Gospodarka niedoboru czasów PRL-u doprowadziła do trudnej sytuacji w polskiej gastronomii. Przedwojenne sznycle, pieczyste i tłuste, szlachetne pasztety zniknęły z jadłospisu Polaków. Wszystko przez chroniczne problemy z niedoborami mięsa. 

Problemy restauratorów potęgował fakt, że prawo wymagało od nich zapisywania w menu gramatury danego dania. Bary mleczne i jadłodajnie stawały więc na głowie, by podawać swoim klientom wartościowe posiłki ze śladowymi ilościami mięsa. 

Skąd pochodzi placek po węgiersku?

Sposobem na obejście tego gramaturowego przepisu był właśnie placek po węgiersku, który zawsze widniał w jadłospisach pośród najdroższych dań mięsnych. Ciężki, potężny, duży na cały talerz placek ziemniaczany, odrobina mięsnego gulaszu i okrasa w postaci śmietany razem ważyły grubo ponad pół kilo na porcję. W ten sposób PRL-owscy restauratorzy zakłamując nieco rzeczywistość, pozytywnie zapisali się do historii kulinariów.

Wbrew powszechnemu przekonaniu opowieść o jego węgierskim pochodzeniu jest mitem. Placek, zwany również plackiem po zbójnicku, powstał właśnie w PRL-u! Rodowici Węgrzy nie mieli nawet prawa o nim słyszeć. 

Zobacz także:

Przepis na placek po węgiersku

Składniki na placki:

  • 1,5 - 2 kg ziemniaków
  • cebula
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki na gulasz:

  • ok. 70 dag łopatki wieprzowej
  • olej lub smalec
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • dwie cebule
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz
  • sól
  • kmin rzymski (opcjonalnie)
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • śmietana 12% (do okrasy)

Przygotowanie:

  1. Zetrzyjcie ziemniaki lub skorzystajcie ze specjalnego urządzenia, które zrobi to za was.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. 
  3. Do tartych ziemniaków dodajcie cebulę i jajka. Dodajcie też mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji placka. Masę na placki ziemniaczane doprawcie solą i pieprzem według uznania. Smażcie duże placki na oleju.
  4. Mięso pokrójcie w kawałki gulaszowe.
  5. Smażcie mięso na patelni do uzyskania przyrumienionych, ale soczystych kawałków. 
  6. Na czystej patelni podsmażcie cebulę i czosnek, następnie obsmażcie pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. 
  7. Przełóżcie wszystko razem do garnka lub głębokiej patelni i duście do miękkości na wolnym ogniu. Doprawcie do smaku przyprawami pod koniec gotowania.
  8. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z wodą.
  9. Po usmażeniu wyłóżcie placki na talerze, posmarujcie powierzchnię gulaszem, złóżcie na pół i polejcie sosem z wierzchu.
  10. Placek podawajcie ze śmietaną i zieleniną (np. natką pietruszki lub bazylią).
  11. Placek podawajcie od razu, aby nie zmiękł i zachował swoją chrupkość. Smacznego!