjne ciasto na...

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...

kiszka ziemniaczana
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Znacie podlaską kiszkę ziemniaczaną? Ten przepis sprawi, że się w niej zakochacie
Tradycyjne podlaskie smaki to przede wszystkim potrawy bazujące na ziemniakach. Przykład? Choćby kiszka ziemniaczana. Wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju - sprawdźcie nasz przepis.

Podlasie słynie w całej Polsce między innymi ze swoich znakomitych charakterystycznych dań, których głównym składnikiem są ziemniaki. Będąc w tych okolicach, grzechem byłoby nie spróbować kiszki ziemniaczanej. Podbija kubki smakowe swoim wyjątkowym aromatem.  Dzisiaj prezentujemy wam nasz sprawdzony, pochodzący od czytelnika naszego portalu przepis na to wspaniałe danie, bez którego nie obędzie się menu żadnej szanującej się knajpy w Białymstoku i okolicach. Kiszka ziemniaczana z Podlasia - przepis Składniki: 30 dag wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 garść majeranku 4 jajka sól  pieprz 5 metrów jelita wieprzowego olej  Sos pomidorowy: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki mąka do zagęszczenia sosu kucharek maggi ostra papryka w proszku olej Wykonanie: Jelita wieprzowe moczcie w wodzie przez 8 godzin. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę, a następnie przesmażcie na patelni do zarumienienia. Ziemniaki obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce jak do placków ziemniaczanych. Odciśnijcie nadmiar wody. Obraną cebulę również zetrzyjcie na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ziemniaków razem z przesmażonym boczkiem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Jelita odciśnijcie z wody, a następnie potnijcie na półmetrowe kawałki. Na lejek z grubszą końcówką załóżcie część jelita, przesuwając je do nasady lejka. Końcówkę jelita zawiążcie nitką. Następnie delikatnie wciskajcie farsz ziemniaczany za pomocą końcówki drewnianej łyżki. Zakończenie jelita ponownie zwiążcie nitką. Postąpcie tak z...

Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni
Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych. O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego? Jak marynować kotlety schabowe? Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku. Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler. Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku. Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Dzięki temu udadzą się wam chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis na schabowe Składniki: Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów 2 jajka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Cebula Pół szklanki mleka Pieprz i sól Olej do smażenia lub smalec Przygotowanie: Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w piórka. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!...