Sałatka jarzynowa
Adobe Stock
Przepisy

Klasyczna, uwielbiana przez wszystkich polska sałatka jarzynowa. Wrzucasz do miski kilka składników i gotowe!

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż godzinę. Może właśnie dlatego skradła nasze serca…

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości).
  2. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki.
  4. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  5. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  6. Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach.
  7. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  8. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki.
  9. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce.
  10. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce.
  11. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie sklepowy) i jogurt naturalny. Na koniec dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  12. Tak przygotowaną sałatkę jarzynową schowaj do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie!

Gotowe!

Jeśli lubisz ostry smak, do sałatki możesz również dodać trochę musztardy. Pamiętaj, że wszystkie składniki mogą być dowolnie dawkowane, w zależności od własnych upodobań. Jeśli bardzo lubisz jajka, dodaj ich więcej. Jeśli nie przepadasz za groszkiem, nie syp całej puszki. Dzięki tym niewielkim zmianom każda sałatka jarzynowa ma szansę być wyjątkowa i niepowtarzalna!

Źródło: gotujmy.pl

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu
Majonez to najbardziej kaloryczny składnik uwielbianej przez Polaków sałatki jarzynowej. Nic dziwnego w końcu powstaje na bazie oleju. Na szczęście można go łatwo zastąpić.

Jeśli chcecie odchudzić waszą sałatkę jarzynową, koniecznie wyeliminujcie z przepisu majonez. Nawet jeśli zrobicie go samodzielnie, wciąż będzie bardzo kaloryczny. W zamian przyrządźcie sos na bazie śmietany, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i przypraw. Dzięki niemu wasza sałatka będzie nie tylko zdrowsza, ale również niesamowicie pyszna. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 3 łyżek śmietany 18 proc. 3 łyżek jogurtu naturalnego ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczki cukru Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody). Jajka opłuczcie zimną wodą, a następnie zdejmijcie z nich skorupkę. Zanim zaczniecie je kroić, dajcie im chwilę na ostygnięcie. Zabierzcie się za tę czynność dopiero po kilku minutach. Ogórki kiszone pokrójcie w kosteczkę. Jabłko dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Tak przygotowane składniki dodajcie do...

Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Choć znają ją wszyscy, niewielu wie, że potrzebne do jej przygotowania warzywa powinno się gotować w skórce.

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Z pewnością przygotowujecie ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej.  Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Nie jest tajemnicą, że podczas obróbki termicznej, warzywa tracą nieco swoich witamin oraz minerałów. By nie wspierać tego procesu, najlepiej gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero później obierać. Pamiętajcie również, by zbyt długo nie trzymać ich w wodzie. Po wyjęciu z wrzątku, powinny być półtwarde. Okazuje się również, że warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo (nie wszystkie na raz). Najpierw włóżcie do niego marchew, po 6 minutach ziemniaki, po kolejnych 6 minutach pietruszkę, a na koniec seler (jeśli go używacie). Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebowali: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich...

tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy
Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta
Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste! Przepis na tatar ze śledzia Będziesz potrzebować 2 filety ze śledzia 30 gramów marynowanych grzybów 2 jajka 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek Przygotowanie W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.  Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.  Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  Gotowe! Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten...

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...