Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wprost wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami. 

Jak zrobić chlebek czosnkowy jak z Thermomiksa?

Podany przez nas poniżej przepis może być znany użytkownikom Thermomiksa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić tego rodzaju drożdżowy wypiek także i bez tego drogiego urządzenia. 

Gruba pajda swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym. 

Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego nie potrzeba termomiksa, tylko własnych rąk.

Zobacz także:

Przepis na chlebek czosnkowy

Składniki:

Ciasto:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 ciepłej wody
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko

Masełko:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:

  1. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania.
  2. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.
  3. Konieczne jest to, by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę, starając się nie podsypywać zbyt dużej ilośći mąki. Po wyrobieniu dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów.
  4. Otrzymane paski zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto musi ponownie wyrosnąć. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-30 minut.
  5. Po kwadransie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Gotowe!