Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy

Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!

Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami. 

Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym. 

Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki

Ciasto:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 ciepłej wody
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko


Masełko:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie

Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania.

Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.

Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów.

Otrzymane paski zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto musi ponownie wyrosnąć. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.

Chlebek ziołowy
Gotujmy.pl/Justyna92

Po kwadransie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Gotowe!

 

chlebek naan przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Skończył wam się chleb? Wypróbujcie domowe chlebki naan. Są obłędne w smaku
Co powiecie na trochę egzotyki w kuchni? Spróbujcie tradycyjnych, hinduskich chlebków naan!

Znudziły się wam już typowe polskie dania? Jeżeli szukacie inspiracji, poszukajcie przepisów kuchni z innych krajów. Można tam znaleźć wiele pomysłów na bardzo ciekawe potrawy, a wiele z nich można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w każdym sklepie w Polsce. Dotyczy to także kuchni hinduskiej! Brzmi egzotycznie, ale uwierzcie że przy odrobinie wysiłku przyrządzicie smakołyki popularne w Indiach korzystając z tego, co już macie w kuchni. Co powiecie na tradycyjny chlebek naan, szalenie popularną przekąskę kuchni hinduskiej? Przepis na chlebki naan z masłem czosnkowym Chlebek naan to nic innego jak placek drożdżowy, pieczony w specjalnym naczyniu o nazwie „tandoor”. Spożywa się go z takimi dodatkami jak sezam, cebula, warzywa, mięso czy bakalie, ale świetnie smakuje posmarowany nawet samym masłem czosnkowym. Składniki potrzebne do upieczenia chlebków z pewnością macie w kuchni. Upewnijcie się, czy niczego nie brakuje: 18 g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki Pół szklanki jogurtu naturalnego Pół szklanki ciepłej wody Łyżeczka cukru Łyżeczka soli Łyżka oleju 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku Łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie Pokruszcie drożdże i wrzućcie do miseczki razem z cukrem i wodą. Zamieszajcie i odstawcie na paręnaście minut. Do miski wlejcie jogurt, olej, wsypcie mąkę i dodajcie łyżeczkę soli. Wlejcie zaczyn, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę, by wyrosło. Kiedy ciasto już urośnie, zagniećcie je ponownie i podzielcie na 8 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placek. Placki smażcie na suchej patelni, bez użycia oleju. W misce wymieszajcie masło, rozgnieciony czosnek, zioła i sól. Tak przygotowanym masłem smarujcie jeszcze gorące chlebki. Smacznego!

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

zakręcona pizza
Gotujmy.pl
Newsy
Ta "zakręcona" pizza wprost zniewala swoim farszem. Jest lepsza niż z Pizza Hut
Macie już dosyć zamawiania do domu pizzy? Postawcie na samodzielnie wykonaną pizzę, ale w zupełnie innym niż zwykle wydaniu. Co powiecie na zakręcone pizzowe ślimaczki z obłędnym farszem? Przygotowanie tego dania jest prostsze niż wam się wydaje.

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Szczególną popularnością cieszy się ona wśród młodszych pokoleń. Jeżeli macie już dosyć zamawiania do domu pizzy, choć raz zróbcie ją sami. Ta z naszego przepisu jest tak prosta, że będziecie chcieli robić ją codziennie. Co powiecie na zakręcone ślimaczki z farszem z pieczarkami, papryką i szynką? Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 550 10 g suszonych drożdży 1 cebula 15 dag pieczarek 15 dag szynki 1 papryka 1 łyżeczka soli 2 szk. wody 2 łyżki oliwy z oliwek 8 plasterków żółtego sera 6 łyżek ketchupu pikantnego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże i sól. Następnie nalewamy wodę oraz oliwę i starannie wyrabiamy ciasto (najlepiej przez około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Gdy ciasto rośnie, zajmujemy się farszem. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 3. Ciasto rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy z wierzchu ketchupem, a następnie układamy na nim plastry sera i wykładamy farsz. 4. Ciasto zwijamy w rulon, po czym kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy je częścią ukrojoną w górę i układamy na blasze. 5. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Smacznego!