Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy

Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!

Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami. 

Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym. 

Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki

Ciasto:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 ciepłej wody
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko


Masełko:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie

Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania.

Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.

Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów.

Otrzymane paski zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto musi ponownie wyrosnąć. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.

Chlebek ziołowy
Gotujmy.pl/Justyna92

Po kwadransie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Gotowe!

 

Chlebek ziołowy Jakuba Kuronia, fani za nim szaleją. Składa się go w harmonijkę i można odrywać palcami.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na obłędny chlebek ziołowy Jakuba Kuronia. Można odrywać go palcami
Jaka przygotować przekąskę na spotkanie towarzyskie, która będzie smakowała każdemu?

Nietypowy sposób składania ciasta przed pieczeniem powoduje, że staje się ono łatwe do odrywania palcami. Pokazujemy tak je składa Jakub Kuroń. Jakie sosy zrobić do chlebka Jakuba Kuronia? Ten ziołowy chleb jest idealną przekąską na spotkania towarzyskie. Żeby go jeść, nie trzeba siedzieć przy stole. Chleb odrywacie palcami i maczacie w sosie, nie przerywając rozmów z przyjaciółmi. Pieczywo jest puszyste i miękkie. Ma przyjemny, ziołowo-czosnkowy smak, choć masło, którym smarowane jest ciasto może mieć też inne smaki. Ten wariant pieczywa dobrze będzie smakował z masłem orzechowym.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) A jakie sosy zrobić do chleba? Puszysty drożdżowy kawałek, po oderwaniu od całego chleba dobrze jest zamoczyć w jakimś sosie. W oryginalnym przepisie Jakuba Koronia jest propozycja, żeby jako sosu użyć po prostu… ketchupu. Jaki sos będzie najlepszy zamiast ketchupu? Domowy sos pomidorowy Sos pomidorowo-paprykowy Sos szpinakowy Sos serowy Przepis na chlebek czosnkowy Jakuba Kuronia Składniki: 40 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki pszennej 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki soli 150 g miękkiego masła 1 mały pęczek natki pietruszki Kilka gałązek świeżej bazylii 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku Czarny pieprz Ketchup — do podania         Wyświetl ten post na Instagramie...

chlebek naan przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Skończył wam się chleb? Wypróbujcie domowe chlebki naan. Są obłędne w smaku
Co powiecie na trochę egzotyki w kuchni? Spróbujcie tradycyjnych, hinduskich chlebków naan!

Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej! Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej? Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym naczyniu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym. Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się, czy niczego nie brakuje: 18 g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki Pół szklanki jogurtu naturalnego Pół szklanki ciepłej wody Łyżeczka cukru Łyżeczka soli Łyżka oleju 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku Łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut. Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło. Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju. W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!

To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Youtube/Cuisine Marocaine
Newsy
To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Po co do ciasta dodaje się ocet? Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Przepis na ciasto z jabłkiem z patelni Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem...

Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawi, że będzie wilgotny i rozpłynie się w ustach
Znacie chlebek pomarańczowy? Ta pyszna babka o smaku pomarańczy idealnie pasuje na śniadanie i na deser.

Gdy kończą się już wam pomysły na smaczne śniadania, warto sięgnąć po przepisy na coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem jest smaczny chlebek pomarańczowy, czyli pieczone w keksówce ciasto z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Dzięki temu obłędnie pachnie! Do ciasta należy też dodać jogurt naturalny, dzięki czemu jest ono wilgotne i niezwykle smaczne. Świetnie będzie pasowało do kawy zamiast śniadania, na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek. A do tego jest bardzo  proste w wykonaniu. Wypróbujcie ten łatwy przepis na pyszny chlebek pomarańczowy.  Przepis na chlebek pomarańczowy Do przygotowania chleba pomarańczowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 pomarańcza 2 średniej wielkości jajka około 20 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki 100 ml mleka 100 g jogurtu naturalnego 60 g masła 5 łyżek cukru opcjonalnie: suszona żurawina Przygotowanie: Najpierw weźcie dużą miskę i wsypcie do niej mąkę. Do środka wrzućcie drożdże, dodajcie jedną łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut.  W tym czasie przygotujcie główny składnik ciasta, czyli pomarańczę. Na tarce zetrzyjcie skórkę, którą za chwilę dodacie do masy. Następnie obierzcie pomarańczę i wyciśnijcie z niej sok. Ok. 100 ml soku oraz skórkę dodajcie do ciasta. Wsypcie też cukier, dodajcie jajka, masło, jogurt naturalny i suszoną żurawinę. Zagniećcie. Nie przejmujcie się tym, że ciasto będzie się kleić. Przykryjcie ściereczką i na godzinę odstawcie w ciepłe miejsce. Podłużną formę do keksów posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Zagniećcie ciasto jeszcze raz i przełóżcie je do...