mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy jeden genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach

Jeśli masz ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Tajemnica dobrego mięsa?

Chcesz, żeby twoje własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musisz pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujesz z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcesz, żeby twoje mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałuj tłuszczu!

Mięso w słoikach – przepis

Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kilogramy mięsa wieprzowego, w tym:

  • 700 g karkówki
  • 500 g boczku
  • 700 g mięsa z łopatki
  • 600 g podgardla

Oraz:

  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Główkę czosnku
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Zasyp je dwiema łyżkami soli, dodaj łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia przełóż mięso do słoików. Układaj je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlej trochę wody (4-5 łyżek).
  3. Gotowe słoiki zakręć i wstaw do garnka z zimną wodą. Powinna sięgać do ok. ¾ wysokości słoików.
  4. Słoiki gotuj przez 1,5 godziny. To samo powtórz następnego dnia. I gotowe!

 

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

Komentarze