Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy.

Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C.

Przepis na domową kapustę kiszoną

Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1-2 łyżeczki soli
  • słoiki

Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.:

Zobacz także:

  • startą marchew,
  • kwaśne jabłka (odmiana szara reneta),
  • żurawinę,
  • śliwki węgierki.

Przygotowanie:

  1. Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon.
  2. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy.
  3. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucamy kapustę tak długo, aż zapełni się cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go, stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą.

Jak długo kapusta będzie się kisiła?

Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się kapustę. Pamiętajcie o tym, by słoiki z kiszonką stały w pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi ok. 18-22 stopnie.

Źródło: poradnikogrodniczy.pl