Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny coleslaw? Sprawdźcie!
Czym doprawić sałatkę coleslaw?
Drobno szatkowana kapusta biała z odpowiednimi przyprawami. Ktoś powie, że sałatka coleslaw, która przywędrowała do nas z Europy Zachodniej to nic innego od naszej zwykłej, zimowej surówki z kapusty. Są jednak różnice.
Smak surówki coleslaw opiera się na fenomenalnym dressingu, czyli mieszance przypraw, sosów i innych dodatków, które nadają sałatce całkiem innego sznytu. Dobry coleslaw nie obędzie się bez dodatku jogurtu naturalnego. Jest on znacznie chudszy od śmietany, dzięki czemu surówka jest lekka i idealnie pasuje do tak kalorycznych dań jak kotlet schabowy czy mielony.
Oprócz tego dodajcie do środka drobniutko posiekaną cebulkę, odrobinę majonezu, octu. Całość doprawcie solą i pieprzem i... Na tym nie koniec. Surowa kapusta biała szczególnie zimą nie należy do najbardziej miękkich warzyw pod słońcem. Nic w tym więc dziwnego, że coleslaw najlepiej będzie smakował po tym, jak kapusta biała nieco zmięknie. Zróbcie więc sałatkę nawet na dzień przed jej podaniem.
Zobacz także:
Przepis na sałatkę coleslaw
Składniki:
- Główkę kapusty
- 1 dużą cebulę
- 2 marchewki
- Majonez
- Jogurt naturalny
- Ocet winny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyte warzywa posiekajcie i wrzućcie do szatkownicy.
- Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane.
- Przełóżcie składniki do dużej miski i dodajcie po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego.
- Wymieszajcie, wlejcie dwie łyżki octu winnego, wsypcie odrobinę soli i pieprzu i zamieszajcie dokładnie jeszcze raz.
- Smacznego!
Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryjcie miskę folią spożywczą, odstawcie do lodówki i podawajcie następnego dnia.