
Jedno z najpyszniejszych dań. Gołąbki w sosie pieczarkowym. Nikt się im nie oprze
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Jesień to świetna pora roku dla grzybiarzy. Całe szczęście pieczarki są głównie hodowlane. Znajdziemy je na półkach sklepów przez cały rok.
Dla odmiany pieczarki
Pieczarki pasują do mięsa, ryżu i kapusty. Wszystkie wymienione składniki użyjemy do zrobienia ich nieco mniej tradycyjnej wersji.
Z ciekawostek warto wiedzieć, że blaszki młodych pieczarek są różowe. Dopiero po dojrzeniu stają się brązowe. Właśnie takie nadają się do spożycia.
Pieczarki to także grzyby uniwersalne. Możemy podać je w domowych zapiekankach, jako składnik zupy grzybowej czy smaczny produkt sałatki na urodzinowe przyjęcie.
Do gołąbków w sosie grzybowym będziecie potrzebować:
-
500g mięsa mielonej szynki wieprzowej
-
1 torebka ryżu parboiled
-
10 dużych liści młodej kapusty
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
10 dużych pieczarek
-
5 łyżek gęstej śmietany 18%
-
świeża natka pietruszki
-
sól i pieprz
-
odrobina przyprawy do mięsa mielonego
-
2 szklanki rosołu drobiowego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
masło
Gołąbki od podstaw
Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.
Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.
Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia.
Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz.
Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Gotowe!
Źródło: Gotujmy.pl