coleslaw przepis
AdobeStock
Przepisy

Jak zrobić pysznego Coleslawa? Decyduje JEDEN składnik! Przetestuj a pokochasz!

Jeśli nigdy nie robiłaś Coleslawa, to wypróbuj koniecznie ten przepis. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że surówka wyjdzie idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny Coleslaw? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tajemnica doskonałego Coleslawa

Aby twój Coleslaw wyszedł idealnie, potrzebujesz do niego… cebuli! Zwykła biała cebula nadaje smak tej surówce i sprawia, że jest cudownie pikantna. Sekret polega na tym, żeby posiekać cebulę bardzo drobno.

Obłędny Coleslaw – przepis

Do przygotowania Coleslawa potrzebujesz:

  • Główkę kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 marchewki
  • Majonez
  • Jogurt naturalny
  • Ocet winny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Umyte warzywa posiekaj i wrzuć do szatkownicy. Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane. Przełóż składniki do dużej miski i dodaj po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego. Wymieszaj, wlej dwie łyżki octu winnego, wsyp odrobinę soli i pieprzu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Smacznego!

Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw do lodówki i podawaj następnego dnia.

Komentarze
coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany
Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!   Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis! Przepis na coleslaw z KFC Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 50 ml mleka 20 dag majonezu 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty! Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi...

Przeczytaj
karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach
Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie! Przepis na karkówkę w winie Będziecie potrzebować 1,5 kilograma karkówki 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 50 ml oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka Przygotowanie Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu. Gotowe! Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Przeczytaj
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Przeczytaj
ogórki
AdobeStock
Newsy Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Przeczytaj