Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy

Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz

Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard.

W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki.
Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową. W sam raz na kanapki dla największych głodomorów.

Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem.
Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo.

Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem.

Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw.

A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny (ostatecznie można zamienić ten składnik octem – ten jednak nie będzie miał walorów zdrowotnych)
  •  Łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Czosnek obieramy, odcinamy końcówki i wkładamy do miksera kielichowego.
  • Dodajemy oliwę z oliwek i pozostałe składniki.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę. Postarajmy się, by w środku nie pozostały żadne duże kawałki czosnku.
  • By nasza pasta mogła poleżeć w lodówce bez pateryzacji nieco dłużej, warto zastosować jeden trik. Po wypełnieniu pastą słoiczka, wlejmy na górę łyżkę oliwy.
  • Podajemy z pieczywem białym lub ciemnym.

Źródło: rudawkuchni.pl

Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić już zawsze
Flickr
Newsy
Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić tak zawsze 
Trudno nie dodawać majonezu do sałatek, sosów czy kanapek. Co, jednak gdy macie uczulenie lub nietolerancję pokarmową na jajka? Żółtka to przecież podstawowy składnik majonezu. Jednak nie tego! Zobaczcie, jaki mamy dla was przepis.

Kto powiedział, że w smacznym majonezie muszą być żółtka? W tym przepisie żółtka zostały zastąpione tłustym mlekiem. Wygląda on identycznie jak ten jajeczny i smakuje bardzo podobnie, a przy tym jest tak samo gęsty i co najważniejsze, dla wielu z was będzie zdrowszy.   Jak smakuje majonez bez jajek? Majonez na mleku jest bardzo gęsty i podobny w smaku, jednak nieidentyczny jak oryginalny. Wszystko jest w tym przypadku kwestią wyboru odpowiednich dla was przypraw.   Podane w przepisie składniki tworzą wersję łagodną majonezu. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste smaki, to po prostu zwiększcie ilość cytryny, musztardy, soli i pieprzu. Jeżeli z kolei lubicie czosnkowy posmak w potrawach, warto pokusić się o starcie do niego ząbka czosnku.  Przepis na majonez na mleku i bez jajek Składniki:  1/2 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki oleju  1/3 szklanki tłustego mleka (schłodzonego)  1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  sól  pieprz  czosnek (opcjonalnie)  chrzan (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Do naczynia wlejcie mleko, dodajcie musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujcie przez chwilę blenderem (tak aby nie dotykał dna), aż składniki się połączą i powstanie lekko spienione mleko.   W drugim naczyniu połączcie oliwę z olejem. Następnie wlejcie je pomału cienkim strumieniem do spienionego mleka, cały czas miksując.  Na początku tego etapu masa jest bardzo rzadka, jednak pod koniec łączenia bardzo zgęstnieje. Może się nawet zdarzyć, że nie trzeba będzie wlewać całej oliwy z olejem.   Przełóżcie majonez do czystego i...

Swędzi was w gardle? Weźcie łyczek tego tłuszczu a w mig przyniesie wam ulgę
AdobeStock
Newsy
Swędzi was w gardle? Weźcie mały łyczek tego tłuszczu, a w mig przyniesie wam ulgę
Swędzące gardło to prawdziwa zmora w okresie zimowym. Na szczęście możecie sobie z łatwością pomóc. Wystarczy, że użyjecie tego produktu.

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie możecie włączyć do swojej diety. Jest podstawą diety śródziemnomorskiej i kluczowym składnikiem ludzi z najdłużej żyjących narodów świata. Oliwa z oliwek jest wytwarzana z owoców drzewa oliwnego, które jest naturalnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. W sklepach znajdziecie kilka rodzajów oliwy z oliwek, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub zwykłą oliwę z oliwek. Badania wykazały, że korzyści płynące z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są większe niż w przypadku innych jej odmian. Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek Lekarze i dietetycy od dawna wiążą dietę śródziemnomorską z korzyściami dla zdrowia człowieka, w tym z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wydaje się być jednym z głównych czynników zmniejszających to ryzyko. Ponadto, oliwa z oliwek: działa przeciwzapalnie poprawia zdrowie włosów i skóry chroni przed cukrzycą chroni przed insulinoopornością zmniejsza ryzyko problemów z sercem  obniża wysokie ciśnienie krwi zmniejsza poziom cholesterolu we krwi wspomaga odchudzanie  poprawia metabolizm oprawia trawienie opóźnia procesy starzenia chroni przed osteoporozą zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych  łagodzi objawy depresji Jak używać oliwy z oliwek na swędzące gardło? Czy wiecie, że oliwa z oliwek pomaga również ukoić swędzące gardło i zmniejszyć potrzebę kaszlu? Aby zrobić domowy syrop na kaszel z oliwy: Wymieszajcie 1/4 szklanki soku z cytryny z 1/4 szklanki miodu. Delikatnie podgrzejcie 1/2 szklanki oliwy z oliwek w kuchence mikrofalowej, nie dłużej niż 5 sekund.  Upewnijcie się, że oliwa z oliwek nie jest zbyt...

Pesto
MSPhotograhic/Adobe Stock
Przepisy
Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!
Czasami nawet nie dostrzegamy tego, jakie skarby wyrzucamy do śmieci. Resztki z rzodkiewek? Nic z tych rzeczy! Ich liście to prawdziwy smakołyk!

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki. Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii. Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy! Pesto można podawać także do smarowania pieczywa. Składniki: Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami) 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan) 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera. Wlewamy do środka oliwę. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem. Źródło:  zlotaproporcja.pl

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy
Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną , zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła . A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej? Właściwości lecznicze czosnku Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku: Czosnek poprawia odporność Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza. Czosnek na cholesterol Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek. Przepis na herbatę czosnkową Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym...