Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi!

Amerykański klasyk

Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować!

Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis

Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie:

Do kurczaka:

Zobacz także:

  • Uda z kurczaka bez kości
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę

Do ciasta:

  • 2 jaja
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę
  • Mleko

Do panierki:

  • Mąkę pszenną
  • Chilli
  • Olej rzepakowy

Oraz:

  • Świeże, chrupiące bułeczki
  • Ogórki kiszone
  • Sałatę
  • Pomidory
  • Majonez

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki.
  3. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli.
  4. Do miski z ciastem naleśnikowym włóż kawałki kurczaka tak, aby wszystkie były dokładnie zanurzone.
  5. Teraz do miski z mąką po kolei wkładaj po jednym kawałku kurczaka. Bardzo dokładnie obtocz go w mące i dokładnie strzep z nadmiaru.
  6. W głębokiej patelni zagotuj olej i ostrożnie kładź kawałki kurczaka. Uważaj, żeby nie przypalić panierki!
  7. Po 1-2 minutach obróć kurczaka tak, aby był równomiernie usmażony z każdej strony.
  8. Gotowe mięso odstaw, żeby nieco ostygło. Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem i dodaj sałatę, pomidora i ogórka w ilościach wedle uznania. Na koniec włóż do każdej bułki po jednym kawałku kurczaka. Smacznego!