Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy

Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!

Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami. 

Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym. 

Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki

Ciasto:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 ciepłej wody
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko


Masełko:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie

Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania.

Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.

Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów.

Otrzymane paski zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto musi ponownie wyrosnąć. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.

Chlebek ziołowy
Gotujmy.pl/Justyna92

Po kwadransie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Gotowe!

 

Komentarze
grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

Przeczytaj