mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy jeden genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach

Jeśli masz ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Tajemnica dobrego mięsa?

Chcesz, żeby twoje własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musisz pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujesz z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcesz, żeby twoje mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałuj tłuszczu!

Mięso w słoikach – przepis

Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kilogramy mięsa wieprzowego, w tym:

  • 700 g karkówki
  • 500 g boczku
  • 700 g mięsa z łopatki
  • 600 g podgardla

Oraz:

  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • Główkę czosnku
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Zasyp je dwiema łyżkami soli, dodaj łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia przełóż mięso do słoików. Układaj je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlej trochę wody (4-5 łyżek).
  3. Gotowe słoiki zakręć i wstaw do garnka z zimną wodą. Powinna sięgać do ok. ¾ wysokości słoików.
  4. Słoiki gotuj przez 1,5 godziny. To samo powtórz następnego dnia. I gotowe!

 

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

Komentarze
ziemniaki przepis
AdobeStock
Przepisy Przepis na genialne ziemniaczki, jak u babci. Wszystko dzięki jednej przyprawie!
Jeżeli masz ochotę na pyszne ziemniaczki, to wypróbuj koniecznie ten przepis! Palce lizać!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Czy istnieje danie, do którego ziemniaki by nie pasowały? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie biorąc pod uwagę długą tradycję przyrządzania tego warzywa na różne sposoby. Sprawdźcie ten fenomenalny przepis na smaczne ziemniaczki! Niezastąpione w kuchni Czy wiecie, że tak naprawdę tradycyjną bazą polskich dań jest… kasza? Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero kilkaset lat temu, jako nowy gatunek przywieziony z Ameryki Północnej przez jej odkrywców. A dziś nie umiemy sobie wyobrazić większości polskich dań bez dodatku tego warzywa! Co więcej, ziemniaki są przecież podstawą wielu potraw, chociażby placków ziemniaczanych czy sałatki ziemniaczanej. Niewątpliwie Polska bardzo skorzystała na odkryciu Nowego Świata! Pyszne ziemniaczki jak u babci – przepis Czy istnieje coś pyszniejszego niż ziemniaki prosto z patelni? Do ich przygotowania potrzeba: Pół kilo ziemniaków 2 łyżki masła Rozmaryn (koniecznie świeży!) Sól Pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut – tak, aby lekko zmiękły. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozpuść masło. Gdy już będzie dobrze rozgrzane, wrzuć ziemniaki i dopraw pieprzem. Gotowe ziemniaczki posyp świeżym rozmarynem. Smacznego!

Przeczytaj
jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Przeczytaj
mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!
Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!   Tradycyjne danie polskiej kuchni Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją: Na słodko – z dodatkiem cukru Na słono – sypiemy więcej soli W wersji wytrawnej – z octem Klasyczna mizeria do obiadu – przepis Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie: 3-4 świeże ogórki gruntowe Śmietanę 12% Sól Pieprz Cukier Ocet Przygotowanie Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.

Przeczytaj