Przepisy

Kotlety schabowe

Piotr Król
październik 05, 2020
Komentarze
Karol Fijołek nie zyje
Facebook/Karol Fijołek
Newsy Smutna wiadomość. Nie żyje uwielbiany uczestnik "Hell's Kitchen". Zmagał się z nieuleczalną chorobą 
Uczestnik 4. edycji programu, Karol Fijołek, zmagał się z cukrzycą typu II. O jego śmierci poinformowała strona Fundacji “Młodzi Propagują Sztukę”.
Aleksandra Jaworska
listopad 05, 2020

Program “Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” był emitowany na antenie Polsatu od 2015 roku. Zrealizowane do tej pory edycje zebrały kilkudziesięciu pasjonatów gotowania, którzy w finale programu walczyli o nagrodę główną - 100 tysięcy złotych oraz zatrudnienie w restauracji Wojciecha Modesta Amaro.  Jednym z najbardziej charyzmatycznych uczestników programu był Karol Fijołek , dla którego gotowania było równocześnie spełnieniem marzeń, jak i największą pasją. Łącząc przyjemne z pożytecznym, pracował w zawodzie w jednej ze znanych, wałbrzyskich restauracji. Odszedł dobry człowiek „Nie żyje Karol Fijołek, inicjator organizacji pikniku charytatywnego w Wiśle, którego podjęliśmy się przy współpracy z wieloma osobami w ubiegłym roku. Wcześniej brał udział we współorganizowanym przez nas pikniku charytatywnym w Międzybrodziu Bialskim” – podaje Fundacja "Młodzi Propagują Sztukę" Od wczoraj na profilach społecznościowych bliscy i fani żegnają się z Karolem w pełnych ciepła i życzliwości słowach. "Mały człowiek, o wielkiej duszy kulinarnej, szczere kondolencje dla rodziny" "Żegnaj. Są takie momenty, że słów brakuje... Ogromne współczucia dla rodziny" "Witajcie. W tych złych czasach odszedł od nas nasz kolega Karol Fijołek uczestnik IV edycji Hells Kitchen. Spoczywaj w spokoju"    Źródło: Wprost.pl Zdjęcie: Polsat

Przeczytaj
Sklepy czynne całą dobę
Pixabay/Igor Ovsyannkkov
Newsy Sklepy czynne całą dobę. Powodem decyzji dużej sieci są limity klientów
Jest pierwsza reakcja sieci sklepów wielkopowierzchniowych w sprawie najnowszych restrykcji rządu. Wybrane sklepy Kaufland już od dziś, czynne całą dobę!
Aleksandra Jaworska
listopad 05, 2020

Nowe restrykcje spotkały się z szybką reakcją handlowców. Po Biedronce, Lidlu oraz sieci Netto na wydłużenie godzin otwarcia placówek zdecydowała się sieć sklepów Kaufland. Już od dziś możemy robić tam zakupy przez całą dobę! Zapowiedziane przez premiera Mateusza Morawieckiego “progi bezpieczeństwa dla handlu” dotyczą między innymi ilości osób na metr kwadratowy. Mniejsze sklepy, poniżej 100 m., będą mogły wpuszczać jedną osobę na 10 m. kwadratowych. Zmiany zaczną obowiązywać wraz  z nadchodzącą sobotą.  Sklepy powyżej 100 m. także objęto limitem. W placówkach większych dopuszczalnym limitem będzie jedna osoba na 15 metrów kwadratowych. Cały czas obowiązują również godziny dla seniorów (powyżej 60. roku życia), wyznaczone w dni robocze od 10:00 do 12:00. Kaufland odpowiada na restrykcje "W ten sposób sieć wychodzi naprzeciw potrzebom klientów, którzy w związku z pandemią i ograniczeniami dotyczącymi m.in. liczby osób mogących przebywać w markecie, chcieliby zrobić zakupy w godzinach nocnych" - wynika z komunikatu biura prasowego Kaufland Polska Markety.  Zmiany o których mowa wchodzą w życie od dziś. Dzięki nim wybrane sklepy Kaufland będą dla klientów czynne całą dobę.  Sklepy sieci Kaufland będą czynne całodobowo w miastach: Białystok, Bydgoszcz, Grudziądz, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Tychy, Warszawa, Wołomin, Wrocław i Żywiec. Kierownictwo sieci zapewnia, że w pozostałych sklepach sieci będzie można robić zakupy w godzinach od 6:00 do 23:00. O godzinę krócej, do 22:00, będą otwarte wyłącznie trzy placówki, w tym markety w Biłgoraju, Końskich i Świdniku.   Źródło: TVN24 Biznes Zdjęcie: Pixabay/Igor Ovsyannkkov...

Przeczytaj
Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!
Weronika Kępa
listopad 04, 2020

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...

Przeczytaj