Jak zrobić pysznego Coleslawa? Decyduje JEDEN składnik! Przetestuj a pokochasz!
Flickr
Przepisy

Jak zrobić pyszną sałatkę coleslaw? Nie obędzie się bez 1 składnika. Perfekcyjna surówka do schabowego

Jeśli nigdy nie robiliście jeszcze sałatki coleslaw, to wypróbujcie koniecznie ten przepis. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że surówka wyjdzie idealnie!

Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny coleslaw? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym doprawić sałatkę coleslaw?

Drobno szatkowana kapusta biała z odpowiednimi przyprawami. Ktoś powie, że sałatka coleslaw, która przywędrowała do nas z Europy Zachodniej to nic innego od naszej zwykłej, zimowej surówki z kapusty. Są jednak różnice.

Smak surówki coleslaw opiera się na fenomenalnym dressingu, czyli mieszance przypraw, sosów i innych dodatków, które nadają sałatce całkiem innego sznytu. Dobry coleslaw nie obędzie się bez dodatku jogurtu naturalnego. Jest on znacznie chudszy od śmietany, dzięki czemu surówka jest lekka i idealnie pasuje do tak kalorycznych dań jak kotlet schabowy czy mielony.

Oprócz tego dodajcie do środka drobniutko posiekaną cebulkę, odrobinę majonezu, octu. Całość doprawcie solą i pieprzem i... Na tym nie koniec. Surowa kapusta biała szczególnie zimą nie należy do najbardziej miękkich warzyw pod słońcem. Nic w tym więc dziwnego, że coleslaw najlepiej będzie smakował po tym, jak kapusta biała nieco zmięknie. Zróbcie więc sałatkę nawet na dzień przed jej podaniem.

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty

Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min

Sałatka ze świeżych warzyw. Przepis na sałatkę na grilla

Sałatka ze świeżych warzyw. Świetnie pasuje do dań z grilla

Przepis na sałatkę coleslaw

Składniki:

  • Główkę kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 marchewki
  • Majonez
  • Jogurt naturalny
  • Ocet winny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte warzywa posiekajcie i wrzućcie do szatkownicy.
  2. Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane.
  3. Przełóżcie składniki do dużej miski i dodajcie po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego.
  4. Wymieszajcie, wlejcie dwie łyżki octu winnego, wsypcie odrobinę soli i pieprzu i zamieszajcie dokładnie jeszcze raz.
  5. Smacznego!

Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryjcie miskę folią spożywczą, odstawcie do lodówki i podawajcie następnego dnia.

Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy , kotlet mielony  czy pieczony kurczak . Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki. Przepis na ekspresową surówkę do obiadu Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami. Składniki: pół kapusty pekińskiej koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać! Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na...

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy
30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia! Właściwości białej kapusty Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn. Przepis na surówkę z białej kapusty Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów) 4 marchewki 4 ząbki czosnku lub 2 cebule 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej Pół szklanki octu 1 łyżka soli Przygotowanie Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę. I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych , a także do różnych jarskich dań, takich...

coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy
Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany
Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!   Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis! Przepis na coleslaw z KFC Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 50 ml mleka 20 dag majonezu 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty! Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi...

Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Sałatka z botwinką to świetny pomysł na kolację lub lunch do pracy. Robi się ją bardzo szybko.

Sezon na botwinkę w wielu domach oznacza regularne gotowanie zupy z botwinką . Jest przepyszna, ale może się szybko znudzić! Na szczęście z botwinki można wyczarować coś więcej, niż tylko zupę. Wspaniale nadaje się choćby do zrobienia smacznej sałatki. Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl, która robi sałatkę z botwinki z dodatkiem jajka i sera feta oraz ziaren słonecznika. Pychota! Przepis na sałatkę z botwinką, jajkiem i fetą Do przygotowania smacznej, letniej sałatki z botwinką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pęczek botwinki 125 g szynki 100 g sera feta 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki octu winnego Pół łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i wypłuczcie dokładnie botwinkę. Pokrójcie ją drobno, a buraczki pokrójcie w kostkę. Wlejcie do garnka 2 szklanki wody i zagotujcie. Po zagotowaniu wrzućcie botwinkę i buraczki, dodajcie sól i gotujcie przez minutę. Odcedźcie i ostudźcie. Jajka ugotujcie na twardo, a po ugotowaniu pokrójcie w kostkę zostawiając jedno jajko – przyda się do dekoracji. Tak samo pokrójcie szynkę. W miseczce wymieszajcie 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wlejcie 2 łyżeczki octu winnego, wsypcie pół łyżeczki oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Jeżeli nie lubicie grudek w sosie, możecie zmiksować go za pomocą blendera na gładką masę. Do dużej miski włóżcie ugotowaną i ostudzoną botwinkę, jajka, szynkę oraz ser feta (najlepiej wcześniej go pokruszyć). Wlejcie sos i wymieszajcie wszystkie składniki. Na koniec posypcie...