Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole!
Przepis na pasztet po staropolsku
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram udek z kurczaka
- 1 kilogram mięsa z królika
- 1 kilogram karkówki
- 500 gramów wątróbki wieprzowej
- 5 dużych cebul
- 7 jajek
- 4 czerstwe bułki
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano
Przygotowanie
- Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj.
- W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu.
- W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części.
- Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką.
- Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa.
- Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę.
- Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.
- Po upływie tego czasu wyjmij pasztet z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Gotowe!
Pamiętaj, że gotowy ciepły pasztet powinien być wciąż wilgotny w środku, co może być mylące dla tych, którzy robią go po raz pierwszy. Choć najlepiej smakuje na świeżo możesz go również mrozić.
Źródło: gotujmy