kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy

Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!

Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Amerykański klasyk

Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować!

Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis

Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie:

Do kurczaka:

  • Uda z kurczaka bez kości
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę

Do ciasta:

  • 2 jaja
  • Sól
  • Chilli
  • Słodką paprykę
  • Mleko

Do panierki:

  • Mąkę pszenną
  • Chilli
  • Olej rzepakowy

Oraz:

  • Świeże, chrupiące bułeczki
  • Ogórki kiszone
  • Sałatę
  • Pomidory
  • Majonez

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki.
  3. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli.
  4. Do miski z ciastem naleśnikowym włóż kawałki kurczaka tak, aby wszystkie były dokładnie zanurzone.
  5. Teraz do miski z mąką po kolei wkładaj po jednym kawałku kurczaka. Bardzo dokładnie obtocz go w mące i dokładnie strzep z nadmiaru.
  6. W głębokiej patelni zagotuj olej i ostrożnie kładź kawałki kurczaka. Uważaj, żeby nie przypalić panierki!
  7. Po 1-2 minutach obróć kurczaka tak, aby był równomiernie usmażony z każdej strony.
  8. Gotowe mięso odstaw, żeby nieco ostygło. Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem i dodaj sałatę, pomidora i ogórka w ilościach wedle uznania. Na koniec włóż do każdej bułki po jednym kawałku kurczaka. Smacznego!

 

 

kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Przeczytaj
kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...

Przeczytaj
jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana jednej rzeczy
Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną.   Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy! W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić! Przepis na idealną panierkę Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników: Mleko Jajko Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką. Filety...

Przeczytaj
kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

Przeczytaj