coleslaw przepis
AdobeStock
Przepisy

Jak zrobić pysznego Coleslawa? Decyduje JEDEN składnik! Przetestuj a pokochasz!

Jeśli nigdy nie robiłaś Coleslawa, to wypróbuj koniecznie ten przepis. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że surówka wyjdzie idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny Coleslaw? Sprawdźcie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Tajemnica doskonałego Coleslawa

Aby twój Coleslaw wyszedł idealnie, potrzebujesz do niego… cebuli! Zwykła biała cebula nadaje smak tej surówce i sprawia, że jest cudownie pikantna. Sekret polega na tym, żeby posiekać cebulę bardzo drobno.

Obłędny Coleslaw – przepis

Do przygotowania Coleslawa potrzebujesz:

  • Główkę kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 marchewki
  • Majonez
  • Jogurt naturalny
  • Ocet winny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Umyte warzywa posiekaj i wrzuć do szatkownicy. Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane. Przełóż składniki do dużej miski i dodaj po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego. Wymieszaj, wlej dwie łyżki octu winnego, wsyp odrobinę soli i pieprzu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Smacznego!

Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw do lodówki i podawaj następnego dnia.

Komentarze
Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Przepisy Chrupiący, złoty klasyk, który pokochasz na nowo! Przepis na BOSKIE placki ziemniaczane od Magdy Gessler!
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Będziesz potrzebować 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Tak przygotowane placki ziemniaczane możesz zjeść z ulubionymi sosami. Niektórzy wolą na...

Przeczytaj
Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Przeczytaj
Pomidory pod pierzynką
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy Pomidory w zupełnie innym wydaniu niż znałaś! OBŁĘDNE połączenie smaków!
Monotonia w kuchni to najgorsze co może się przytrafić każdej pani domu. W takiej sytuacji nawet najmniejsza inspiracja wydaje się być bezcenna. Spieszymy więc z nowym pomysłem na pomidory!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Pomidory to klasyk. Mimo że są powszechnie dodawane do wielu mięs, zup oraz makaronów, tak naprawdę nigdy się nie nudzą. Kulinarnym wariacjom z ich udziałem nie ma końca. Więc jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się spróbować pomidorów pod pierzynką to koniecznie sięgnij po ten przepis. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut ! Będziesz potrzebować 4 dojrzałe pomidory 200 g sera żółtego (może być gouda) Kwaśna śmietana 18 proc. (możesz ją zastąpić jogurtem greckim) Majonez (sklepowy, bądź domowy) 2 ząbki czosnku Pieprz Sól Natka pietruszki Opcjonalnie szczypiorek Przygotowanie Zagotuj wodę i przelej ją do odpornej na wysoką temperaturę miski. Do wrzątku włóż pomidory i odczekaj ok. 4 minuty, a następnie obierz je ze skórki (powinna zejść z łatwością). Tak przygotowane pomidory pokrój w średniej grubości plastry, a następnie ułóż je na dużym talerzu. W miseczce umieść kilka łyżek majonezu i śmietany (bądź jogurtu). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do majonezu i śmietany. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj do połączenia. Tak przygotowanym sosem polej wyłożone na talerz pomidory. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ulubiony ser żółty i posyp nim pomidory. Całość ozdób posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również szybką przekąskę. Możesz je też podawać jako dodatek do grillowanego mięsa. Twoi znajomi i rodzina będą zachwyceni! Źródło: winiary.pl

Przeczytaj