Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy

Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości).
  2. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki.
  4. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  5. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  6. Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach.
  7. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  8. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki.
  9. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce.
  10. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce.
  11. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie sklepowy) i jogurt naturalny. Na koniec dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  12. Tak przygotowaną sałatkę jarzynową schowaj do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie!

Gotowe!

Jeśli lubisz ostry smak, do sałatki możesz również dodać trochę musztardy. Pamiętaj, że wszystkie składniki mogą być dowolnie dawkowane, w zależności od własnych upodobań. Jeśli bardzo lubisz jajka, dodaj ich więcej. Jeśli nie przepadasz za groszkiem, nie syp całej puszki. Dzięki tym niewielkim zmianom każda sałatka jarzynowa ma szansę być wyjątkowa i niepowtarzalna!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Krupnik
ami91/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszny i tani polski krupnik na wędzonym boczku! Musisz go ugotować tej zimy!
Krupnik to jedna z tych zup, którymi kiedyś karmiły nas nasze mamy i babcie. Czas na reaktywację tradycji.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Zupa pomidorowa, rosół, żurek, barszcz czerwony – do tego kwartetu klasycznych zup polskiej kuchni trzeba koniecznie doliczyć także skromny, ale bardzo smaczny krupnik. Nasze mamy i babcie żonglowały tą piątką w najprzeróżniejsze sposoby, tak by domownikom nie znudziły się zanadto pierwsze dania. Wróćmy więc do tych pięknych wspomnień.   Zupy, podawane zwykle z obowiązkową kromką białego chleba były kiedyś podstawą dziennej racji żywnościowej każdego Polaka. Był nią także krupnik, który przez młodsze pokolenie nie jest zbyt mocno doceniany. Warto dać zaryzykować i przygotować krupnik po swojemu. Pamiętajcie – podczas przygotowania koniecznie trzeba dodać do tej zupy trochę swojego serca, tak by posmakowała wszystkim. Tak właśnie jak robiły to nasze babcie!   Co zrobić, by krupnik smakował tak jak kiedyś, a jednocześnie był atrakcyjnym pokarmem dla młodszych? Sekret oczywiście tkwi w składnikach. PRL-owska gospodarka niedoboru stale wymuszała na gospodyniach domowych sięganie do najgłębiej skrywanych pokładów inwencji i fantazji. Na drobnych kawałkach kości i mięsa Polki potrafiły w czasach tzw. komuny przygotowywać prawdziwe przysmaki.   Żyjemy dzisiaj w zupełnie innych realiach. Wykorzystajmy więc szeroko dostępne jakościowe, a wcale niezbyt drogie mięso i dajmy naszemu krupnikowi drugie życie. Zamiast „wystanej” w kolejce kości na zupę, dzisiaj możemy przecież wykorzystać do gotowania żeberka. Nasze pierwsze danie wzbogacimy tym razem wędzonym boczkiem. Ta część wieprzowiny była niestety towarem deficytowym, szczególnie pośród uboższej ludności miast. Teraz jest dostępna dla każdego – dlatego ani chwili nie wahajmy dodać się nieco boczku do naszego krupniku.   Przepis na krupnik na wędzonym boczku.   Składniki: 20...

Przeczytaj