Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku!

Schabowe najlepsze na obiad

Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu!

Przepis na staropolskie kotlety schabowe

Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze.

Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie:

Zobacz także:

  • 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka goździków
  • Pół szklanki oleju
  • Pieprz
  • Przyprawa do mięs

Przygotowanie

  1. Pokrój schab na 10 równych porcji.
  2. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni.
  3. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!