kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy

Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!

Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Amerykański klasyk

Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować!

Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis

Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie:

Do kurczaka:

  • Uda z kurczaka bez kości
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę

Do ciasta:

  • 2 jaja
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę
  • Mleko

Do panierki:

  • Mąkę pszenną
  • Chilli
  • Olej rzepakowy

Oraz:

  • Świeże, chrupiące bułeczki
  • Ogórki kiszone
  • Sałatę
  • Pomidory
  • Majonez

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki.
  3. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli.
  4. Do miski z ciastem naleśnikowym włóż kawałki kurczaka tak, aby wszystkie były dokładnie zanurzone.
  5. Teraz do miski z mąką po kolei wkładaj po jednym kawałku kurczaka. Bardzo dokładnie obtocz go w mące i dokładnie strzep z nadmiaru.
  6. W głębokiej patelni zagotuj olej i ostrożnie kładź kawałki kurczaka. Uważaj, żeby nie przypalić panierki!
  7. Po 1-2 minutach obróć kurczaka tak, aby był równomiernie usmażony z każdej strony.
  8. Gotowe mięso odstaw, żeby nieco ostygło. Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem i dodaj sałatę, pomidora i ogórka w ilościach wedle uznania. Na koniec włóż do każdej bułki po jednym kawałku kurczaka. Smacznego!

 

 

Komentarze
schab pieczony przepis
AdobeStock
Przepisy Niesamowicie pyszny schab pieczony w maśle. Ten jeden dodatek nada mu prawdziwie obłędny smak!
Masz ochotę na domowe wędliny? Zrób soczysty schab pieczony w maśle według tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny! Wypróbuj ten przepis na przepyszny, soczysty, maślany schab. Jest tak dobry, że domownicy będą prosić o dokładkę! Zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin Mięso ze schabu jest świetną alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepie. Szczególnie alergicy muszą bardzo uważać, ponieważ szynki sprzedawane w sklepie pełne są konserwantów i innych substancji, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować alergie. Dlatego najlepiej zrobić wędliny samodzielnie w domu! Mamy wtedy pewność, że są wolne od konserwantów, zdrowe i po prostu dużo smaczniejsze. I oczywiście możemy dodać do nich co tylko chcemy, żeby jak najlepiej nam smakowały! Mięso warto kupić od sprawdzonego rzeźnika, aby mieć pewność, że jest pozbawione różnych podejrzanych substancji. Schab pieczony w maśle – przepis Aby upiec ten pyszny schab, przygotujcie: Schab wieprzowy bez kości – ok. 1-1,5 kg Masło Majeranek Czosnek Pieprz ziołowy Sól Przygotowanie Schab umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj majeranek i czosnek. Mięso zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na nim schab z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż na blachę, z wierzchu posyp wiórkami masła i wlej szklankę wody. Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem, który się wytworzył. Dzięki temu schab nie wyschnie! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw, aż ostygnie. Smacznego!  

Przeczytaj
babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy Obłędna babka ziemniaczana z boczkiem! Twoje kubki smaku oszaleją!
Masz ochotę na coś nowego? Spróbuj babki ziemniaczanej z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Dziś mamy dla was fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie! Babka z Podlasia Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę! Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „pyrczok” czy „bulbynek”. Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem Do przygotowania tego dania potrzebujecie: 1 kg ziemniaków 1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 100g boczku 1 jajo 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki i cebulę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski. Czosnek obierz i pokrój drobno. Do miski z ziemniakami dodaj cebulę, czosnek, jajko, mąkę oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec dorzuć podsmażony boczek i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną przełóż do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 1,5 godziny. I gotowe!

Przeczytaj
kiełbasa w piwie przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Biała kiełbasa w piwie, która rozpieści twoje podniebienie! Nie będziesz mógł przestać jej jeść! 
Za oknem deszcz i plucha, a ty masz ochotę na kiełbasę z grilla? Wypróbuj ten przepis - smakuje identycznie!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni! Nie tylko na święta Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”. Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie: 750 g gotowanej, białej kiełbasy 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 butelka jasnego piwa (0,5 l) 1 cytrynę Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo. Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie. Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem. Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj. I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.   Źródło: polskatradycja.pl

Przeczytaj