kapusta kiszona jak zrobić
Monika/AdobeStock
Przepisy

Kiszona kapusta jak marzenie! Ten SEKRETNY sposób znają tylko nieliczni!

Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdź ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Dowiedz się co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy!

Domowa kapusta – dlaczego warto?

Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C.

Jak zrobić pyszną domową kiszonkę krok po kroku?

Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne! W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę.

Przygotuj składniki

Do zrobienia kiszonki potrzebujecie:

  • Kilogram kapusty
  • Sól (1-2 łyżeczki)
  • Słoiki

Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dołożyć różne dodatki, np.:

  • Startą marchew
  • Kwaśne jabłka (odmiana szara reneta)
  • Żurawinę
  • Śliwki węgierki

Przełóż kapustę do słoików

Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajmy o tym, żeby wyrzucić trzon!

Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucamy kapustę tak długo, aż zapełnimy cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Poczekaj, aż się ukisi!

Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie! Codziennie otwieraj słoik i ubijaj kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowuje się kapustę. Pamiętaj o tym, by słoiki z kiszonką stały w pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi ok. 18-22 stopnie.

Czas na pasteryzację

Po dwóch tygodniach czas wyciągnąć kapustę i przełożyć ją do mniejszych słoików. Aby kiszonka nie zepsuła się, trzeba ją zakonserwować. W tym celu poddaje się ją pasteryzacji, tak samo jak ogórki. Słoiki z kiszonką należy włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i pasteryzować przez 15 minut.

Przechowywanie

Gotową kiszoną kapustę należy przechowywać w pomieszczeniu o niskiej temperaturze – np. w spiżarni lub piwnicy.

Źrodło: poradnikogrodniczy.pl

Źródło zdjęcia: Monika/AdobeStock

Komentarze
brokuły
Pixabay
Przepisy Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 10, 2020

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Przeczytaj
spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...

Przeczytaj