Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować!

Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce.

Pyszna przekąska

Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej.

Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację. 

Zobacz także:

Sprawdzony przepis

Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste!

Składniki na domowe zapiekanki:

  • dobrze wypieczona bagietka,
  • pieczarki ok. 300 g,
  • masło klarowane 3 łyżki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • żółty ser ok. 150 g,
  • wędlina (opcjonalnie)
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pieprz,
  • sól.
     

Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz obraną, pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Po 10 minutach na wolnym ogniu dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania soku wytworzonego z pieczarek. Powinno nam to zając nie dłużej niż kilka minut.

Dorzucamy bułkę tartą oraz przyprawy takie jak tymianek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy po długości, na każdą połówkę nakładając farsz pieczarkowy. Opcjonalnie dorzucamy kilka plastrów ulubionej wędliny. Bagietkę z pieczarkowym farszem obsypujemy na koniec startym, żółtym serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy do rozpuszczenia sera w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu dekorujemy gałązkami natki pietruszki lub szczypiorku. Okraszamy ulubionym ketchupem i pałaszujemy do ostatniego okruszka!