Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Przygotowujemy ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej! Jej przygotowanie z pewnością nie sprawi ci żadnych problemów!

Będziesz potrzebować

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj i NIE OBIERAJ. Wszystkie warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut (aż do miękkości).
  2. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa z wody i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy warzywa wystygną na tyle, że będziesz mógł ich dotknąć, zacznij obierać je ze skórki.
  4. Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę i umieść w dowolnej misce (pamiętaj, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  5. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieść jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotuj na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  6. Jajka spłucz zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skorupkę. Zanim zaczniesz je kroić daj im chwilę na ostygnięcie. Zabierz się za tą czynność dopiero po kilku minutach.
  7. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  8. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki.
  9. Posiekane ogórki, jabłko i jajka umieść w misce.
  10. Z puszki z groszkiem konserwowym wylej wodę, a sam groszek również umieść w misce.
  11. Do całości dodaj majonez (najlepiej samodzielnie przygotowany, a nie sklepowy) i jogurt naturalny. Na koniec dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  12. Tak przygotowaną sałatkę jarzynową schowaj do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie!

Gotowe!

Jeśli lubisz ostry smak, do sałatki możesz również dodać trochę musztardy. Pamiętaj, że wszystkie składniki mogą być dowolnie dawkowane, w zależności od własnych upodobań. Jeśli bardzo lubisz jajka, dodaj ich więcej. Jeśli nie przepadasz za groszkiem, nie syp całej puszki. Dzięki tym niewielkim zmianom każda sałatka jarzynowa ma szansę być wyjątkowa i niepowtarzalna!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: