Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania

Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju!

Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie.

Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was!

Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego.

Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej.

Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone)
  • 1 duża cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego)
  • Olej rzepakowy
  • Oregano i bazylia
  • Sól i pieprz
  • Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy przygotowujemy sos do spaghetti).

Przygotowanie:

  • Jeżeli nie dysponujemy ugotowanym wcześniej mięsem mielonym, obsmażamy mięso na patelni z dodatkiem pieprzu i soli na małej ilości oleju.
  • Zdejmujemy mięso z patelni, a wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Po szybkim zeszkleniu cebuli, na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smażymy razem przez chwilę, potem dodajemy mięso mielone i pomidory.
  • Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20-30 min, co jakiś czas mieszając.
  • Dopilnujmy, by nasz sos nie był zbyt gęsty - w razie potrzeby można uzupełnić go odrobiną wrzącej wody.
  • Przyprawiamy do smaku bazylią i oregano.
  • Gotowy sos wykładamy na porcję makaronu i posypujemy tartym serem.

 

Komentarze
spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...

Przeczytaj
Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!
Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony. Przepis na spaghetti Księcia Williama Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 350 g mielonej wołowiny 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ½ szklanki mleka 1 szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżki oliwy 2 łyżek masła parmezan natkia pietruszki przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Przeczytaj
pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

Przeczytaj
gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne 7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

Przeczytaj