Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Adobe Stock
Przepisy

Oto genialny sposób, by mięsne weki wyszły idealnie. Mięso w słoikach będzie rozpływać się w ustach

Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest tajemnicą dobrych mięsnych weków?

Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – o tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne.

Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu.

Zobacz także
Konserwa

Jak otworzyć konserwę bez otwieracza? Nie róbcie tego nożem. Jest o wiele łatwiejszy sposób

Domowa konserwa

Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Wymieszajcie te 2 rodzaje mięsa i doprawcie według wskazówek

Mięso w słoikach – przepis

Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym:

  • 700 g karkówki
  • 500 g boczku
  • 700 g mięsa z łopatki
  • 600 g podgardla

Oraz:

  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Główkę czosnku
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek).
  3. Gotowe słoiki zakręćcie i wstawcie do garnka z zimną wodą. Powinna sięgać do ok. ¾ wysokości słoików.
  4. Słoiki gotujcie przez 1,5 godziny. To samo powtórzcie następnego dnia. I gotowe!

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na kiełbasiankę bez dodatku konserwantów. Wymieszajcie razem te 4 rodzaje mięsa
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne wam będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu...

Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Potem odgrzejcie mięso, dodajcie ziemniaki i macie obiad.
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Wystarczy odgrzać, dodać ziemniaki i obiad gotowy
Doskonały sposób na nadmiar mięsa w domu. Włóżcie do słoików, zawekujcie i korzystajcie kiedy chcecie, nawet za rok.

Po co wkładać mięso do słoików i długo przechowywać? Są takie sytuacje, gdy jest to uzasadnione. Jeśli kupicie za dużo mięsa i nie chcecie go mrozić, przygotujcie je w słoikach, gotowe do jedzenia w każdej chwili. Jeśli wyjeżdżacie i chcecie zostawić domownikom gotowe obiady, zapakujcie mięso do słoików i bądźcie spokojni, że będą mieli co jeść. Podpowiadamy jak przygotować mięso do długiego przechowywania i szybkiego przyrządzenia? Po co pasteryzować mięso? Pasteryzowanie mięsa w słoikach i jego odmiana – wekowanie, to bardzo stary sposób na wydłużenie czasu trwałości produktów spożywczych. Autorem tej metody był Ludwik Pasteur. Francuski naukowiec odkrył, że podgrzewanie i hermetyzacja naczyń służących do przechowywania żywności, umożliwiają dłuższe przechowywanie. Długo utrzymywana temperatura pozwala zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli bakterii, zachowując jednocześnie smak i wartości odżywcze. Aby żywność nie psuła się, zamyka się ją w czystych słoikach i szczelnie zakręca, a następnie poddaje działaniu temperatury pomiędzy 70 a 100 st. Celsjusza. W taki sposób możecie przechowywać surowe mięso. Jeśli dodacie do niego zioła i przyprawy, a następnie długo wekujecie w średnio wysokiej temperaturze, mięso będzie przygotowane tak, że po otwarciu słoików, możecie je od razu jeść, a soki kurczaka zamienią się w smaczną, mięsną galaretkę. Gdy musicie przygotować szybki obiad wystarczy, że ugotujecie ziemniaki, zrobicie surówkę i podgrzejecie mięso wyjęte ze słoika. Przepis na przygotowania mięsa w słoikach Składniki: 4 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka) 4 łyżeczki soli Czarny pieprz Papryka mielona 4 łyżki octu 4 cebule Pęczek pietruszki Przygotowanie:...

Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Domowa kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
Czy jest coś lepszego na kanapkę niż aromatyczna, domowa kiełbasa ze słoika? Sprawdźcie, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.

Jeżeli lubicie jeść konserwy, przygotujcie tę smaczną, domową kiełbasę ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Taka kiełbasa doskonale nadaje się na kanapki – zachwyca nie tylko wspaniałym głębokim, mięsnym smakiem, ale też aromatem ziół i czosnku. Jakie mięso najlepiej wykorzystać do zrobienia takiej kiełbasy? Ewa Wachowicz zdradza, że najlepiej sprawdzą  się tu dość tłusta łopatka i boczek. Pamiętajcie jednak o zachowaniu właściwych proporcji, aby kiełbasa była dobrze zbita i miała odpowiednio wyważony smak. Przygotujcie samodzielnie taką kiełbasę i zachwyćcie się jej niebanalnym smakiem. Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg surowego boczku 10 ząbków czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej Przygotowanie: Zacznijcie od wyparzenia słoików. Wymoczcie je we wrzątku, następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika na 15 minut (słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne). Mięso osuszcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia (użyjcie grubych oczek) i przełóżcie do miski. Czosnek bardzo drobno posiekajcie lub zgnieć w prasce. Dodajcie do mięsa. Dodajcie przyprawy i wyróbcie masę tak, jak na kotlety mielone. Do słoików nakładajcie porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką, były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka. Słoiki z mięsem dokładnie zakręćcie. Przygotujcie duży, szeroki garnek i jego dno wyłóżcie ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać). Słoiki ułóżcie jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem. Zalejcie słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości. Gotujcie słoiki na...

Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste
Soczysty i kruchy schabowy, to podstawa obiadu w wielu polskich domach. Wystarczy zamoczyć je w miksturze z 2 składników i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim mięso musi być cienko rozbite, a także właściwie doprawione – solą i pieprzem. Należy również pamiętać, by smażyć je w wysokiej temperaturze. Na tym jednak nie koniec. Z kotletem schabowym jest trochę tak, jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to łatwiej, a innym niestety znacznie trudniej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jeżeli chcecie mieć kruche i soczyste schabowe, to najlepiej moczyć mięso przez całą noc w specjalnej miksturze, którą przygotowuje się z dwóch składników - mleka i czosnku. Zerknijcie koniecznie do naszej receptury. Przepis na soczyste i kruche schabowe Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.  W dowolnym naczyniu umieśćcie mięso wraz z czosnkiem warstwami (pomiędzy każdym kotletem powinno się znaleźć chociaż kilka plasterków czosnku). Całość zalejcie mlekiem, doprawcie solą i pieprzem, a następnie umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim...