Ogórki kiszone
gotujmy.pl/Ag.Zetka
Przepisy

Macie w domu słoik ogórków kiszonych? Zróbcie z nich wyśmienitą surówkę. Jest idealna do mięs oraz...

Szukacie pomysłu na szybką przekąskę albo dodatek do mięs? Mamy pomysł na sałatkę z ogórków kiszonych.

Jeśli macie w domu słoik ogórków kiszonych, odnieśliście już połowę sukcesu w tym przepisie. Najlepsza sałatka powstanie oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Jeśli nie posiadacie ich w domowej spiżarce, nie ma problemu – równie dobrze nadadzą się ogórki kiszone ze sklepu. 

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze ogórki kiszone

Sukces tej surówki stanowią dobre ogórki kiszone. Wybierzcie takie, które będą twarde i mięsiste. Pamiętajcie o tym, żeby dobrze odcedzić ogórki przed i po pokrojeniu. Najsmaczniejsze będą domowe ogórki własnej roboty. Jeśli ich nie macie, kupicie takie w sklepie. Pamiętajcie, żeby wybierać ogórki kiszone, nie marynowane w occie. Łatwo pomylić je na sklepowej półce.

Składniki na surówkę z ogórków kiszonych

Przygotujcie: 

  • Kilka ogórków kiszonych ok. 7 sztuk
  • Cebulę
  • Płaską łyżkę musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki oleju np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Małą szczyptę cukru

Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych i cebuli

  1. Odsączcie ogórki z zalewy np. na sitku. Pokrójcie ogórki na plasterki i ponownie przełóżcie na sitko do odcieknięcia. 
  2.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w cienkie piórka. Posólcie ją, aby delikatnie zmiękła. Jeśli nie lubicie cebuli o zbyt intensywnym smaku, po pokrojeniu sparzcie ją wrzątkiem.
  3. Do miski wrzućcie odsączone ogórki, piórka cebuli, dodajcie musztardę. Wymieszajcie. 
  4. Skropcie surówkę oliwą z oliwek. Doprawcie solą i pieprzem. 
  5. Wymieszajcie całość dokładnie, do połączenia składników. 
  6. Odstawcie surówkę do lodówki, żeby produkty połączyły się i nabrały lepszego smaku. Możecie pominąć ten krok, ale surówka będzie wtedy mniej intensywna. 

Do czego zaserwować surówkę z ogórków kiszonych i cebuli?

Przedstawiona surówka dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, będzie idealnie współgrała z wszelkimi mięsami. Zaserwujcie ją do pieczeni, do gulaszu, jako dodatek do placków po węgiersku. Taka surówka to też idealna sałatka na grilla. Podkreśli smak tłustszych mięs, np. karkówki czy boczku z grilla. Wiele osób zajada się tą surówką także osobno – traktując ją jako przekąskę. Jest ona zdrowa i niskokaloryczna, jeśli wam posmakuje, jedzcie ją często i bez ograniczeń!

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza
Przepyszny pomysł na surówkę do obiadu!

Na pewno znacie ten problem: macie pomysł na obiad, ale niekoniecznie wiecie co do niego podać. Jeśli znudziła wam się klasyczna kiszona kapusta, zasmażane buraczki czy po prostu kiszone ogórki jako dodatek do obiadu, mamy dla was nowy, kreatywny pomysł. Przygotujcie tę surówkę. Jest przepyszna i niesamowicie prosta! Składniki macie pewnie u siebie w domach. Przepis na surówkę z kiszonych ogórków Podanie kiszonych ogórków do obiadu to świetny pomysł. Są zdrowe, smakują prawie każdemu i doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Kwaśno-słodki smak ogórków pasuje do mięs i gulaszy, gdyż przełamuje ich smak i nadaje potrawom świeżości. Możecie zawsze podać do obiadu po prostu ogórki wyciągnięte ze słoika, ale my mamy dla was lepszy sposób! Zaserwujcie ogórki kiszone w formie surówki. Zniknie ona z talerzy w mig! Składniki na surówkę z ogórków kiszonych Kilka ogórków kiszonych np. 3 ogórki kiszone Pół małej białej cebuli Pół papryki czerwonej Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Pieprz Łyżeczka cukru Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych Ogórki wyciągnijcie ze słoika i umyjcie.  Pokrójcie ogórki i obierzcie je, jeśli skórka jest zbyt twarda.  Pokrójcie ogórki w cienkie talarki. Cebulę obierzcie. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. To ona zapewnia wyjątkowość tej surówce, nie pomijajcie cebuli w tym przepisie! Paprykę umyjcie, wyciągnijcie z niej wnętrze i oczyśćcie z pestek. Pokrójcie paprykę w cienkie paski lub w drobną kostkę.  Wymieszajcie warzywa: ogórki, cebulę i paprykę w jednej misce.  Zasypcie warzywa łyżeczką cukru. ...

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Newsy
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Szukacie najlepszej marynaty do karkówki z grilla? Ta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, sprawia, że mięso smakuje doskonale i jest bardzo miękkie.

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki
Adobe Stock
Newsy
Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki
Jadacie mizerię? Jeśli dodajecie do niej cebulę, to znaczy, że korzystacie z przepisu, który przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych. Oto jak zdrowo i smacznie można przygotować mizerię.

Mizeria to jedna z klasycznych polskich surówek. Kiedyś robiono ją tylko w sezonie, bo tylko wtedy dostępne były świeże ogórki. Jednak odkąd szklarniowe warzywa można kupić cały rok za stosunkowo nieduże pieniądze, także mizerią można się delektować o każdej porze roku. Jest wiele dobrych przepisów na tę surówkę. Jeden jest szczególny i ma wyjątkowe walory zdrowotne. Robicie właśnie taką? Mizeria z ogórka i cebuli Nie wszyscy do mizerii dodają cebulę, a okazuje się, że zdecydowanie warto to robić. Najzdrowszą wersję mizerii przygotujecie z kilku składników. Podstawowe są dwa: świeży ogórek i cebula. Jak przygotować zdrową mizerię? Ogórka pokrójcie w plasterki, oprószcie solą i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w wiórki. Plasterki ogórka odcedźcie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli i posypcie je pieprzem. Połączcie plasterki ogórka z cebulą, dodajcie jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie wymieszajcie składniki. Dlaczego ta sałatka jest taka zdrowa? Połączenie ogórka, cebuli i jogurtu naturalnego tworzy prawdziwą bombę zdrowotną dla serca: Cebula zawiera allicynę, dzięki której w organizmie obniża się wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL W ogórkach znajdziecie cenny potas, magnez i błonnik. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom sodu i cholesterolu Z kolei systematyczne spożywanie jogurtu naturalnego powoduje, że obniża się ryzyko sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem. Wystarczy jedna porcja jogurtu naturalnego tygodniowo (200 ml), żeby o 30% spadło ryzyko zawału serca u kobiet, a o 19% u mężczyzn. Także ryzyko udarów znacząco spada u obu grup Inne przepisy na mizerię Mizeria w wielu...

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...