Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Adobe Stock
Przepisy

Oto genialny sposób, by mięsne weki wyszły idealnie. Mięso w słoikach będzie rozpływać się w ustach

Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest tajemnicą dobrych mięsnych weków?

Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – o tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne.

Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu.

Zobacz także
Konserwa

Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób

Domowa konserwa

Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Wymieszajcie te 2 rodzaje mięsa i doprawcie według wskazówek

Mięso w słoikach – przepis

Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym:

  • 700 g karkówki
  • 500 g boczku
  • 700 g mięsa z łopatki
  • 600 g podgardla

Oraz:

  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Główkę czosnku
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek).
  3. Gotowe słoiki zakręćcie i wstawcie do garnka z zimną wodą. Powinna sięgać do ok. ¾ wysokości słoików.
  4. Słoiki gotujcie przez 1,5 godziny. To samo powtórzcie następnego dnia. I gotowe!

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste
Soczysty i kruchy schabowy, to podstawa obiadu w wielu polskich domach. Wystarczy zamoczyć je w miksturze z 2 składników i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim mięso musi być cienko rozbite, a także właściwie doprawione – solą i pieprzem. Należy również pamiętać, by smażyć je w wysokiej temperaturze. Na tym jednak nie koniec. Z kotletem schabowym jest trochę tak, jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to łatwiej, a innym niestety znacznie trudniej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jeżeli chcecie mieć kruche i soczyste schabowe, to najlepiej moczyć mięso przez całą noc w specjalnej miksturze, którą przygotowuje się z dwóch składników - mleka i czosnku. Zerknijcie koniecznie do naszej receptury. Przepis na soczyste i kruche schabowe Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.  W dowolnym naczyniu umieśćcie mięso wraz z czosnkiem warstwami (pomiędzy każdym kotletem powinno się znaleźć chociaż kilka plasterków czosnku). Całość zalejcie mlekiem, doprawcie solą i pieprzem, a następnie umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim...

Przepis na wielkanocny gotowany schab
Adobe Stock
Newsy
10-minutowy schab. Doskonały pomysł na pyszną wędlinę bez chemii
Jeśli wciąż zastanawiacie się, co zdrowego zaserwować swojej rodzinie podczas śniadania, podpowiadamy. Ten przepyszny schab gotowany w domowej zalewie sprawdzi się idealnie.

Choć w dzisiejszych czasach wędlinę można kupić w dosłownie każdym markecie, jej jakość zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Nafaszerowana chemią, sztucznymi barwnikami i ulepszaczami wędlina ze sklepu bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zaserwowane przekąski nie otrują waszych bliskich, najlepiej przygotujcie je samodzielnie, od podstaw. Przepis na domowy gotowany schab Przyrządzenie tego schabu zajmie wam zaledwie 10 minut. Musicie jednak pamiętać, by zabrać się za to co najmniej jeden dzień przed konsumpcją. Ugotowane mięso musi poleżakować w zalewie co najmniej przez 12 godzin. W ten sposób stanie się niezwykle aromatyczne, soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu przepyszne. Będziecie potrzebować: 1 kilograma schabu w kawałku 2 litrów zimnej wody 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku 2 łyżek domowego majonezu (może być też sklepowy) 2 łyżek musztardy francuskiej Przypraw: 4 łyżek soli, 1 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczki ziołowego pieprzu, 3 ziaren jałowca, 2 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżek suszonego majeranku Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i oczyśćcie z wszelkich błon oraz przerostów tłuszczu. W dużym garnku umieśćcie wodę, majonez, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, jałowiec, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej. W tak przygotowanej zalewie umieśćcie mięso. Garnek postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Od momentu, w którym potrawa zacznie wrzeć, trzymajcie ją na ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystudzenia na całą noc. Następnego dnia powtórzcie cały...

mięso mielone
Newsy
Suche mielone to zmora wielu osób. Oto jak ten problem rozwiązują doświadczone gospodynie
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Mało tłuste mięso Oto najczęstsza przyczyna suchych mielonych. Potrawy z wołowiny często są mało soczyste. To również tyczy się mielonych z kurczaka lub indyka. To po prostu zbyt chudy rodzaj mięsa. Za to samo mięso wieprzowe będzie zbyt tłuste. Jak rozwiązać ten problem? Najlepsze mieloniaki wychodzą, gdy połączycie mielone mięso wieprzowe z wołowym oraz odrobiną cielęciny, jeśli ją lubicie. W mięsnym możecie poprosić o zmielenie nieco tłustszego kawałka np. schabu karkowego lub łopatki. Jeśli kupiliście już mięso, to możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Bułka do mielonych Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym tłuszczu – oleju z odrobiną masła. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo to prosta droga do...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...