Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi!
Amerykański klasyk
Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować!
Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis
Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie:
Do kurczaka:
Zobacz także:
- Uda z kurczaka bez kości
- Sól
- Chilli
- Słodką paprykę
Do ciasta:
- 2 jaja
- Sól
- Chilli
- Słodką paprykę
- Mleko
Do panierki:
- Mąkę pszenną
- Chilli
- Olej rzepakowy
Oraz:
- Świeże, chrupiące bułeczki
- Ogórki kiszone
- Sałatę
- Pomidory
- Majonez
Przygotowanie
- Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli.
- Do miski z ciastem naleśnikowym włóż kawałki kurczaka tak, aby wszystkie były dokładnie zanurzone.
- Teraz do miski z mąką po kolei wkładaj po jednym kawałku kurczaka. Bardzo dokładnie obtocz go w mące i dokładnie strzep z nadmiaru.
- W głębokiej patelni zagotuj olej i ostrożnie kładź kawałki kurczaka. Uważaj, żeby nie przypalić panierki!
- Po 1-2 minutach obróć kurczaka tak, aby był równomiernie usmażony z każdej strony.
- Gotowe mięso odstaw, żeby nieco ostygło. Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem i dodaj sałatę, pomidora i ogórka w ilościach wedle uznania. Na koniec włóż do każdej bułki po jednym kawałku kurczaka. Smacznego!