Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy

Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona

Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować!

Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyszna przekąska

Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej.

Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację. 

Sprawdzony przepis

Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste!

Składniki na domowe zapiekanki:

  • dobrze wypieczona bagietka,
  • pieczarki ok. 300 g,
  • masło klarowane 3 łyżki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • żółty ser ok. 150 g,
  • wędlina (opcjonalnie)
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pieprz,
  • sól.
     

Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz obraną, pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Po 10 minutach na wolnym ogniu dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania soku wytworzonego z pieczarek. Powinno nam to zając nie dłużej niż kilka minut.

Dorzucamy bułkę tartą oraz przyprawy takie jak tymianek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy po długości, na każdą połówkę nakładając farsz pieczarkowy. Opcjonalnie dorzucamy kilka plastrów ulubionej wędliny. Bagietkę z pieczarkowym farszem obsypujemy na koniec startym, żółtym serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy do rozpuszczenia sera w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu dekorujemy gałązkami natki pietruszki lub szczypiorku. Okraszamy ulubionym ketchupem i pałaszujemy do ostatniego okruszka!


  

Komentarze
kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce
Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami! Świąteczne ciasta Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego! Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu: Sernika Makowca Szarlotki Jak przygotować doskonałe kruche ciasto? Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki: Mąka pszenna Jajka Cukier Masło Idealne kruche ciasto – wskazówki Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie! Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15...

Przeczytaj