Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Przepisy

Jedno z najpyszniejszych dań. Gołąbki w sosie pieczarkowym. Nikt się im nie oprze

Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Jesień to świetna pora roku dla grzybiarzy. Całe szczęście pieczarki są głównie hodowlane. Znajdziemy je na półkach sklepów przez cały rok. 

Dla odmiany pieczarki

Pieczarki pasują do mięsa, ryżu i kapusty. Wszystkie wymienione składniki użyjemy do zrobienia ich nieco mniej tradycyjnej wersji.

Z ciekawostek warto wiedzieć, że blaszki młodych pieczarek są różowe. Dopiero po dojrzeniu stają się brązowe. Właśnie takie nadają się do spożycia. 

Pieczarki to także grzyby uniwersalne. Możemy podać je w domowych zapiekankach, jako składnik zupy grzybowej czy smaczny produkt sałatki na urodzinowe przyjęcie. 

Do gołąbków w sosie grzybowym będziecie potrzebować: 

  • 500g mięsa mielonej szynki wieprzowej

  • 1 torebka ryżu parboiled

  • 10 dużych liści młodej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 dużych pieczarek

  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%

  • świeża natka pietruszki

  • sól i pieprz

  • odrobina przyprawy do mięsa mielonego

  • 2 szklanki rosołu drobiowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • masło

Gołąbki od podstaw

Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. 

Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie. 

Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut. 

Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia. 

Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz.

Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Gotowe!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Komentarze
Marchewka z groszkiem
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni
Jesień to pora na właśnie takie dodatki do naszych drugich dań. W spiżarni zalega wam nieco marchewki? Warto ugotować ją na gorąco. Polecamy wersję z groszkiem!
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu! W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej jesiennej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie! Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań! Składniki: 3 sporej wielkości marchewki 25 dag groszku konserwowego Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Nieco cukru i soli Przygotowanie: Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem). Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy odsączony groszek. Możemy dodać do środka nieco cukru, jeżeli uznamy że nasze warzywa mają zbyt cierpki smak. Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i smażymy do...

Przeczytaj