Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy

Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz

Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard.

W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki.
Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową. W sam raz na kanapki dla największych głodomorów.

Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem.
Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo.

Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem.

Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw.

A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny (ostatecznie można zamienić ten składnik octem – ten jednak nie będzie miał walorów zdrowotnych)
  •  Łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Czosnek obieramy, odcinamy końcówki i wkładamy do miksera kielichowego.
  • Dodajemy oliwę z oliwek i pozostałe składniki.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę. Postarajmy się, by w środku nie pozostały żadne duże kawałki czosnku.
  • By nasza pasta mogła poleżeć w lodówce bez pateryzacji nieco dłużej, warto zastosować jeden trik. Po wypełnieniu pastą słoiczka, wlejmy na górę łyżkę oliwy.
  • Podajemy z pieczywem białym lub ciemnym.

Źródło: rudawkuchni.pl

Pesto
MSPhotograhic/Adobe Stock
Przepisy
Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!
Czasami nawet nie dostrzegamy tego, jakie skarby wyrzucamy do śmieci. Resztki z rzodkiewek? Nic z tych rzeczy! Ich liście to prawdziwy smakołyk!

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki. Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii. Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy! Pesto można podawać także do smarowania pieczywa. Składniki: Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami) 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan) 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera. Wlewamy do środka oliwę. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem. Źródło:  zlotaproporcja.pl

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy
Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną , zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła . A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej? Właściwości lecznicze czosnku Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku: Czosnek poprawia odporność Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza. Czosnek na cholesterol Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek. Przepis na herbatę czosnkową Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Kanapka z łososiem. Prosty przepis na przekąskę
Wiosenne potrawy zwykle są bardzo kolorowe i pełne witamin. Właśnie takie są kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z jajkiem po benedyktyńsku i łososiem gotowanym na parze. Czy może być coś lepszego na pożywne śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jego zadaniem jest uzupełnienie zapasów glukozy, a co za tym idzie, zwiększenie poziomu energii i zapewnienie naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli lubicie pożywne, zdrowe i kolorowe śniadania, przygotujcie kanapki z łososiem z naszego przepisu. Są po prostu pyszne! Kanapka z łososiem Dlaczego warto jeść łososia? Łosoś to smaczna i zdrowa ryba, która zawiera mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają zdrowie serca i oczu. Łosoś szczyci się również mnóstwem innych składników odżywczych - zawiera dużo witaminy D, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B: witaminy B6, która bierze udział w syntezie hormonów i enzymów oraz witaminy B12, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Kanapki z łososiem gotowanym na parze, jajkiem po benedyktyńsku, świeżymi sezonowymi ziołami i czarnuszką, to genialna propozycja na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie. Polejcie je odrobiną oliwy bazyliowej, a zakochacie się w ich smaku! Składniki: Pieczywo pełnoziarniste : 2 kromki Filet z łososia : 150 g Oliwa z oliwek : 50 ml Bazylia świeża : 4 gałązki Masło (opcjonalnie) : 1 łyżka Sól : 0,5 łyżeczki 2 jajka Ocet winny lub spirytusowy : 4 łyżki Świeży koperek posiekany : 2 łyżki Świeża natka pietruszki posiekana : 1 łyżka Czarnuszka : 1 łyżka Przygotowanie: Rybę umyć i gotować na parze 20 minut. Bazylię umyć, posiekać, wrzucić do blendera, dodać oliwę i sól, zmiksować. W garnku zagotować wodę, wlać ocet winny. Jajka wbić delikatnie do miseczki (po jednym jajku). Wrzącą wodę mocno zamieszać, w powstały wir delikatnie przelać jajko. Gotować 3 minuty, po czym delikatnie...