Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny coleslaw? Sprawdźcie!

Czym doprawić sałatkę coleslaw?

Drobno szatkowana kapusta biała z odpowiednimi przyprawami. Ktoś powie, że sałatka coleslaw, która przywędrowała do nas z Europy Zachodniej to nic innego od naszej zwykłej, zimowej surówki z kapusty. Są jednak różnice.

Smak surówki coleslaw opiera się na fenomenalnym dressingu, czyli mieszance przypraw, sosów i innych dodatków, które nadają sałatce całkiem innego sznytu. Dobry coleslaw nie obędzie się bez dodatku jogurtu naturalnego. Jest on znacznie chudszy od śmietany, dzięki czemu surówka jest lekka i idealnie pasuje do tak kalorycznych dań jak kotlet schabowy czy mielony.

Oprócz tego dodajcie do środka drobniutko posiekaną cebulkę, odrobinę majonezu, octu. Całość doprawcie solą i pieprzem i... Na tym nie koniec. Surowa kapusta biała szczególnie zimą nie należy do najbardziej miękkich warzyw pod słońcem. Nic w tym więc dziwnego, że coleslaw najlepiej będzie smakował po tym, jak kapusta biała nieco zmięknie. Zróbcie więc sałatkę nawet na dzień przed jej podaniem.

Zobacz także:

Przepis na sałatkę coleslaw

Składniki:

  • Główkę kapusty
  • 1 dużą cebulę
  • 2 marchewki
  • Majonez
  • Jogurt naturalny
  • Ocet winny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte warzywa posiekajcie i wrzućcie do szatkownicy.
  2. Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane.
  3. Przełóżcie składniki do dużej miski i dodajcie po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego.
  4. Wymieszajcie, wlejcie dwie łyżki octu winnego, wsypcie odrobinę soli i pieprzu i zamieszajcie dokładnie jeszcze raz.
  5. Smacznego!

Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryjcie miskę folią spożywczą, odstawcie do lodówki i podawajcie następnego dnia.