Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy

Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)

Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń.

Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet.

Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki)
  • 1 l przegotowanej i wystudzonej wody
  • 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru)
Zobacz także
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje

Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale nieprawidłowo używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten ocet

Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale źle używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten produkt

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki).
  2. Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
  3. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia.
  4. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach.
  5. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną wcześniej z dodatkiem cukru lub miodu (ważne, żeby wszystkie jabłka znalazły się pod powierzchnią wody, inaczej ocet może zgnić).
  6. Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręćcie, a następnie przykryjcie gazą i obwiążcie gumką lub sznurkiem.
  7. Słoiki umieśćcie w ciepłym i ciemnym miejscu.
  8. Ocet będzie gotowy do spożycia kiedy kolor płynu w słoikach stanie się jasny i przestanie się pienić, czyli po ok. 3 – 5 tygodniach. Wtedy należy przelać go przez gazę do szklanych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Pijcie rozcieńczony z wodą (3 łyżki octu na każdą szklankę wody).
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni . Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie. Przepis na ocet jabłkowy Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 kilogramy dojrzałych jabłek 2 litry przegotowanej, letniej wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką. W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania. Właściwości octu jabłkowego Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że...

Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy
Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło
Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu. Przygotowanie napoju z octu jabłkowego Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły. Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić.  Jak zrobić własny ocet jabłkowy? Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego. Składniki: 1 kg świeżych, dorodnych jabłek 5 łyżek cukru 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej  Potrzebne też będą: Czysty, wyparzony słoik Wygotowana ściereczka lub gaza Gumka recepturka lub sznurek Przygotowanie: Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby...

jabłka w galaretce przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Ten deser przypomina niektórym... piwo. Jeden dodatek sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach
Galaretka już sama w sobie jest niesamowicie smakowitym deserem. Jednak, w połączeniu z prażonymi jabłkami tworzy kulinarne dzieło, któremu nie da się oprzeć. Spróbujcie, a sami się przekonacie!

Siła tkwi w prostocie – te słowa znajdują potwierdzenie również w świecie kulinarnym. W końcu prażonych jabłek w galaretce nie można nie kochać! Do przygotowania tego deseru potrzebujecie zaledwie 5 składników. Ich połączenie nie sprawi wam trudności, a efekt będzie powalający. Waszych gości zachwyci nie tylko smak, ale również wygląd domowych słodyczy. Bowiem umieszczone w szklance będą do złudzenia przypominać piwo z pianką.  Przepis na jabłka w galaretce Będziecie potrzebować 4 twarde i soczyste jabłka 1 galaretki o smaku gruszkowym (możecie też użyć każdej innej) 250 ml śmietany 30 proc. 100 ml wody Cukru pudru Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowane owoce umieśćcie w rondelku i podlejcie 100 ml wody. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez kilka minut, aż do miękkości jabłek. Po upływie tego czasu zdejmijcie rondelek z ognia, umieśćcie w nim galaretkę, a następnie dokładnie wymieszajcie. Jeśli wasze jabłka są dosyć kwaśne dodajcie do nich trochę cukru pudru. Całość odstawcie do wystudzenia. Po upływie kolejnych kilkunastu minut galaretkę z owocami przełóżcie do deserowych pucharków lub miseczek. Przysmaki umieśćcie w lodówce, tak aby całkowicie stężały. W tym czasie zajmijcie się ubiciem kremówki. W wysokiej misce umieśćcie śmietanę i cukier puder. Miksujcie aż do powstania sztywnej masy. Tak przygotowaną przełóżcie do rękawa cukierniczego (jeśli takowego nie macie, nic nie szkodzi). Ubitą śmietanę wyłóżcie na stężałą galaretkę z jabłkami. Gotowe! Źródło: gotujmy

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...