kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy

Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!

Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Amerykański klasyk

Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować!

Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis

Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie:

Do kurczaka:

  • Uda z kurczaka bez kości
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę

Do ciasta:

  • 2 jaja
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę
  • Mleko

Do panierki:

  • Mąkę pszenną
  • Chilli
  • Olej rzepakowy

Oraz:

  • Świeże, chrupiące bułeczki
  • Ogórki kiszone
  • Sałatę
  • Pomidory
  • Majonez

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki.
  3. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli.
  4. Do miski z ciastem naleśnikowym włóż kawałki kurczaka tak, aby wszystkie były dokładnie zanurzone.
  5. Teraz do miski z mąką po kolei wkładaj po jednym kawałku kurczaka. Bardzo dokładnie obtocz go w mące i dokładnie strzep z nadmiaru.
  6. W głębokiej patelni zagotuj olej i ostrożnie kładź kawałki kurczaka. Uważaj, żeby nie przypalić panierki!
  7. Po 1-2 minutach obróć kurczaka tak, aby był równomiernie usmażony z każdej strony.
  8. Gotowe mięso odstaw, żeby nieco ostygło. Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem i dodaj sałatę, pomidora i ogórka w ilościach wedle uznania. Na koniec włóż do każdej bułki po jednym kawałku kurczaka. Smacznego!

 

 

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

Panierowanie schabowych
Newsy
Przed smażeniem schabowych solicie mięso czy jajko? Jeden z tych sposobów stosują wasze babcie
Sprawdźcie, jaka jest tradycyjna metoda dodawania soli do kotletów schabowych.

Przepis na kotlet schabowy teoretycznie jest jeden, w praktyce jednak każdy robi je trochę inaczej. Jednym z punktów spornych w przepisie na schabowe jest to, czy powinno się solić kotleta, czy jajko, w którym będzie on panierowany. Może wydawać się wam,  że nie ma za dużej różnicy. Okazuje się, że według tradycji, tylko jedna z tych metod jest poprawna. Rozbite, panierowane kotlety wieprzowe, które smaży się na oleju lub smalcu. Przepis na schabowe jest teoretycznie bardzo prosty, ale to małe szczegóły będą odróżniać przepyszne kotlety schabowe od tych przeciętnych. By przygotować tradycyjne kotlety schabowe będziecie potrzebować: plastry schabu jajko lub jajka (w zależności od ilości kotletów) mąkę bułkę tartą pieprz sól. Jak przygotować kotlety schabowe do smażenia? Kotlety schabowe przed usmażeniem należy właściwie rozbić i panierować. Niektórzy lubią bardzo cienko rozbite kotlety schabowe, inni preferują grubsze kawałki mięsa. Niezależnie od tego do której grupy się zaliczacie, na pewno będziecie panierować i przyprawiać kotlety przed smażeniem. Rozbite schabowe powinno się najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej. Niektórzy pomijają całkowicie etap obtaczania kotleta w mące. Niezależnie od tego, jaki jest wasz sposób na panierowanie kotletów, musicie jeszcze odpowiednio je przyprawić. Kiedy solić kotlety schabowe? Podstawową potrawą używaną do kotletów schabowych jest sól. Jest wiele technik na solenie schabowego. Niektórzy oprószają solą już surowe mięso przed panierowaniem. Inni twierdzą jednak, że powoduje to jego twardnienie i wolą dodawać sól do panierki. Tradycyjną metoda stosowaną od pokoleń jest dodanie soli do jajka, w którym będzie...

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...