
Jeśli macie w domu słoik ogórków kiszonych, odnieśliście już połowę sukcesu w tym przepisie. Najlepsza sałatka powstanie oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Jeśli nie posiadacie ich w domowej spiżarce, nie ma problemu – równie dobrze nadadzą się ogórki kiszone ze sklepu.
Najlepsze ogórki kiszone
Sukces tej surówki stanowią dobre ogórki kiszone. Wybierzcie takie, które będą twarde i mięsiste. Pamiętajcie o tym, żeby dobrze odcedzić ogórki przed i po pokrojeniu. Najsmaczniejsze będą domowe ogórki własnej roboty. Jeśli ich nie macie, kupicie takie w sklepie. Pamiętajcie, żeby wybierać ogórki kiszone, nie marynowane w occie. Łatwo pomylić je na sklepowej półce.
Składniki na surówkę z ogórków kiszonych
Przygotujcie:
- Kilka ogórków kiszonych ok. 7 sztuk
- Cebulę
- Płaską łyżkę musztardy delikatesowej
- 2 łyżki oleju np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Małą szczyptę cukru
Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych i cebuli
- Odsączcie ogórki z zalewy np. na sitku. Pokrójcie ogórki na plasterki i ponownie przełóżcie na sitko do odcieknięcia.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w cienkie piórka. Posólcie ją, aby delikatnie zmiękła. Jeśli nie lubicie cebuli o zbyt intensywnym smaku, po pokrojeniu sparzcie ją wrzątkiem.
- Do miski wrzućcie odsączone ogórki, piórka cebuli, dodajcie musztardę. Wymieszajcie.
- Skropcie surówkę oliwą z oliwek. Doprawcie solą i pieprzem.
- Wymieszajcie całość dokładnie, do połączenia składników.
- Odstawcie surówkę do lodówki, żeby produkty połączyły się i nabrały lepszego smaku. Możecie pominąć ten krok, ale surówka będzie wtedy mniej intensywna.
Do czego zaserwować surówkę z ogórków kiszonych i cebuli?
Przedstawiona surówka dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, będzie idealnie współgrała z wszelkimi mięsami. Zaserwujcie ją do pieczeni, do gulaszu, jako dodatek do placków po węgiersku. Taka surówka to też idealna sałatka na grilla. Podkreśli smak tłustszych mięs, np. karkówki czy boczku z grilla. Wiele osób zajada się tą surówką także osobno – traktując ją jako przekąskę. Jest ona zdrowa i niskokaloryczna, jeśli wam posmakuje, jedzcie ją często i bez ograniczeń!