mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach

Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tajemnica dobrego mięsa?

Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu.

Zobacz także
Konserwa

Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób

Domowa konserwa

Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Ten przepis jest genialny. Raj dla podniebienia

Mięso w słoikach – przepis

Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym:

  • 700 g karkówki
  • 500 g boczku
  • 700 g mięsa z łopatki
  • 600 g podgardla

Oraz:

  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Główkę czosnku
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek).
  3. Gotowe słoiki zakręćcie i wstawcie do garnka z zimną wodą. Powinna sięgać do ok. ¾ wysokości słoików.
  4. Słoiki gotujcie przez 1,5 godziny. To samo powtórzcie następnego dnia. I gotowe!

 

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy
Kiełbasianka jak dawniej. Bez dodatku konserwantów. Można ją długo przechowywać w lodówce
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne ci będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu połóż...

Domowa konserwa
gosia239/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Ten przepis jest genialny. Raj dla podniebienia
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe mięsne przetwory. Lubicie robić sobie smaczne zapasy? Domowa konserwa w słoiku będzie w sam raz.

Niektórzy z nas nie do końca ufają mięsnym przetworom ze sklepu. Jeszcze inni nie przepadają za smakiem niektórych konserw w puszkach. Dla takich właśnie osób kierujemy naszą dzisiejszą propozycję, czyli konserwę domową w słoiku. Tego rodzaju pożywienie stało się hitem już jakiś czas temu. Początkowo było chętnie przygotowywane na „czarną godzinę” przez osoby zapobiegliwe. Obecnie dotarły także na stoły „zwykłych śmiertelników”, którzy po prostu cenią sobie ich walory. Zalety domowych konserw w słoiku są ogólnie znane – długi termin do spożycia, wspaniały, pełen aromatu smak i zapach, pewność i gwarancja naturalnego składu mięsa, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i sztucznych przypraw. Nasze słoiczkowe zapasy przydadzą się także wtedy, gdy po prostu nie będziemy mieli pomysłu na pożywny i smaczny posiłek. Doskonale wypadną w połączeniu ze świeżym pieczywem z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy, chrzanu lub ogórków kiszonych. Przepis na przygotowanie domowej konserwy w słoiku ze sporych kawałków mięsa. Składniki: 1 kg podgardla wieprzowego lub innego dość tłustego mięsa. 1 kg karczku lub łopatki wieprzowej Sól do peklowania – 1 łyżka 3-4 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Mała łyżeczka majeranku Kilka ząbków czosnku Łyżeczka pieprzu 100 ml wody Przygotowanie: Mięso myjemy, odcinamy skórę z podgardla albo z boczku, jeżeli go używamy. Kroimy mięso w sporą kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Zalewamy mięso zimną wodą i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu. Wyparzamy ok. 7 słoiczków o pojemności 500 ml. Nakładamy mięso do słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i...

Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy
Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...