Sos bolognese, spaghetti bolognese, sos boloński
Daisy16/gotujmy.pl
Przepisy

Jak zrobić przepyszny sos boloński? Świetnie smakuje z lasagną i ze spaghetti! Prostota wykonania

Wystarczy nieco mielonego mięsa, trochę pomidorów, makaron i danie rodem ze słonecznych Włoch gotowe. Sos boloński zwany także spaghetti bolognese to prościzna!

W lodówce zalega wam trochę mięsa mielonego? A może wciąż leżą tam kotlety mielone z poprzedniego obiadu? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Sos boloński to w skrócie dowolne mięso mielone i pomidory – właściwie też dowolnego rodzaju!

Prostota tego dania jest zachwycająca. Jeżeli zastosujemy się do podanego przepisu i nie zrobimy sobie drzemki podczas podsmażania cebuli i czosnku , to raczej nie musimy martwić się o to, że danie nam nie wyjdzie.

Za charakterystyczny włoski smak będą odpowiadały dwa zioła. Po pierwsze bazylia, a po drugie oregano. Warto mieć je w swojej kuchni, gdyż zawsze świetnie komponują się z pomidorami. W naszym przepisie zastosujemy suszone przyprawy, ale jeżeli dysponujecie świeżą bazylią – tym lepiej dla was!

Teraz czas na parę słów o pomidorach. W końcu gotujemy sos pomidorowy! Tutaj także panuje spora dowolność. Najbardziej wygodną i ekonomiczną opcją będzie skorzystanie z krojonych pomidorów w puszce lub z przecieru pomidorowego.

Można także wybrać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Nie polecamy za to używania świeżych pomidorów, zwłaszcza poza sezonem – różnicy w smaku raczej nie odczujemy, a za to w kieszeni – jak najbardziej.

Jeszcze kwestia makaronu – nasz sos boloński świetnie będzie pasował do lasagni, ale jego podstawowym przeznaczeniem jest makaron spaghetti. Wybierzmy ten z pszenicy durum, a na koniec przyprószmy gotowe danie twardym żółtym serem. Danie palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 25-30 dag mięsa mielonego (np. kotlety mielone)
  • 1 duża cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Puszka krojonych pomidorów w puszce (albo pół opakowania przecieru pomidorowego)
  • Olej rzepakowy
  • Oregano i bazylia
  • Sól i pieprz
  • Twardy ser żółty do posypania dania (w wypadku gdy przygotowujemy sos do spaghetti).

Przygotowanie:

  • Jeżeli nie dysponujemy ugotowanym wcześniej mięsem mielonym, obsmażamy mięso na patelni z dodatkiem pieprzu i soli na małej ilości oleju.
  • Zdejmujemy mięso z patelni, a wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Po szybkim zeszkleniu cebuli, na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smażymy razem przez chwilę, potem dodajemy mięso mielone i pomidory.
  • Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20-30 min, co jakiś czas mieszając.
  • Dopilnujmy, by nasz sos nie był zbyt gęsty - w razie potrzeby można uzupełnić go odrobiną wrzącej wody.
  • Przyprawiamy do smaku bazylią i oregano.
  • Gotowy sos wykładamy na porcję makaronu i posypujemy tartym serem.

 

spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
W tygodniu, kiedy zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej sprawdzają się szybkie i jednogarnkowe przepisy. Idealną propozycją na obiad jest bolońskie danie z makaronem. Domownicy będą zachwyceni tą potrawą!

W czasach pandemii koronawirusa, kiedy podróżowanie jest ograniczone, a restauracje są zamknięte to większość tęskni za wieloma smakami. Jednak wiele potraw jest pracochłonna, natomiast w tygodniu nie zawsze jest czas na kuchenne eksperymenty. Dla osób lubiących kuchnię włoską i nie tylko, poleca się szybkie oraz tanie danie bolońskie z makaronem. Sekretne składniki jednogarnkowego dania Bolońska potrawa jest banalna w przygotowaniu i stosunkowo tania. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, które wspólnie stworzą wyśmienite danie. Kluczową kwestią jest również to, że wszystko robi się w jednym naczyniu, co oszczędza również czas zmywania. Ważnymi składnikami oprócz oczywiście mięsa mielonego i makaronu, są pieczarki oraz pomidory krojone z puszki. Te produkty dopełniają całość potrawy. Dzięki nim bolońskie danie jest aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze zasmakuje każdemu.  Przepis na tanie bolońskie danie z makaronem, pieczarkami i krojonymi pomidorami Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 g dowolnego makaronu 150 g pieczarek 1 opakowanie „Pomysłu na...” boloński garnek 1 puszka krojonych pomidorów olej do smażenia natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso mielone. Rozdrobnijcie je widelcem i smażcie do zarumienienia. Kiedy mięso mielone będzie podsmażone to dodajcie do niego pokrojone pieczarki. Całość duście przez chwilę. Do większej miski wlejcie puszkę krojonych pomidorów, około trzech szklanek wody, a także wspycie opakowanie „Pomysłu na...” garnek boloński. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelnię delikatnie wlejcie przygotowany sos pomidorowy oraz dodajcie...

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...

lasagne bez beszamelu przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Jak przyrządzić idealną lasagne? Ta z naszego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach
Lasagne to, zaraz obok pizzy, zdecydowanie najpyszniejsza włoska potrawa, którą możecie przyrządzić w swojej kuchni. Z racji, że wiele osób nie przepada za dodawanym do niej beszamelem, proponujemy wersje bez jego udziału!

Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni. Przepis na lasagne Będziecie potrzebować 12 sztuk makaronu do lasagne 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 200 gramów sera żółtego 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu. Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut. Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy