Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy

Jest świetnym dodatkiem do sałatek, ale też doskonale wzmacnia odporność. Podajemy przepis!

Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń.

Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet.

Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie ci zaledwie 15 minut!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Będziesz potrzebować

  • 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki)
  • 1 l przegotowanej i wystudzonej wody
  • 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodaj nieco więcej cukru)

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyj, usuń ogonki i pokrój w ćwiartki (nie musisz usuwać gniazd nasiennych chyba, że bardzo chcesz, nie musisz też obierać ich ze skórki).
  2. Wodę ugotuj i wlej do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodaj cukier lub miód i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
  3. Tak przygotowaną wodę odstaw do wystudzenia.
  4. Pokrojone jabłka umieść w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach.
  5. Owoce zalej letnią wodą przygotowaną wcześniej z dodatkiem cukru lub miodu (ważne, żeby wszystkie jabłka znalazły się pod powierzchnią wody, inaczej ocet może zgnić).
  6. Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć, a następnie przykryj gazą i obwiąż gumką lub sznurkiem.
  7. Słoiki umieść w ciepłym i ciemnym miejscu.
  8. Ocet będzie gotowy do spożycia kiedy kolor płynu w słoikach stanie się jasny i przestanie się pienić, czyli po ok. 3 – 5 tygodniach. Wtedy należy przelać go przez gazę do szklanych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Pij rozcieńczony z wodą (3 łyżki octu na każdą szklankę wody).
Komentarze