kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!

Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Schabowe najlepsze na obiad

Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu!

Przepis na staropolskie kotlety schabowe

Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze.

Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie:

  • 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka goździków
  • Pół szklanki oleju
  • Pieprz
  • Przyprawa do mięs

Przygotowanie

  1. Pokrój schab na 10 równych porcji.
  2. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni.
  3. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!
Komentarze
grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

Przeczytaj
Uśmiech
Flickr/Christian Benseler
Triki kulinarne Ta roślina wspomaga błyskawicznie spalać tłuszcz! Zrobisz z niej wiele pysznych dań
Chcesz schudnąć lub zmienić coś w swojej diecie? Wypróbuj te proste dania z cieciorki!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Osoby pragnące zrzucić wagę muszą koniecznie się przełamać i próbować nowych smaków. Dzięki temu będą mogły urozmaicić swoją dietę i jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo! Przykładem świetnego jedzenia na diecie jest ciecierzyca – odkryjcie jej właściwości i dowiedzcie się, co można z niej przyrządzić! Właściwości ciecierzycy Ciecierzyca (zwana też cieciorką) to roślina strączkowa – tak jak groch i fasola. Jest bardzo sycąca, zawiera dużo białka i można z niej zrobić wiele ciekawych dań! Ze względu na dużą zawartość protein, ciecierzycę poleca się osobom stosującym dietę wegetariańską i wegańską. Dania z dużą ilości cieciorki pozwolą zastąpić mięso. Warto też włączyć ją do diety wówczas, gdy cierpimy na niedobór białka lub mamy na nie zwiększone zapotrzebowanie – zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży, bowiem ciecierzyca jest bardzo bogata w kwas foliowy i potas! Dania z cieciorki Kuchnia bliskowschodnia jest praktycznie oparta na ciecierzycy, ale ta roślina zdobywa popularność także w Polsce! Oto jedne z popularniejszych dań zawierających cieciorkę: •     Falafel – to uformowane z ugotowanej ciecierzycy kulki z przyprawami, smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle falafele podaje się w bułce z warzywami i sosem. •   Gulasz z cieciorką – ciecierzyca może doskonale zastąpić fasolę w gulaszu! Wystarczy wcześniej ją ugotować i dodać do wywaru. •     Fit ciasteczka – z cieciorki można robić świetne, zdrowe przekąski! Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę, marchew i suszoną żurawinę, uformuj z masy ciasteczka i upiecz. Palce lizać! •     Pasta do kanapek – ugotowaną ciecierzycę zmiel za pomocą blendera i dodaj do niej przyprawy oraz olej. Żeby nieco urozmaicić przepis, do cieciorki możesz dodać inne...

Przeczytaj