Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne!
Co jest tajemnicą dobrych mięsnych weków?
Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – o tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne.
Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu.
Mięso w słoikach – przepis
Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym:
Zobacz także:
- 700 g karkówki
- 500 g boczku
- 700 g mięsa z łopatki
- 600 g podgardla
Oraz:
- 7-8 kulek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- Główkę czosnku
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki.
- Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek).
- Gotowe słoiki zakręćcie i wstawcie do garnka z zimną wodą. Powinna sięgać do ok. ¾ wysokości słoików.
- Słoiki gotujcie przez 1,5 godziny. To samo powtórzcie następnego dnia. I gotowe!
Źródło: pieprzyczfantazja.pl